Csillagfotósok örömére is szolgál a Sigma két új, nagylátószögű objektívje

Kimagasló optika teljesítményt ígér a Sigma két újdonsága, amelyekkel az Art széria bővül: a 20 mm F1.4 DG DN | A és a 24 mm F1.4 DG DN | A az asztrofotózás szerelemeseit is le fogja nyűgözni! Aki már próbálta leképelni az éjszakai égboltot, az tisztában van vele, mennyire fontos a nagy fényáteresztő képesség mellett a színhibáktól való mentesség már teljesen nyitott blende mellett is, illetve a különböző optika torzításoktól való mentesség. A teljes képtartományban pontszerűen megjelenő csillagok – ez minden asztrofotós vágya!

Sigma 20 mm F1.4 DG DN | Art

Kellően nagy látómezőt kínál a Sigma 20 mm F1.4 DG DN | Art, ami az optikai minőség új szintjét képviseli, amit a legnagyobb, legkomolyabb igények kielégítésére terveztek. A Sigma Art szériájától megszokott minőség és szigeteltség – természetesen – itt is „alaptartozék”. A full frame képérzékelőket is kirajzoló lencserendszer a 20 mm F1.4 DG HSM | Art tükörnélküli vázakra tervezett verziója. Optikai formulája 15 csoportba rendezve összesen 17 lencsetagot tartalmaz, ahol 2 db SLD, illetve 3 db aszférikus kialakítású. Az élességállítás belsőleg történik, így az objektív az élességállítás során nem változtatja hosszát, a frontlencse pedig nem forog, ami különleges szűrők használatát könnyíti meg. A fókuszálásért egy léptetőmotor felel, ami fürgén és némán végzi a dolgát.

A megfelelő vázat használva támogatott a DMF, valamint az AF+MF funkció, de a Sony vázaival működik a fókuszsegéd is. A többrétegű bevonatokkal ellátott lencséknek hála esélye sincs a szellemképek, illetve belső becsillanások kialakulásának. A szűrőmenet átmérője 82 mm, az objektív 87,8 x 111,2 milliméteres terjedelméhez 635 grammos tömeg társul. A tizenegy lamellából álló blende íriszét F1.4 és F16 közti értékekre lehet beállítani – ezt a műveletet a vázról („A” pozícióba forgatott gyűrűvel), vagy az objektív blendevezérlő gyűrűjével végezhetjük. A legkisebb tárgytáv 23 cm, a látószög full frame szenzoros fényképezőgépeken 94,5°.

A por- és cseppálló tubuson a fókusz- és a blendevezérlő gyűrűn kívül megtalálható az AF/MF kapcsoló, egy AFL és egy MFL kapcsoló, de rögzíthető a blendevezérlő gyűrűje, illetve fokozatmentessé tehetjük azt, így az amúgy a rekeszelés során fellépő halk kattanások nem fogják zavarni a videofelvételt. A Sigma 20 mm F1.4 DG DN | Art természetesen kompatibilis a vázba épített különféle képkorrekciós funkciókkal is (JPEG-ben való fotózáskor). Érdekessége a Sigma 20 mm F1.4 DG DN | Artnak, hogy a hátsó lencsetag elé is tehetünk szűrőt, valamint elérhető az objektívet fűtő berendezés rögzítője. A 20 mm F1.4 DG DN | A kapható lesz Sony E, illetve Leica L bajonettel egyaránt – utóbbinál támogatott a lineáris és nem-lineáris kézi fókuszálás közti váltás, és az L-bajonettes változattal használható a Sigma USB Dock UD-11 dokkoló.

A Sigma 20 mm F1.4 DG DN | Art bruttó 399 990,- forintért lesz megvásárolható.

Sigma 24 mm F1.4 DG DN | Art

Szintén csillagfotós minőségi szintet ér el a japán gyártó 24 mm F1.4 DG DN | A lencserendszere, amelynek optikai rendszere 14 csoportba rendezve összesen 17 lencsetagot sorakoztat fel a por- és cseppálló tubusban. A lencsetagok közt megtalálunk 2 db FLD, 1 db SLD, valamint 4 db aszférikus felépítésűt is, amelyek garantálják a színhibáktól mentes, tökéletes rajzot.

A 25 centiméteres legkisebb tárgytávval rendelkező optika 84,1°-os látószöget kínál 36 x 24 mm-es szenzorral szerelt tükörnélküli vázakon. A blende írisze itt is tizenegy lamellából áll, szóval kellemes bokeh-val és esztétikus fényudvarral számolhatunk. A rekesztartomány ennél az objektívnél is F1.4-tól F16-ig tart, ráadásul a rekeszelést fokozatmentesre kapcsolhatjuk, ami néma íriszátmérő-váltást jelent. A Sigma 24 mm F1.4 DG DN | Art 75,7 x 95.5 milliméteres terjedelme mellett 520 grammos tömeggel kell számolnunk, a szűrőmenet átmérője pedig 72 mm (ennél az objektívnél is van arra lehetőség, hogy a hátsó lencsetag elé helyezzünk filtert).

A kimagasló minőségű termék tubusán ugyanazokat a vezérlőket találjuk, mint az új 20 milliméteres társán. Az MFL kapcsolóval kikapcsolhatjuk a fókuszgyűrűt, így elkerülhetővé válik a beállított élesség akaratlan elállítása (ez egy rendkívül hasznos funkció csillagfotózáshoz). A frontlencsét ebben az esetben is víz- és olajlepergető bevonat védi (pluszban a többrétegű bevonat mellett), ami megkönnyíti az üvegfelületre jutott szennyeződések eltávolítását.

A Sigma 24 mm F1.4 DG DN | Artból is lesz Sony E, illetve Leica L bajonettes változat. A Leica L-es verziónál támogatott a lineáris és nem-lineáris kézi fókuszálás közti váltás, valamint használható a Sigma USB Dock UD-11 dokkoló. Csakúgy, mint a Sigma 20 mm F1.4 DG DN | Arthoz, a 24 mm F1.4 DG DN | Arthoz is jár a két lencsevédő kupak, valamint a Napellenző. A Sigma 24 mm F1.4 DG DN | Art bruttó 359 990,- forintért lesz megvásárolható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...