Itt tart most a Sigma full frame Foveon érzékelőjének fejlesztése

A Sigma fővezére, Kazuto Yamaki közzétett egy beszámolót, amiből megtudhatjuk, hol is tart most pontosan a full frame méretű Foveon képérzékelőjük fejlesztése. Még 2020 februárjában olvashattuk a gyártótól, hogy olyan mélységű problémákba ütköztek a fejlesztések során, hogy inkább elengedték a folyamatban lévő terveket és úgymond visszatértek a tervezőasztalhoz, hogy elölről kezdjenek mindent. A most kiadott helyzetjelentésből kiderül, hogy sikerült-e, és ha igen, milyen mértékű előrelépéseket tenniük a mérnököknek.

A kép csak illusztráció

Nos, a Sigma vezérigazgatója, Kazuto Yamaki a következőket írta: „A háromrétegű képérzékelő fejlesztése jelenleg is zajlik a Sigma központjának erős vezetésével, együttműködve japán kutatóintézetekkel.”. Kazuto Yamaki beszámolóját az érzékelő fejlesztésének három fő szakaszának felvázolásával folytatta, beleértve az új háromrétegű lapka ismételt tervezési szimulációit a várható teljesítmény visszaigazolására, a prototípus értékelését egy kis képérzékelő alapján, amelynek pixelmérete megegyezik a teljes méretű, full frame szenzoréval, és a prototípus végső kiértékelését egy 36 x 24 mm-es képérzékelővel, amelynek specifikációi megegyeznek a sorozatgyártású változatéval, beleértve az A/D konvertert is. A Sigma a fenti felsorolás alapján jelenleg a második szakasznál tart.

A méretcsökkentett prototípus által elért eredmények kiértékelése után majd kiderül, hogy a mérnökök továbbléphetnek-e a harmadik szakaszba, vagy újabb prototípus fejlesztésére lesz-e szükség. Amennyiben a fejlesztések a harmadik szakaszba léphetnek, a Sigma főhadiszállásán a kutatóintézetek és a beszállítók, bérgyártók szakembereivel közösen mérlegelik majd a képérzékelő tömeggyártásának lehetőségét.

Egyelőre nem publikus, hogy mikor érhetik el a mérnökök a fejlesztés harmadik fázisát, és azt sem tudni, mikor valósulhat meg egy ilyen lapkával szerelt Sigma fényképezőgép tömeggyártása. A tesztelt képérzékelő felbontása sem ismert, annyit tudni csupán, hogy korábban a 20 + 20 + 20 MP-es (RGB rétegek alapján) értéket említették. Szóval, jó hír, hogy gőzerővel dolgoznak a forradalmi képszenzoron, de a munkálatoknak nyilván a világjárvány és a chiphiány sem tett jót. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...