Ütős ígéretekkel száll versenybe a JPEG kihívója, a JPEG XL!

Mindannyiunk kedvencévé nőtte ki magát az 1992-ben, azaz lassan harminc éve bemutatott, veszteséges tömörítéssel dolgozó JPEG formátum, ám az évtizedek során már nagyon megráncosodott, és igencsak megérett egy vaskos botox-kúrára. Számos kihívója akadt (pl. a JPEG 2000, a JPEG XR, a WEBP, vagy a HEIC), de ezek szinte kivétel nélkül mind elhullottak az ellene vívott csatákban. A világszerte leggyakrabban használt képformátummal jellemzően 10:1 arányú tömörítés érhető el úgy, hogy a minőségromlás szinte észrevehetetlen.

Kép forrása: jpeg.org

Most viszont egy újabb kihívó jelent meg a horizonton: a JPEG XL – egy ingyenes, és nyílt forráskódú formátum – számos olyan előnyt kínál, ami már valóban méltó alternatívát jelenthet a JPEG-gel szemben. Az év vége felé megjelenő új standard jelentős megtakarítást kínál a felhasználóknak, hiszen sávszélességet és tárolókapacitást spórolhatunk meg általa (még kisebb méretű fájlok). A JPEG XL konvertálóval a már meglévő JPEG fájljainkat alakíthatjuk át veszteségmentesen az új formátumra, vagy vissza!

A JPEG XL – csakúgy, mint akár a HEIC – tágabb színteret (magasabb bitrátájú állományok) és HDR-t is kínál a 360 fokos panorámák, vagy beágyazott sorozatfelvételek mellett. Webfejlesztők is örülhetnek neki, hiszen a formátum még a reszponzivitást (átméretezett megjelenés) is támogatja a képanimációk (eddig GIF-ben készíthettünk ilyeneket), az alfa csatornák, a rétegek és a miniatűrök mellett. Az új formátum képességei közül nem maradt ki a veszteségmentes, vagy a progresszív enkódolás sem; a külön hardvert nem igénylő tömörítés során 20:1, de akár 50:1 arány is elérhető! A JXL kiterjesztésű fájlokkal legkorábban év vége felé találkozhatunk. Bővebb infó itt olvasható róla. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...