Vanguard VEO 3T+ 264AB alumínium háromláb nem csak terepre

Nem is tudom, hol kezdjem, pedig már számos állvánnyal volt dolgom az évek során. A Vanguard újdonsága azonban több olyan ötletes megoldással is „megajándékozza” az utazó vloggert, fotóst, filmkészítőt, hogy már-már belezavarodni a rendszerbe – „belezavarodni” a szó jó értelmében véve. Nos, kezdjük a száraz adatokkal, aztán megmutatom, mi mindenre képes a Vanguard VEO 3T+ 264AB alumínium utazóállványa!

A gyártó – csakúgy, mint a többi tripodját – a VEO 3T+ 264AB-t és annak tartozékait is egy minőségi válltáskába csomagolva adja. Az összeállított csomag igen bőkezű: kapunk két kulcsot a belső kulcsnyílású („imbusz”) csavarokhoz, egy menetadaptert (3/8”-1/4”), egy akasztó kampót a stabilizáló súly rögzítéséhez (középoszlop alatt), három fém lábtüskéket sziklás talajon való használathoz, illetve egy második, egyszerű fejegységet egy további fényképezőgép/kamera rögzítéséhez.


Igen hasznos kis csomag


Ez egy egyszerű fej, gyakorlatilag csak a kamera rögzítését szolgálja (lásd később)

Nos, a Vanguard VEO 3T+ 264AB egy „minden az egyben” jellegű három lábú „utazóállvány” (utazó = elmész autóval valahová, majd a terepen használod), ami alumíniumból, illetve annak ötvözeteiből készült. Teljesen kihúzva 156 cm lesz a magassága, összecsukva viszont csak 48 cm a terjedelme. A háromláb tömege 2455 gramm, teherbírása azonban tekintélyes 15 kg! A Vanguard VEO 3T+ 264AB-hez a VEO 2 BH-160S gömbfejet kapjuk, ami Arca-Swiss kompatibilis cseretalp-rögzítő rendszert tartalmaz. A tripod lábai négy szekcióból állnak, amelyek forgó reteszekkel rögzíthetőek tetszőleges hosszban; a lábakat három különböző dőlésszögben lehet reteszelni (kb. 30, 45, illetve 85 fokban). Az egyik láb kicsavarható, így egy maximum 163 cm-ig kihúzható monopodot is kapunk.


A monopod tetejére állványfej, vagy a menetadapterrel fényképezőgép rögzíthető

Összecsukva

A Vanguard VEO 3T+ 264AB összecsukása is az új divatirányt követi, azaz „lába közé veszi a fejét” módon, a lábakat visszafelé hajtva, a középszárat kihúzva lesz a legkisebb, legrövidebb a termék.


A szárak dőlésszögét a lábszár tövénél látható retesz benyomása után állíthatjuk

„Egy igazi férfi nem foglalkozik a használati útmutatókkal, azonnal és egyértelműen átlátja az új szerzemény működését” – igen, valahogy így szoktam én is nekiállni a tesztelésre kapott termékek „üzembe helyezéséhez”, de bevallom, a VEO 3T+ 264AB első használatbavétele azért több figyelmet igényel, mint egy „sima” háromlábé. Túlbonyolításról szó sincs, de az egyes funkciók, szolgáltatások megismerésére érdemes némi időt szánni, hogy a terepen minden automatikusan, „csukott szemmel” is működjön.

Szóval, a VEO 3T+ 264AB alaphelyzetben gumitalpakkal van felszerelve, de ezeket lecserélhetjük a mellékelt fémtüskékre, ha sziklás talajon szeretnénk bevetni a fotós szettet. A gyári gumi tappancsok elég nehezen jönnek le a lábakról, ami igazából jó tulajdonság, így nem veszítjük el őket olyan könnyedén. Nem érdemes szappanozással próbálkozni.

Az állványnyakon egy tartozékaljzatot is találunk, ahová további kiegészítőket, karokat rögzíthetünk. Ide akár egy mobil fényforrást is felszerelhetünk.

A nyak másik oldalán látható szárnyas csavarral a középszárat rögzíthetjük, de nem a magasságát, hanem az elforgását! Külön fotót nem készítettem róla, de a nyak harmadik oldalán a buborékos szintező lett elhelyezve, amivel magát az állványt hozhatjuk vízszintbe (a fej nem kapott szintezőt).

