A Panasonic DC-GH6 bemutatója

Működés I.

A GH6 minden funkciót és szolgáltatást megkapott, ami a DC-GH5 gépcsalád tagjaiban, illetve a full frame lapkás, L-bajonettes készülékekben is megtalálható, ráadásul a gyártó még rá is tett ezekre egy nagy lapáttal! Elsősorban a videós funkciók tárháza bővült ki elég rendesen, de az előző oldalon említett nagyfelbontású mód is jócskán hozzáad a masina értékéhez! A képminőségnél nem esett szó mért értékekről, azaz mennyi idő alatt készül el egy-egy kompozit kép a GH6-tal. Ezt itt most pótlom, aztán megyünk tovább:

Szóval „COMBINED” módban az állványról lőtt kép 50 és 100 MP felbontással egyformán 7,28 mp alatt készül el, tehát az expozíciósor elkészülte után a GH6 ennyi ideig dolgozik, mire összerakja és kimenti a fájlokat a CFexpress memóriakártyára. Ugyanez a művelet kézi módban 14,96 másodpercig tart (itt, ugye, a mozgásból eredő bemozdulásokat is korrigálnia kell a rendszernek). RAW+FINE (JPEG) esetében 7,22 és 14,93 mp volt a várakozás, míg csak FINE (JPEG) esetében 5,79 és 13,47 mp-et kellett várni a készülékre. Ezek a számadatok az egyes képek mentésével együttesen érvényesek. Ha nem kérjük a sima felbontású fotók mentését, akkor 6,71, illetve 14,34 mp-re csökken az idő „COMBINED” módban – szóval, nem nyerünk sokat.

Kattints!

A GH6 képstabilizációs rendszere is ugrott egyet, a gyártó 7,5 FÉ előnyt ígér! A fenti eredményt a 12-60 mm F2.8-4 optikával 60 mm-es, azaz ekvivalens 120 mm-es állásban értem el. Azt hiszem, nem kell külön kommentálnom..

Mivel a Panasonic Lumix DC-GH6-tal „korlátlan” ideig lehet videót rögzíteni (tehát amíg le nem merül az akku, vagy be nem telik a memóriakártya), ezért fontos, hogy az elektronika, a szenzor ne melegedjen túl. A menüben be lehet állítani a „Hőkezelés” pontban, hogy a „Rögzítés max. hőmérséklete” STANDARD, vagy HIGH legyen, azaz milyen hőmérsékleti értéken kapcsoljon le a váz (ha a magasat választjuk, kapunk egy figyelmeztetést, hogy a készülék felforrósodhat, ezért állvány használata javasolt, nehogy megégessük magunkat). Ennek a menüpontnak nem sok értelme van, hiszen egy másik helyen a menüben a beépített aktív hűtés hatékonyságát bírálhatjuk felül.

Ha nem szeretnénk aktív hűtést, mert mondjuk csak nagyon rövid snitteket veszünk fel, vagy épp télen, a -13°C-ban támadt hirtelen ellenállhatatlan kedvünk filmet forgatni, akkor ki is kapcsolható a kis ventilátor, egyébként pedig lassú, normál, gyors, auto1-2 módokba állítva használhatjuk. A fenti animáció leírja ezeket a módokat, a következő hangfájl pedig bemutatja, milyen hangos a kis propeller kb. 13 centiméterre a géptől:

A Panasonic Lumix DC-GH6 autofókusz rendszere továbbra is a már jól bejáratott DfD kontrasztérzékelős elvre épül, de a gyorsabb processzornak hála a GH6-ban még gyorsabb, mint a korábbi modellekben. Ha egyszeri AF-re állítjuk a rendszert, az élességállítás a mellékelt 12-60 mm F2.8-4 objektívvel gyakorlatilag azonnali, ezzel eddig sem volt baj. A GH6-ban gépi mélytanulással beidomított fókuszrendszer ember, arc és szem, illetve ember és állat felismeréssel is fel lett vértezve.

A rendszer fotós módban jól is működik, például az állatfelismerésnek köszönhetően a terepen még a belógó nád ellenére is oda állt élesre a rendszer, ahol az észlelt madár állt, sőt, röptében is sikerült elkapni a tollast:

A GH6 korábban még nem látott sebességű sorozatfelvételt tesz lehetővé. „Szuper nagy sebességű” sorozatfelvételi módban 75, 60, vagy 20 képet készíthetünk másodpercenként teljes felbontással! A pillanatok alatt telelőtt puffer tartalmát (400 fájl, 200-200 RAW-JPEG) a frissen formázott CFexpress kártyára 1 perc 12 mp alatt írja ki a rendszer. Eközben használhatjuk tovább a gépet, barangolhatunk a menüben, fényképezhetünk, de a képeket csak a teljes kiírás után nézhetjük meg, addig nem elérhető a képnézegetés. Ilyenkor a monitoron a kiírásra váró fájlok száma látható. Értelemszerűen ezek a gyors módok csak elektronikus zárral használhatók (a gép automatikusan átvált e-zárra, még akkor is, ha a menüben kizárólag a mechanikus van kiválasztva), mechanikus zárral 14 kép/mp jelenti a csúcsot.

Apropó zár: a GH6 esetében rendelkezésünkre áll a mechanikus zár (1/8000 mp a legrövidebb záridő), az elektronikus első redőny, az elektronikus zár, az elektronikus zár + zajszűrés, illetve hagyhatjuk automatikus előválasztáson is a rendszert. Elektronikus zárral 1/32000 mp a legrövidebb záridő!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...