Ez a robot jobb képeket készít, mint te!

Kutatómérnököknek sikerült olyan robotot építeniük, ami megérti, hogyan kell komponálni, és sikeresen alkalmazza is tudását fényképezéskor! A Cornell University egyetem kutatói olyan fotográfus robotot hoztak létre, ami képes arra, hogy esztétikus, „a szemnek kellemes” kompozíciókat alkalmazzon az adott jelenetre, témára. Jelenleg kiválóan teljesít ingatlanok és AirBNB lakások leképelésében, de gyakorlatilag bármire be lehet tanítani.

A kép csak illusztráció

A Hadi Al-Zayer doktorandusz hallgató és társai (Hubert Lin és Kavita Bala) által megépített robotrendszert AutoPhoto névre keresztelték. Az ötletet az adta, hogy Al-Zayer hiányolt egy olyan társat, aki szebb, jobb képeket tudna készíteni szelfizéskor, mint egy véletlenszerűen felkért ember: „Amikor csak megkértem valakit arra, hogy fotózzon le, élvezhetetlen, ócska képeket kaptam. Ez elgondolkoztatott..” – mondta Al-Zayer.

Noha az emberi agy által, az esztétikus kompozíció érdekében számba vett paraméterek összetettek, a fejlesztő úgy vélte, ezeket egy ügyes algoritmus révén automatizálni lehetne. Az alap algoritmust aztán úgynevezett „megerősítő tanulással” finomította a kutató. Az AutoPhoto valószínűleg a világ első olyan robotfényképésze, ami gépi tanulással sajátította el az esztétikus fényképészet fortélyait – jelenleg ingatlanok fényképezésére „szakosodott” a rendszer, de a jövőben gyakorlatilag bármilyen egyéb fotós feladatra is betanítható lehet.

Forrás: Hadi Al-Zayer YouTube csatornája

A robot egyszerűen tudja, mitől döglik a légy, azaz mitől lesz esztétikus egy felvétel. Ahhozz viszont, hogy tökéletes képet készíthessen, körülbelül tucatnyi „rossz” fotót kell készítenie, hogy feltérképezze, megismerje a környezetet, amiben munkálkodik. A gép mélytanulásnak hála, a robotnak nem kell megtanulnia alapvető, „hagyományos” fotós szabályokat, mint amilyen például a harmadolás.

Ahogyan az lenni szokott, a csapat legnehezebb lépése a fejlesztés során a kezdet volt, hiszen kapaszkodó, előzmény nélkül kellett valamit a semmiből felépíteniük. Ráadásul az esztétika erősen szubjektív témakör, szóval nem volt épp könnyű egy algoritmusba passzírozni, hogy mi az, amitől szépnek, kellemesnek érzünk egy felvételt. Most azonban a csapat letette az önműködő robotfényképész jövőjének alappillérjét; a jövőben számtalan lehetőség nyílhat meg az efféle autonóm rendszerek előtt: akár idegen bolygók fotózását is rájuk lehet majd bízni! (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...