Vajon 2022-ben még van létjogosultsága a tükörreflexes gépeknek?

2022-ben az ember azt hinné, hogy dSLR vázak már nem is léteznek, pedig több érv is szól mellettük! Vajon milyen létjogosultsága van még a 2020-as években a bő 80 éves technológiának (az első SLR gépet 1936-ban mutatták be „Kine Exakta” néven)? Lássuk, mi szól egy dögös dSLR rendszer mellett!

Tovább bírja az akkuja

Míg a tükörnélküli fényképezőgépekben vagy az elektronikus kereső, vagy a hátsó kijelző segíti a komponálást, addig a dSLR vázak optikai keresőjükkel kímélik az akkumulátort. Egy dSLR váz akkuja 800-1500 (vagy még több) kioldást tesz lehetővé – ez az érték a MILC-ek esetében általában szerényebb, alacsonyabb.

Jobban simul a kézbe

Ó, istenem! Micsoda érzés kézbe venni egy Canon EOS 1D Mark II, vagy Nikon D3 vázat! De az örök kedvencem, a Canon EOS 5DsR is olyan volt, mintha a kezemre szabták volna! Kényelmes markolat, jó helyen minden nyomógomb, tárcsa, kiváló kereső. Igaz, ez kissé szubjektív vélemény, de eddig kevés olyan kényelmes MILC-cel volt dolgom, mint dSLR vázzal.

Sötétben jobb vele komponálni

A mai modern elektronikus keresők és kijelzők már sokkal jobb minőségűek, mint az 5-10 évvel ezelőttiek, de még mindig hajlamosak a zajosodásra, illetve belassul a képfrissítésük, ha sötétben próbáljuk használni őket.

Olcsóbb

Manapság a dSLR vázak ára kezd csökkenni, pár éves modellekhez már egész jó áron hozzá lehet jutni újonnan is. Most ne a hazai piacot vegyük alapnak, ahol az árlistákon javarészt még a régi (magasabb) árakat találjuk: például Pentax K-1 Mark II vázat portrémarkolattal és ajándékokkal 1800 dollárért, Canon EOS 5DsR-t 1500 dollárért lehet vásárolni.

Jóval több objektív található hozzá

Régebb óta vannak gyártásban a dSLR rendszerek, ezért nem is csoda, hogy sokkal többféle lencserendszer kapható hozzájuk újonnan, vagy akár használtan.

Masszívabb, strapabíróbb a gép

A nagyobb, vaskosabb váz erősebb és valamivel ellenállóbb, mint a törékenyebb, filigránabb MILC masinák. Általában a szigetelésük is komolyabb, a szenzor pedig nincs közvetlenül kitéve a környezetnek, hiszen előtte van a tükörakna és a redőnyzár.

Nos, a cikk eredeti szerzője legalábbis ezt állítja a dSLR vázakról. Bizonyára részben igaza van, de azért a manapság kapható MILC-ek is „ott vannak a szeren”, bármelyik fenti pontban felhozott érvek akár mellettük is megemlíthetők. Ha megengedhetném magamnak, a Canon EOS 5DsR-t újra megvenném, használnám minden nap, majd ha végleg tönkremenne, elkopna, eltenném a vitrinbe, mert annyira eltalált gép, hogy számomra az az ideális mind formára, mind ergonómiára!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...