Megvalósult a Csillagok Háborúja birodalmi drónja

A Cleo Robotics gyakorlatilag megvalósította a Csillagok Háborúja „Viper droid-szondáját”, ami több CsH filmben is látható volt (többek között „A Birodalom visszavág” című remekműben, a Hoth jégbolygón). No, de tegyük félre a hasonlóságokat és a tréfát: a fejlesztők egy olyan kétpropelleres repülő kamerát alkottak meg, ami simán szereplője lehetne bármelyik sci-finek! A „Dronut” (a drone és a doughnut, avagy a drón és a fánk szavak összevonásából ered) névre keresztelt egység szokatlan felépítésű, ugyanis a megszokott (általában négy, vagy hat rotoros) kialakítás helyett csupán két légcsavar hajtja, ezek ráadásul a drón törzsében rejtve, egymás fölött vannak elhelyezve.

Kép forrása: Cleo Robotics

A Dronut X1 felépítésének hála teljesen biztonságosan használható zárt terekben, emberek között is, hiszen nincs forgó pengeként viselkedő nyílt rotorja, ami kárt tehetne környezetében. A 425 grammot nyomó repülő eszköz elfér akár egy felnőtt tenyerében, ugyanakkor igen jó felszereltséggel lett ellátva. Akár élőben is sugározhatja azt, amit 4K felbontású kameráival lát (elektronikus központi záras a képérzékelője). A navigációt térbeli 3D LiDAR rendszer segíti, ami lézersugarak közreműködésével térképezi fel a környezetet, és az akadályokat.

Kép forrása: Cleo Robotics

A drón hatósugara kereken egy kilométer, de ez a távolság nyilvánvalóan függ a környezeti tényezőktől, akadályoktól is. A repülő kamerát egyébként egy Android operációsrendszert futtató okostelefonnal is el lehet vezetni, ráadásul nem is kell ehhez különösebb képzettség, vagy kézügyesség: a kifinomult szenzoroknak hála a repülés javarészt automatizáltan történhet. Ugyanezen érzékelőknek köszönhetően a drónnal gyengén megvilágított, vagy akár teljesen sötét környezetben is repülhetünk. Nos, akkor jöjjön a hidegzuhany: bár a Dronut X1 nem kifejezetten a hobbipilótáknak készült, megvásárolható egy átlaghalandó által is, de az ára egy kisautóéval egyenlő. Aki megengedheti magának az ilyen mértékű költekezést, az 9800 dollárért, azaz kb. 3,1 millió forintért megrendelheti a rendszert a Cleo Robotics weboldalán. (Forrás: petapixel.com)

Az ütközések sem ártanak neki (Kép forrása: Cleo Robotics)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...