Bombát dobott a fotós világra a FujiFilm!

A FujiFilm az X Summit keretein belül igazi bombát dobott a fotós közösségre, hiszen többek között bejelentette a világ legkedvezőbb árú középformátumú fényképezőgépét, az 50 MP-es GFX50S II-t. Érkezett még egy összecsukható zoomobjektív is a középformátumra: a GF 35-70 mm F4.5-5.6 WR ekvivalens 28-55 mm-es tartományt fed le, s úgy rajzolták meg az optika formuláját, hogy az a lehető legcsekélyebb módon hajlítsa a fénysugarakat, ahogy azok áthaladnak a szimmetrikus felépítésén. Két ED és egy aszférikus lencsetag garantálja az aberrációktól mentes rajzot; az objektív két lencsetagot mozgat az élességállítás során, így a legkisebb tárgytávja igen rövid lehet. Önmagában 1000 dollárért lesz majd kapható a lencserendszer, de ha a GFX50S II-vel szettben vesszük, akkor csak 500 dollárral dobja majd meg a számlát.

A gyártó az X Summit előadás során több fejlesztést is bejelentett, amely szerint nem csak a középformátum (GF 20-35 mm, GF 55 mm F1.7, valamint egy tilt/shift optika), hanem az APS-C világa is gyarapodhat. Utóbbinak, azaz az X-bajonettnek 2022 lesz a tízedik évfordulója, tehát lehetnek még meglepetések a FujiFilm batyujában (több rétegű BSI CMOS érzékelő X-Trans színszűréssel). Ma azonban megjelent az XF 23 mm F1.4 R LM WR lencserendszer, ami nagyon hasonlít a 33 mm-es testvérének (XF 33 mm F1.4 R WR LM, 800 USD) koncepciójára. A FujiFilm mérnökei ezt a két újdonságot a képélességre és az aberrációktól való mentességre tervezte. Az élességállításról egy lineáris motor gondoskodik, ami a belső működésnek hála gyorsabban végzi a dolgát, mint másféle működésű társai. A 23 milliméteres optikát szeptember végétől vásárolhatjuk meg 900 dolláros áron.

2022-ben érkezik majd az XF 150-600 mm szuper telefotó, illetve az XF 18-120 mm objektív. Utóbbit a filmesek igényeinek szem előtt tartásával tervezték. Sajnos, egyik kapcsán sem árultak el részleteket, így kénytelenek leszünk megvárni a jövő évet. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...