Fontos: a FujiFilm egyes fényképezőgépeinek vezérlőszoftvere hibás

A FujiFilm némelyik X/GFX fényképezőgépének alapszoftvere hibás, ami megakadályozhatja, hogy hozzáférhessünk az SD kártyára mentett fájlokhoz. A jelenség a MacOS-t használókat érinti. Az árintett vázak: GFX100, GFX100S, GFX50S II, X-Pro3, X-T4, X-S10, X-E4, X-T30 II, X100V, illetve GFX50S (4.00-tól felfelé), GFX50R (2.00-tól felfelé), és X-T3 (3.20-tól felfelé). A jelenség elsősorban az SDXC típusú kártyákat érinti, tehát az SD, SDHC variánsokkal nem lesz gondunk. Az említett fényképezőgépek könyvtáranként 9999 fájlt tárolhatnak el a memóriakártyára, de a megfigyelések szerint ha elértük a 4000-et egy SDXC egységen, akkor közvetlen hozzáférés esetében alábbiakat tapasztalhatjuk:

1) A memóriakártyán található fájlok némelyike elérhetetlenné válhat, ha ahhoz megpróbáltunk MacOS alól hozzáférni közvetlenül (számítógép és fényképezőgép összeköttetése), vagy kártyaolvasó közbeiktatásával.

2) Ha a memóriakártyát nem távolítottuk el megfelelően (a MacOS kiadás parancsával), akkor akár adatvesztés is felléphet a legközelebbi hozzáféréskor.

A FujiFilm mérnökei jelenleg is azon fáradoznak, hogy egy megfelelő javítást tudjanak minél előbb felkínálni, de addig is az alábbi tanácsokat betartva elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket:

Frissen formázott kártya esetében ügyeljünk arra, hogy könyvtáranként egyszerre ne legyen 1000 fájlnál több a kártyán. Ha már van írott adat a memóriakártyán, akkor kössük össze a fényképezőgépet USB-n keresztül a számítógéppel és másolják át a fájlokat, HA nincs 4 GB-nál nagyobb videó a könyvtárakban. Ha lenne, akkor csak a képeket másoljuk át.

Bővebb infó a FujiFilm oldalán olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...