A Panasonic DC-GH6 bemutatója

Működés II.

Még az autofókuszhoz kapcsolódik lazán, hogy az érintőkijelzőt szemhez emelt gép mellett is használhatjuk fókuszmező áthelyezésre: ujjunkkal oda mozgatjuk a mezőt, ahová csak szeretnénk. S hogy ne okozzon galibát például egy belógó orr, a készülék menüjében az is beállítható, hogy a képernyő melyik része legyen használható erre a célra!

A GH6 hátoldalán található „LOCK” karral bármelyik funkciógombot, tárcsát, sőt, magát a kioldót is lezárhatjuk, inaktiválhatjuk, így használat közben ezeket hiába nyomkodjuk, forgatjuk, nem fog semmi sem történni.

Természetesen ugyanígy bármelyik kezelőszervhez hozzárendelhető (szinte) bármilyen funkció – külön a lejátszáskor és a felvételkor használt vezérlőkhöz.

Sőt, itt azt is megadhatjuk a gépnek, hogy a paraméter mikor változzon:

Nyilvánvaló, hogy a tárcsák iránya is saját igényeinkre szabható:

Ha pedig úgy érezzük, hogy már végképp elvesztettük a fonalat, nem tudjuk, hogy az épp kiválasztott funkció mi célt szolgál, akkor a „DISP” gomb megnyomására előugrik a pár soros gyorssegéd.

Van éjszakai mód is, ahol a kijelzőn megjelenített információk vörös színben jelennek meg. A vörös szín ugyanis nem bántja éjjellátásunkat:

A megjelenítés kapcsán többféle „segédet” találunk a menürendszerben. Ott van például a V-Log nézet segéd, vagy a HLG nézet segéd, amelyek azt a célt szolgálják, hogy úgy lássuk az élőképet, ahogyan az majd meg fog jelenni, illetve lekonvertáljuk standard kijelzőre:

Mivel a m4/3 rendszerbe tartozó objektívek túlnyomó többsége elektromechanikus fókuszgyűrűvel rendelkezik, ezért ennek a működését is beállíthatjuk a GH6 menüjében. A fókuszgyűrű lehet nem lineáris, lineáris, illetve egyedi működésű:

A Panasonic DC-GH6 USB-C aljzattal lett ellátva, ami egyrészt a gyors fájlmásolást, másrészt az aljzaton keresztüli akkutöltést biztosítja (akár használat közben is, például mobil akkumulátorról). Az USB-C dugaljon keresztül megvalósítható a készülék távvezérlése is számítógépünkről.

Jut eszembe, a GH6 szenzortisztítása egészen fantasztikus, a rendszer olyan hévvel dolgozik, hogy még az asztalt is berázza! Porcica legyen a talpán, aki itt talpon marad! Íme, a videó a folyamatról:

Szóval, így röviden, csokorba szedve nagyjából ezek az érdekesebb funkciók, de a GH6 úgy tele van tömve szolgáltatásokkal, hogy ember legyen a talpán, aki ezeket valaha végigpróbálja. És még nem esett szó a filmkészítésről..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...