Megérkezett a retró külsejű Nikon Z fc!

Immár hivatalos: a Nikon lerántotta a leplet a retró külsejű, de modern belsőt rejtő Z fc-ről, amely egy 21 MP-es, APS-C méretű képérzékelő köré épül. Az újdonság az 1982-ben kiadott FM2 tükörreflexes fotómasinát idézi, amit a korabeli márkafelirat is szépen kiemel. A Z fc számos megoldást vett kölcsön a Z 50-től, többek között az Expeed 6 képalkotó motort. Egy nagy piros pont jár a fejlesztőknek azért, hogy az érintőkijelző kihajtható és elforgatható, hogy az USB-C aljzaton keresztül nem csak az adatforgalom, hanem a készülék akkumulátorának töltése is megoldható. A hagyományos kezelőfelület számos dedikált vezérlőt tartalmaz, így az ISO, a záridő, illetve az expozíciókompenzáció is saját tárcsákkal rendelkezik.

Képek forrása: Nikon

Az autofókusz rendszer szemérzékelést, szemkövetést is kapott, és egy újabb érdekesség, hogy a készülék vezérlőszoftverét okostelefonon keresztül is lehet frissíteni. A sorozatfelvételi sebesség sem kutya: automatikus élességállítással akár 11 kép/mp is elérhető (14-bites RAW-ban 9 kép/mp a csúcs)! A fentebb már említett kijelző 3”-os képátlóval, 1,04 millió képponttal rendelkezik, míg a beépített elektronikus kereső 2,36 millió képpontra és OLED technológiára épül (nagyítása 1,02-szeres, avagy 0,68-szoros full frame-re vetítve).

A Nikon fc beépített Bluetooth adapterrel is rendelkezik, így a folyamatos összeköttetés okostelefon és fényképezőgép között a SnapBridge alkalmazás közreműködésével megoldott. Ennek például akkor van lényege, ha felvételeinket azonnal meg szeretnénk osztani a közösségi hálón. A Nikon Z fc feketében, ezüstben, valamint hat fiatalos színben is elérhető lesz július végétől. Ára 960 dollár körül alakul, de ha szettben szeretnénk megvásárolni a szintén újonnan bejelentett, s a klasszikus Ai, illetve Ai-s optikák külvilágát idéző Nikkor Z 28 mm F2.8 (SE) objektívvel, akkor 1200 dollárra ugrik az ár. Lássuk a hivatalos sajtóközleményt:

Sajtóközlemény

A NIKON BEJELENTI A NIKON Z fc TÜKÖR NÉLKÜLI FÉNYKÉPEZŐGÉPET
Az egyedi Nikon Z fc fényképezőgép az ikonikus dizájnt és a Z sorozat innovációját ötvözi

Örökítse meg az ikonikus pillanatokat

A Nikon ma bejelenti a Nikon Z fc DX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépet – az első Z sorozatú fényképezőgépet, amely kialakítását az örökség inspirálta, emellett pedig támogatja a fejlett funkciókat. A Nikon Z fc külsejét az 1982-ben kiadott ikonikus Nikon FM2 SLR filmes fényképezőgép ihlette, amely a Nikon történelmének egyik legfontosabb terméke. A fényképezőgép mellett a Nikon két objektívet is megjelentet e stílus kiegészítéseként; ez a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás és a NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE.

A Nikon Z fc kompakt, könnyű váza nagyon jól hordozható, ugyanakkor kiváló működési és megjelenítési képességgel rendelkezik, így könnyen kezelhető a tapasztalt és az első alkalommal tükör nélküli fényképezőgépet használók számára is.

A Nikon Z fc fő funkciói a következők:

Egy legendás fényképezőgép inspirálta kialakítás
Itt a részletekben bújik meg a szenvedély. A pentaprizmás kialakítás, valamint a fekete és ezüst elemek egyensúlya a Nikon Z fc vázán az FM2-t idézi, akárcsak az elektronikus kereső (EVF) kör alakú szemlencséjének, a számlapok kialakításának és az 1970-80-as évekből származó Nikon feliratú logó használata is. Mindemellett a magnéziumötvözet megbízható robusztusságot biztosít.

Egyszerűsített működés és kreatív kifejezés
A Nikon Z fc vázának felső része három tárcsával és egy kis ablakkal rendelkezik, amely a rekeszértéket jelzi ki. A tárcsák vezérlik a záridőt, az expozíciókompenzációt és az ISO érzékenységet, lehetővé téve a beállítások egyszerű kezeléssel történő módosítását. Továbbá az i gomb és az i menü, amelyek egy gombnyomással lehetővé teszik a különféle beállítások gyors beállítását, a felhasználó egyéni fényképezési beállításai alapján testre szabhatóak.

A Nikon Z sorozatú fényképezőgépek közül elsőként a Nikon Z fc támogatja az expozíciókompenzációt Automatikus módban, lehetővé téve a felhasználók számára a kívánt kifejezés elérését a fényerő növelésével és a sziluettek hangsúlyozásával stb. A fényképezőgép továbbá 20 Creative Picture Control (Kreatív Picture Control) opcióval rendelkezik, amelyekkel egyedien fejezheti ki önmagát. Különböző paraméterekkel, például a színárnyalattal, a tónussal és a színtelítettséggel rendelkező témák kiválasztásával különféle hangulatokat jeleníthetnek meg a felhasználók, valamint az effektusokat ízlésük szerint állíthatják be.

