Ez a pici szenzor önmagát látja el árammal

A Michigani Egyetem kutatói, Euisik Yoon és Sung-Yun Park egy olyan, szinte mikroszkopikus képérzékelőt fejlesztettek ki, aminek nincs szüksége külső áramellátásra. A kevesebb mint 1 mm átlójú szenzort gyakorlatilag bárhol lehetne alkalmazni: nem csak mérete miatt, hanem azon különlegessége végett is, hogy önmagát látja el a működéséhez szükséges árammal. Ha van fényforrás, akkor a beépített „napelemek” elegendő áramot termelnek a képalkotáshoz. Bár már korábban is léteztek hasonló képszenzorok, azok nem voltak teljesen problémamentesek (a beépített fotovoltaikus alrendszer redukálta a beérkező fényt, így az már alig volt elegendő a képalkotáshoz).

Róla van szó

Yoon és Park prototípusa nem csak működik, hanem akár 15 képet is elkészít másodpercenként! A fent említett problémát a fejlesztők egy második diódával oldották meg: a pixelek alá épített egység napelemként működik. Ha tehát fény éri a szenzort, a beérkező fotonok egy része túlhalad a fotodetektor diódákon és a másodikra érkezve feszültséget termelnek. Ezzel a felépítéssel a szenzornak majdnem a teljes felülete a képalkotásra használható, míg a „fölösleges” fotonok a szükséges energiát szolgáltatják.

És ilyen a képe

A sorozatfelvétel sebessége függ a környezeti fénymennyiségtől, a 15 kép/mp a csúcsot jelenti. A nyári erős napsütésben szinte minden esetben rendelkezésre áll a maximális sebesség, míg az átlagosan napos időjárásban ennek az értéknek kb. a fele, 7-8 kép/mp érhető el. Mivel egyelőre csak az egyszerű prototípus létezik, még akad bőven fejlesztenivalója a kutatóknak, mire késztermékként kezelhető ez a lapka. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...