A VEO 2 BH-160S gömbfej egy igen sokoldalú egység, hiszen sokféle állítási lehetőséget kínál a fotósnak, filmkészítőnek. A fenti képen látható kisebbik szárnyas csavarral az egész fej forgását fixálhatjuk a kívánt pozícióban, míg a nagyobbikkal magát a gömböt reteszelhetjük a beállított dőléssel. A cseretalpat befogadó talapzat szintén két szárnyas csavarral vezérelhető, ahol a bal oldali a cseretalp rögzítéséért felel, míg a jobb oldali a talapzat forgását állítja meg (lásd kép). Így tehát a fej és a felszerelt fényképezőgép külön-külön is elforgatható 360°-ban.

A Vanguard VEO 3T+ 264AB további előnye a dönthető középszár, amit nem csak vízszintesen, hanem tetszőleges szögben rögzíthetünk. Alábbi kép alapján adnék ehhez némi magyarázatot:

Tehát, amint azt fentebb említettem, az egyessel jelölt csavar a középoszlopot forgásirányban fixálja, a magasságot a kettes számú csavarral állíthatjuk be, míg a középszár dőlését a hármas számú szárnyas csavar rögzíti. Utóbbi érdekessége, hogy gyárilag beállított szögértékeken is fixálhatjuk a szárat.

Ahhoz, hogy a középszárat döntve is használhassuk, előbb húzzuk ki azt teljes magasságára, majd utána állítsuk be a kívánt dőlésszöget és fixáljuk azt a hármas számú csavarral (lásd fentebb).

A második fej, amit a csomagban kapunk, egy egyszerű egység, ami egy további fényképezőgép, illetve videokamera felszerelését teszi lehetővé a középszárra. A fenti fotón látható nagyobb kézi csavarral az állványcsavart hajthatjuk bele a fényképezőgép állványmenetébe, míg a lentebb elhelyezett gyorsretesszel a szettet pozícionálhatjuk a középszáron. A középoszlopon két, egymással szemközti oldalon kialakított vájat található; a kis fejegység ezekbe kapaszkodva csúszkál a száron.

A használatban: a Vanguard VEO 3T+ 264AB csak némi túlzással nevezhető utazóállványnak, szerintem ahhoz kicsit nagy és nehéz. Az „utazót” úgy kell elképzelni, ahogyan fentebb már felvázoltam: elmegyünk terepre autóval, ott felállítjuk, esetleg sétálunk vele 1-2 órát, majd visszatesszük a csomagtartóba és hazakocsikázunk. A VEO 3T+ 264AB-t egész nap kézben cipelni nem lenne túl kényelmes, de kényszerhelyzetben nyilván ki lehetne azért bírni – vannak nála sokkal súlyosabb tripodok is, mégsem riadnak vissza egyesek akár az egész napos fotós túráktól sem.

A dönthető középoszlop praktikus elem, ha például talaj közeli témán szeretnénk makrózni, vagy ha két kamerával mennénk ki a természetbe (míg az egyikkel videót vennénk, addig a másikkal állóképeket készíthetnénk). A „beépített” monopod is plusz pontot ér: ha épp madarászni szeretnénk, nem kellene az egész háromlábat magunkkal vinni.

Bár a VEO 3T+ 264AB nem épp a zsebállvány kategória képviselője, cserébe igen masszív még teljesen kihúzva is. Jól megrángattam, a lábszárak nyakánál fogva ide-oda forgattam, de a tripod jól vizsgázott.

Értékelés

A Vanguard VEO 3T+ 264AB egy ötletes kialakítású, sokoldalú háromláb, amit bár a gyártó az utazó állványok közé sorol, de ahhoz – szerintem – picit túl nagy és nehéz. Inkább nevezhető hordozható állványnak, ami a terepen és a stúdióban egyaránt megállja a helyét. 15 kg-os teherbírása még akkor is elegendő, ha ennek a számnak csak a felét vesszük – 7,5 kg-ba egy csúcskategóriás dSLR és egy 600 mm F4 szupertele páros is belefér! A dönthető középoszlop, a beépített monopod és a praktikus gömbfej is sokat nyom a latba. A számos kiegészítő és a jó minőségű állványtáska pedig még tovább növeli a szett értékét. A VEO 3T+ 264AB bruttó 109 900 forintos áron vásárolható meg a Tripont webshopjában. Tőlem jár neki az „Ajánlott” biléta!

Vanguard VEO 3T+ 264AB

A Vanguard VEO 3T+ 264AB állványt a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A termék gyártói honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...