Agyimplantátumnak és szemüveg-kamerának köszönhetően ez a nő újra lát

Kutatók egy csoportja azt a kérdést vizsgálta, hogy vajon a vakok hogyan nyerhetnék vissza látásuk legalább egy részét: a megoldást egy agyimplantátum és egy kamerával ellátott szemüveg hozta. A John A. Moran Eye Center, a University of Utah és a spanyol Miguel Hernandez University kutatói a mesterséges látás egyik alfaját vizsgálták, aminek segítségével az 58 éves kísérleti alany, Berna Gomez (egy implantátum és egy speciális szemüveg használatával) újra láthat.

A kép csak illusztráció

Gomez 42 évesen vesztette el látását látóideg-sorvadásból kifolyólag. A kutatók egyfajta „szemprotézissel” szerették volna kimenteni a nőt az örök sötétségből, azaz megpróbálták látását legalább egy bizonyos fokig visszaállítani. A fejlesztések központi része egy 4 x 4 milliméteres elektróda volt, ami összesen 96 apró tűvel rendelkezett – ezzel az egységgel csatlakoztak a nő agyának látókérgéhez. „Egy 58 éves, teljesen vak személy látókérgébe 96 elektródából álló intrakortikális mikroelektródasort ültettünk be hat hónapra. Megmértük a küszöbértékeket és az intrakortikális mikrostimuláció által kiváltott vizuális észlelések jellemzőit” – mondta a csapat szócsöve.

A Moran I Cortivis névre keresztelt protézist úgy tervezték, hogy az a beteg szemét és látóidegét megkerülve, közvetlenül az agyba juttassa el a jeleket. A kísérlet során Gomez fél évet töltött a kutatók laboratóriumában, ahol napi rendszerességgel hajtottak végre rajta/vele különféle teszteket. Az alanynak az implantátum jeleit „meg kellett tanulnia értelmezni”, majd ezek után Gomez éleket, fényfoltokat kezdett el felismerni. A kutatók az eljárást rendkívül sikeresnek találták; az implantációs folyamat során pedig nem voltak komplikációk.

A vizsgálatok utolsó fázisában a kutatók az implantátumhoz egy kamerával kiegészített szemüveget csatlakoztattak, ami elektromos ingerekkel táplálta a látókérget. A nő immár papírra festett fekete-fehér csíkok kontrasztéleit is felismerte. A szakemberek a sikerek láttán úgy vélik, komoly áttörést értek el e területen: az implantátum és a szemüveg közreműködésével a teljesen vakok is újra láthatnak majd – gyakorlással már az összetettebb minták felismerése sem okoz gondot az alanynak. A teljes kutatási anyag itt található. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...