Három új fejlesztés védheti meg az asztronauták látását a Mars-úton

A Nemzeti Űr-orvosbiológiai Kutatóintézet (NSBRI) ipari fóruma három vállalatot szponzorált az idén, melyek célkitűzése olyan technológiák kifejlesztése, amik megóvhatják az űrhajósok látását a Mars felé vezető hosszú úton. A „Vision for Mars” versenyben résztvevők közül az Annidis Inc., az Equinox és a Web Vision Centers Group kapta a tőkét kutatásaikhoz.

mars-isro-mission-india

(Kép forrása: ESA)

Az űrben töltött hosszabb időtartam nem csak az izomzatra és a csontozatra van rossz hatással, hanem az űrhajósok látását is negatívan befolyásolja. A kutatók egyelőre keresik a konkrét okokat, melyek a látás degradálódásához vezetnek, de a feltételezett okok között mindenképp említhető a megnövekedett nyomás a koponyában, amit a gerincvelőben található folyadék okoz (a gravitáció hiányában ez a folyadék könnyebben és nagyobb mértékben gyakorol hatást a koponyára), de – persze – nem zárható ki a sugárzás befolyása sem.

A látás romlása komoly gondot okozhat a hosszabb űrutazások során (mint például a Mars-utazás alatt is, ami oda-vissza akár 12 hónapig is eltarthat), ezért a NASA és más űrügynökségek különböző kutatásokat végeznek, hogy kiderítsék a konkrétumokat. Scott Kelly és Mikhail Kornienko kozmonauták ezért most pénteken (március 27-én) megkezdték egy teljes évig tartó küldetésüket a Nemzetközi Űrállomáson, ahol többek között az űrben való tartózkodásnak a látásra való hatását is vizsgálni fogják.

A fentebb említett cégek fejlesztéseivel teljes mértékben el lehetne kerülni az asztronauták látásproblémáit. Így az Annidis Inc. speciális szemtükrével műtéti beavatkozás nélkül lehet nagyon finom, részletes felvételeket készíteni a retináról, míg az Equinox védőszemüvege a szemnyomás kiegyenlítését szolgálja. A Web Vision Centers Group fejlesztése, a cserélhető lencsés szemüveg a mikro-gravitáció általi, a szemgolyó alakját érintő változásokat követve biztosítaná a kiváló látást.

Persze, ezeket az eszközöket nem csak az űrben, a Mars-utazás során, hanem itt a Földön is lehet hasznosítani: a cserélhető lencsés szemüveget például kisgyerekeknél, ahol folyamatos a szem fejlődése, és ezáltal a látásélesség is folyamatosan változik. A speciális szemtükröt (ophthalmoszkópot) pedig glaukómás betegek gyógyításánál lehet majd bevetni. (Forrás: space.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...