Ez az új adattároló akár 13,8 milliárd évig is eltárolja képeidet!

Brit tudósok (…hatásszünet…) kifejlesztettek egy újfajta adattárolási technológiát, ami azt ígéri, hogy egy CD-nyi területen akár 500 TB (terabájt) adatot, azaz bő 10,5 millió darab 24 MP-es RAW fájlt képesek eltárolni. Nem csak az adatsűrűség példátlan, hanem a médium tartóssága is: elvileg 13 milliárd évig is sértetlenek maradnak az elmentett állományok, de ezt persze, még le kell tesztelni..

A kép csak illusztráció

Nos, a University of Southampton egyetem kutatói egy olyan gyors és energiahatékony megoldást találtak, amivel szilícium-dioxid alapú üvegben képesek létrehozni rendkívül nagy sűrűségű nanostruktúrákat. Ezek az „ötdimenzionális” struktúrák hosszú távú adattárolásra is használhatók, ráadásul olyan adatsűrűség érhető el velük, ami tízezerszer szerese a Blu-ray technológiának.

Az egyik kutató, Yuhao Lei elmondása szerint az eljárással jelenleg 230 kB/mp-es sebességgel tudnak írni a médiumba, ami a modern SSD-k korában rendkívül lassúnak tűnik, de egyrészt a hatalmas adatbázisok háttérben zajló mentésénél ez nem lenne zavaró tényező, másrészt a technológia még igencsak friss, szóval a jövőben akár több nagyságrendi sebességnövekedéssel is számolhatunk.

Az új eljárással a próbák során egy CD-nyi területre 5 GB-nyi szöveget vittek fel, ami azután „közel 100%-os” kiolvasási pontosságot ért el. Elméletileg az 500 TB-os adatsűrűség is lehetséges ugyanekkora felületen; a médium akár 1000 fokos hőnek is képes ellenállni, s legfeljebb 190°C-on akár 13,8 milliárd évig is eltárolja adatainkat (szobahőmérsékleten akár az idők végezetéig). A csapat jelenleg az íársi sebesség növelésén dolgozik. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.