A Panasonic DC-GH6 bemutatója

Video II. és Értékelés

Mivel a GH6 új képérzékelőjének jeleit egy új, igen gyors jelfeldolgozó processzor fogadja, a gördülő zár hatás mértéke is meglepően alacsony. Igen, még az 5,7-5,8K felbontásokban is! Készítettem pár svenkelős tesztet, ahol az alábbi képernyőmentések a legerősebb dülöngélést rögzítették:

Nagyobb képfrissítésű videókat is néztem, de ott szinte észrevétlen maradt a jello hatás.

Hasznos szolgáltatás, hogy a HDMI aljzaton keresztül kiküldött jelet is paraméterezhetjük, így attól függően adhatunk hozzá, vagy vehetünk el információt, hogy monitort, vagy külső felvevőt szeretnénk táplálni vele.

A HDMI legfeljebb a C4K felbontású videót tudja kiküldeni, de választható még a Full HD progresszív és félkép (interlaced) méret is. Ha nem ismerjük a jelfogadó rendszer felbontását, hagyjuk „AUTO” értéken a paramétert.

A videofelvételi mód információs ablaka egy nagyon hasznos segédlet, ahol az összes releváns paramétert megtaláljuk! Ha külső monitort használunk az élőképnek, akkor ezt a képernyőt megjeleníthetjük a fényképezőgép saját kijelzőjén, így párhuzamosan látjuk a felvételt és a paramétereket is.

Nagyon hasznos funkció a vörös keret, ami felvétel közben megjelenik a kijelzőn. Ezt viszont a menüben külön be kell kapcsolni, gyárilag nem jelenik meg!

Természetesen mozgóképfelvétel közben is működik az autofókusz, ahogyan azt a fenti képen láthatjuk. A rövid próbák során az állatérzékeléssel sikeresen követtem le a tavon úszó kacsákat, de a sebtében elrepülő madarakat már nem tudta lekövetni a rendszer.

Bár a korábbi GH modellekben elérhető funkciókat nem említettem, még nagy valószínűséggel így is számos olyan beállítás, szolgáltatás, funkció található a GH6-ban, ami kimaradt a bemutatóból. Egyelőre csak pár napot töltött nálam a készülék, remélhetőleg még sikerül visszaszereznem a közeljövőben pár további próbához, de ez már a jövő zenéje.

Értékelés

Bár csak pár napig vendégeskedett nálam a Panasonic Lumix DC-GH6, az már ennyi idő után is kiderült számomra, hogy ez a gyártó eddigi legjobb, legfejlettebb fényképezőgépe. Funkciók és szolgáltatások terén messze felülmúlja még a full frame szenzoros fotógépeket is; igaz, a versenyt nem veheti fel a 36 x 24 mm-es lapkák képminőségével és dinamikájával, de még így is bőven eleget tud ahhoz, hogy szinte bármilyen fotós célra használható legyen. Aki pedig elsősorban filmkészítésre keres egy hibridet, jobb videokamerát ettől még a többmilliós árkategóriában sem fog találni. Negatívumként nem sokat lehet ellene felhozni, hiszen az ergonómiája remek, kiforrta magát az évek során, a képminőségére sem lehet panasz (persze, még a RAW fájlokat látni kellene). Ami továbbra is mankója a rendszernek, az a DfD fókuszrendszer. Állóképeknél, statikus témáknál azonnali az élesre állás, de amint követni kell egy témát, apróbb botlásokra, a háttér jellegzetes pulzálására számíthatunk. Nem tudom, nem értem, miért ragaszkodnak a mérnökök foggal-körömmel a DfD-hez, mikor sokkal többre, jobbra lenne képes ez a készülék is egy hibrid kontraszt-fázisérzékelős AF-fel. Ami feltűnt még, hogy a GH6 zabálja az akkumulátort! Emlékszem, a GH4-gyel egy berlini út során egy egész napot végigfotóztam egyetlen akkutöltettel! Majdnem 700 képet készítettem egy 12 órás intervallumban. Erre a GH6 biztos nem lenne képes. Valószínűleg az új szenzor-CPU páros emészti fel az energiát, ezt még nem tudom pontosan. A GH6 idehaza kb. 810 000 forintba kerül, ami annak tükrében, hogy jelenleg bukdácsol a forintunk, nem is egy rossz ár, sőt (ráadásul a most futó promóció keretein belül egy 128 GB-os CFexpress kártyát is kapunk mellé ajándékba, lásd itt)! Nos, mindent számba véve a GH6 nálam kiérdemelte a „Kedvenc” plecsnit, hiszen ez a gép is vetekszik a legjobb m4/3-os fényképezőgép címért!

Panasonic Lumix DC-GH6

A Panasonic Lumix DC-GH6 vázat és a 12-60 mm F2.8-4 Leica objektívet a márka hazai forgalmazójától kaptam kölcsön. A termék adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...