Mire számíthatunk a Canon EOS R1 kapcsán? Itt van pár elképzelés!

A Canon EOS R1 bemutatkozásáig még azért le fog folyni némi víz a Dunán, de sosem lehet túl korán kezdeni az elmélkedést, az álmodozást és az okfejtést az új Canon zászlóshajó műszaki paraméterei és tudása kapcsán. A canonrumors.com szerkesztője összeszedett pár pontot, amit érdekes lehet kicsit bővebben is kifejteni. Íme:

Mikor érkezik az EOS R1?

Nagy valószínűséggel 2022 harmadik negyedévében jelentik be, hogy aztán valamivel később, de még a karácsonyi szezon előtt a boltok polcaira kerülhessen. Remélhetőleg addigra csillapodik a világjárvány és a chiphiány, így jó eséllyel nem csak üres dobozok kerülhetnek a karácsonyfa alá, hanem ténylegesen ott is lehet a termék.

Lesz-e központi zár az EOS R1-ben?

Bár a közelmúltban erről szólt a fáma, nem valószínű, hogy az EOS R1-ben már központi záras lapka lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a készülék ne mondhatna le a mechanikus zárról (csakúgy, mint a Nikon Z 9): az új fejlesztésű lapkák kiolvasási sebessége és az új képfeldolgozó processzorok hihetetlen sebességre képesek, és az EOS R1 központi processzora nem valószínű, hogy „gyenge legényke” lesz.

Ki lesz az EOS R1 célközönsége?

Nos, a Canon EOS R1 lehet majd az első olyan fényképezőgép(e a Canonnak), ami minden téren helytáll, azaz nem csak a terepen, fotóriporterek kezében, hanem a stúdióban és a divat- és termékfotózásban is jól mutat és teljesít majd.

Végleges már a váz dizájnja?

Még nem, ugyanis a Canon erősen épít a rajongók véleményére és visszajelzéseire. Az EOS R3-ból nyert tapasztalatok és visszajelzések bizonyára alakítják majd még az EOS R1 külalakját, kezelőfelületét.

Hány megapixeles lesz a képszenzor?

Mindig azok a megapixelek.. Persze, fontos tényező a felbontás is, hiszen tájfotósok, termék- és divatfotósok is szeretnek sok-sok pixellel dolgozni. Egyelőre nem tudni, hogy konkrétan mekkora lesz az újdonság felbontása, de valószínűleg több, mint az EOS R5-é, azaz 45 MP fölé fognak menni a mérnökök.

És mi a helyzet a videóval?

Részletekkel nem szolgálhatok, de a 8K-s felbontás biztosra vehető, de a 4K @ 120 fps sem elképzelhetetlen. Nyilván ott lesz még a RAW videó, a 12-bites 4:2:2 színtömörítés és az egyéb finomságok.

Mennyibe fog kerülni az EOS R1?

Ez egy jó kérdés! Az elmúlt évek során folyamatos árnövekedésnek lehettünk szemtanúi (kellemes meglepetés volt a Nikon Z 9 árazása). Nem csak a Canon, a többi gyártó is fokozatosan emelte árait, ami több tényezőnek tudható be (elsősorban a világjárvány, a chiphiány, a munkaerőhiány stb.), s nyilvánvaló, hogy az EOS R3-nál azért többet kell majd fizetnünk a zászlóshajóért. A bűvös 10 000 dolláros határt remélhetőleg nem fogjuk elérni, valószínűleg 8000 dollár körül megáll majd az ár.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...