Továbbfejlesztett élességállítási képességek és fényképezés elforgatással
A Nikon Z fc állóképek és videófelvételek készítésekor is támogatja a szem- és állatérzékelő AF funkciót – amelyeket eredetileg a Nikon Z 7II és a Nikon Z 6II modelleknél vezettük be. Támogatja a széles mezős AF (L) AF mező módot, amely a fókuszterület korlátozásával még hatékonyabbá teszi a szem és arc tiszta rögzítését. Folyamatos élességállítás a kiválasztott alany szemére, akkor is, ha több ember van a képen, de egy mozgó kisállat szemének követése is lehetséges.

Tiszta állóképek és videók rögzítése sötét helyzetekben a széles ISO 100-51200* szabványos érzékenységi tartományának lefedésével lehetséges. Ezenkívül az alacsony vagy magas szögből történő függőleges fényképezést az első elforgatható monitor alkalmazása teszi lehetővé a Z sorozatú fényképezőgépek esetében. Amikor a monitort előre forgatja, a fényképezőgép automatikusan önarckép módra vált, lehetővé téve a zökkenőmentes szelfikészítést érintéssel.

Jobb csatlakozás a SnapBridge 2.8-as verziójával
A SnapBridge alkalmazás segítségével intelligens eszközre** továbbíthatja a fényképezőgéppel készített fényképeket és videókat, így a felhasználók egyszerűen megoszthatják azokat a közösségi hálózatokon. Az alkalmazás segítségével a legfrissebb fényképezőgép-firmware is beszerezhető.

A Snapbridge 2.8-as verziója új felhasználói felülettel két automatikus csatlakozási módot támogat: az előtér és a háttér módot. Az előtér mód csak akkor kapcsolódik a kamerához, ha az alkalmazás be van kapcsolva, ezzel csökkentve a kamera akkumulátor-fogyasztását. A háttér mód állandó kapcsolatot tart fenn, a képek automatikusan átvitelre kerülnek akkor is, ha az alkalmazás nincs bekapcsolva.

További fényképezőgép-tulajdonságok
• Természetes, minimális torzítású nézet érhető el az EVF segítségével, amely organikus EL panelt alkalmaz
• Videófelvétel 4K UHD támogatással vágás nélkül, a DX-alapú filmképterület használatával
• Támogatja a videófelvételhez használható állandó AF-et (AF-F)
• A lassított videófelvétel egyszerűen használható a képméret és a képkockasebesség egyszerű kiválasztásával
• Támogatja a Webcam Utility szoftvert, amely lehetővé teszi a Nikon Z fc webkameraként való használatát
• A termékcsomag és a hozzá tartozó fényképezőgépszíj jól illik a Nikon Z fc örökség inspirálta stílusához
• Támogatja az USB-tápellátást bekapcsolt fényképezőgép esetén, valamint az USB-töltést

Objektívszett: a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás és NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE

A NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR zoomobjektíven alapuló általános zoomobjektív, amely ezüst külső kialakítása jól illik a Nikon Z fc fényképezőgéphez. Az objektív kompakt és könnyű, teljes hossza kb. 32 mm, össztömege kb. 135 g. Kényelmes hordozható objektív, amely ugyanakkor nagy felbontást biztosít a teljes zoomtartományban. A NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR ezüst kiadás használható különféle mindennapi jelenetekhez, a tájképektől és a pillanatképektől kezdve a portréfotókig.

A NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE egy kisméretű és könnyű objektív, amely ideális portrék és állóképek készítéséhez, valamint lehetővé teszi a fix objektívekkel megvalósítható elmosódást. Az objektív örökség inspirálta kialakítását az FM2 megjelenésének idejében használt klasszikus NIKKOR objektívek ihlették. A Nikon Z fc fényképezőgépével megegyező bevonat alkalmazásával a NIKKOR Z 28mm f/2.8 SE illik a fényképezőgép klasszikus esztétikájához.

* ISO 204800-ig kiterjeszthető. A videófelvételek maximális szabványos érzékenysége ISO 25600.
** Olyan iPhone®, iPad®, iPod touch® és Android™ eszközök is használhatók, amelyekre már telepítve van a SnapBridge alkalmazás. A SnapBridge alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store®-ból és a Google Play™ Áruházból. További információ a Nikon webhelyén található.
• Az Apple®, az App Store®, az Apple-emblémák, az iPhone®, az iPad® és az iPod touch® az Apple Inc. bejegyzett védjegyei az Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban.
• Az iPhone védjegyét az Aiphone Co., Ltd engedély alapján használja.
• Az Android™ és a Google Play™ a Google LLC bejegyzett védjegyei.
• A többi védjegy és márkanév az adott védjegyek és márkanevek tulajdonosainak tulajdonát képezi.
Csatlakozzon online eseményünkhöz ma 17 órakor, amikor is George Karbus, Conor McDonell és Nikon szakértőink megosztják az első benyomásaikat a fényképezőgépről.
Az online esemény innen elérhető.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...