Megérkezett a Sony 2,7 milliós drónja

A korábbi beharangozók és ízelítők után végre hivatalosan is megérkezett a Sony professzionális célokra („alkotóknak, kreatívoknak”) szánt drónja, az Airpeak S1. Hosszú fejlesztési időszak, s bő féléves izgatás előzte meg a Sony drónjának a bejelentését, így érthető, hogy igen magasak az elvárások a repülő kamera iránt. Az Airpeak S1 a világ legkisebb drónja, ami képes felrepíteni a magasba a japán gyártó full frame szenzoros fényképezőgépeit, s egyben ez a belépőkártyája a Sony-nak a drónok világába.

Kép forrása: Sony

Az Airpeak S1 kis mérete ellenére a Sony legfejlettebb technológiáival van felvértezve, mint például Mesterséges Intelligenciával, robotikus technológiákkal, képalkotó rendszerekkel. A Sony illetékese szerint az S1-gyel olyan témákat is megörökíthetünk, amilyenekről álmodni se mertünk volna – nagy szavak ezek egy kezdőtől! Nos, az S1-re többféle fényképezőgépet szerelhetünk: szóba jöhet a hetes, de akár a kilences széria is, de felcsavarhatjuk az FX3-at, vagy a Sony A1-et.

Kép forrása: Sony

A Sony az Airpeak S1-hez újfajta motorokat, légcsavarokat és vezérlőrendszert fejlesztett, de új elgondolású az érzékelők egysége is. A drón legfeljebb 90 km/ó sebességre képes, s akár 72 km/ó sebességű széllel is szembeszáll. Az Electronic Speed Controller (ESC) vezérli a szénkefék nélküli motorokat és a 17”-os propellereket. Térlátásra képes, szenzorokat tartalmazó kamerákat szereltek a drón elejére, hátuljára, bal és jobb oldalára, valamint az aljára, így valósidőben követhető a jármű pozíciója és orientációja – szóval még olyan helyeken sem okoz majd gondot a röpködés, ahol a GPS alapú navigáció szóba sem jöhet.

Kép forrása: Sony

A távvezérlésről az Airpeak Flight nevű, iOS operációs rendszerrel kompatibilis alkalmazás felel, ami nem csak a drónt, hanem a kamerarendszert (így a gimbalt) is vezérli. A távvezérlés két kezelő közt fel is osztható: míg az egyik a jármű vezetésére figyel, a másik a kamerát kezelheti. Természetesen a drón többféle automatizált, előre programozott repülési móddal is rendelkezik, így nem kell a pilótának az ismétlődő felvételek beállításával az idejét töltenie. A Sony Airpeak S1 gyári csomagjában megkapjuk majd a drónt, két szett propellert, egy távvezérlőt, két akkut, valamint egy akkutöltőt. Az ősztől megvásárolható szett ára 9000 dollár, azaz 2,7 millió forint.

Kép forrása: Sony

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...