A Panasonic DC-GH6 bemutatója

Menürendszer

A Panasonic DC-GH6 menürendszere ugyanolyan felépítésű és kialakítású, mint például a DC-GH5-é volt anno. Annyi az eltérés, hogy itt még egy jó adag új funkció, szolgáltatás is bekerült a képbe. Első és akár még második ránézésre is tetemes információhalmazzal kell szembenéznie a fotósnak/operatőrnek, de szerencsére csak egyszer kell alaposabban beállítani a rendszert, utána már csak a kedvencekhez elmentett menüpontokkal lesz dolgunk. Ráadásul a nyomógombokhoz rendelt funkciók azonnal rendelkezésünkre állnak majd. Lássuk azért még egyszer, az ismétlés kedvéért, milyen is egy „panaszonikos” menürendszer:

Láthatjuk tehát, hogy a rendszer hat fő menüpontból tevődik össze. Ezek alatt, azaz inkább mellett találjuk az alpontokat, amelyek egy sorral jobbra lettek elrendezve. Az aloldalak is további lapokból állhatnak, amit a piktogramok alatti, vagy melletti kis pöttyök és négyzetek jeleznek.

A videó „igazi” menürendszere akkor válik elérhetővé, ha a fényképezőgép elsődleges módválasztó tárcsájával kiválasztjuk a mozgóképet. Bár tetszőleges állóképes módból indíthatunk filmfelvételt, az apró részletek, beállítások csak a videó mód kiválasztása után tárul elénk.

A fotómasinának két „beállítások” aloldala van. Az egyikben a képalkotás általános beállításait találjuk, míg a másikban a készülék globális paramétereit helyezték el.

Itt találjuk a memóriakártyával, a fájlokkal, a mappákkal, az energiatakarékossággal, az LCD-vel, a vezeték nélküli modulokkal (WiFi és Bluetooth), valamint a „vegyes” funkciókkal kapcsolatos értékeket.

A felhasználónak összesen három oldal áll rendelkezésére, hogy ide elhelyezze a „kedvenceket”, azaz a gyakran használt menüpontokat. A negyedik oldalon adhatjuk hozzá, törölhetjük, vagy rendezhetjük sorba a tételeket.

Az utolsó főoldalon a visszajátszás hat aloldala található, ahol az adott fájlokat szerkeszthetjük is (pl. RAW hívás), de értékeléssel is elláthatjuk a fotókat.

A hangrögzítés dedikált nyomógombjára egy önálló oldal ugrik fel gyorsmenüként, ahol a jelszintet, a mikrofon fantomtápját, a hangminőséget és egyéb paramétereket szabhatunk igényeinkre.

A Panasonic DC-GH6 menürendszerét éjszakai módba is kapcsolhatjuk, ahol gyakorlatilag vörösre váltjuk át a szöveg és a grafika megjelenítését. A kijelzőn és az elektronikus keresőben megjelenített éjszakai/standard módokat külön-külön állíthatjuk be.

Érdekesség, hogy a menüben kérhetjük teszthang mellé az SMPTE, EBU, vagy az ARIB tesztképeket:

A GH6 gyorsmenüje továbbra is azt a puritán felületet mutatja, amit már a korábbi Lumix modelleknél is megismerhettünk. A gyorsmenü személyre szabható, tehát meghatározhatjuk, mely elemek jelenjenek meg a felületen, és az elrendezésüket is magunk állíthatjuk be.

Az általános információs oldal is bőségesen meg van tömve információkkal: például a mozgóképfelvételi módnál az alábbi adatokat jeleníti meg a készülék:

A gép menüjében azt is be lehet állítani, hogy videofelvétel közben a kijelző szélén egy vörös keret jelenjen meg, így ez jelzi számunkra, hogy épp aktív a felvételkészítés, azaz „forog” a kamera.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...