Letiltja kameráit a Samsung Galaxy Z Fold 3, ha babrálod az oprendszer betöltőjét

A Samsung egyik legújabb csúcstelefonja, a Galaxy Z Fold 3 egy olyan rendszervédelmet kapott a mérnököktől, ami egyszerűen letiltja a kameramodulokat, ha megbabrálod az Andorid operációsrendszer betöltőjét. Általában az egyedileg módosított, „finomhangolt” rendszerek kedvelői szokták feltörni a bootloadert, hogy hozzáférhessenek a telefon minden funkciójához, illetve hogy eltávolíthassanak olyan nem kívánatos szoftvereket, amelyek egyébként nem törölhetők a gyári operációsrendszerből. A folyamat önmagában sem túl egyszerű egy átlag felhasználónak, de a Samsung védelme még a „profiknak” is fejfájást okoz.

Kép forrása: Samsung

A gyártók amúgy több okból is le szokták tiltani telefonjaik egyes funkcióit: például regionális igények miatt, törvényi szabályozások, vagy modellek piaci szegmentálása végett. Szóval, a bootloader „kinyitása” és egyedi ROM-ok betöltése egyfajta tuningként fogható fel, ám ez nem nagyon szokott tetszeni a gyártóknak, sőt, általában garanciavesztéssel jár a szoftveres babrálás. A Samsung nem az első, aki ilyen radikális lépéshez folyamodott, hiszen korábban már a Sony is próbálkozott efféle védelemmel. Nos, a kamerák letiltása nem csak a fotózás és a filmkészítés szerelmeseinek lehet fájó pont, hanem biztonsági funkciók elvesztését is jelenti, hiszen nem áll többé rendelkezésünkre az arcfelismerés sem. A pórul jártak közül többen a szakfórumokban számoltak be arról, hogy gyártóidegen kameravezérlő szoftver sem tudta életre kelteni a letiltott kameramodulokat.

Az eszközvédelem érthető lépés a gyártó oldaláról, hiszen nem csak esetleges regionális törvénysértéstől védi meg magát, hanem a pénztárcáját is óvja – nagyon hasonló hardverre többféle telefonmodell épülhet, amelyek ára akár jelentősen is eltérhet. Ugyanakkor érthető a felhasználók felháborodása is, hiszen ha már megvásároltak egy terméket, azt teljes egészében „birtokolni” is szeretnék akkor. Ki tudja, hogy mi lesz az ügy kimenetele, egyelőre nem érdemes az említett telefon bootloaderét és gyári oprendszerét babrálni. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...