A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD Fuji X bajonettes változatának bemutatója

FujiFilm X és Sony E véggel érhető el a Tamron 16,67-szeres átfogást kínáló, full frame-re vetítve ekvivalens 27-450 mm-nek megfelelő látóteret kínáló mindenes (jellemzően utazónak hívott) objektívje, ami nem csak kellően széles látószöget és szuper telefotó lencserendszereket idéző gyújtótávolságot kínál, hanem remek akár némi makrózáshoz is! Ahogyan az nevéből már kiderülhetett, a Tamron tavaly nyár végén bemutatott svájci bicskája az APS-C méretű képérzékelők kirajzolására lett tervezve. Az optikát kifejezetten a tükörnélküli fényképezőgépekhez rajzolták meg a mérnökök, azaz nem tükrös konverzióval állunk szemben. A bemutatóhoz a Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD FujiFilm X verzióját kaptam, amit egy FujiFilm X-T30 vázon tehettem próbára.

A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD tubusában 15 csoportba rendezve összesen 19 lencsetag található, amelyek közül számos különleges kialakítású. A fényrekesz 7 lamellából álló íriszének kezdő értéke F3.5-F6.3-ról indul (széles-tele végén) és F22-F40-ig szűkíthető. A látószög 5° 30′-77° 24′ között változik, ahogyan 300 mm-ről 18 mm felé zoomolunk. A B061 kódjelű objektív széles végén 1:2, telés végén pedig 1:4 arányú nagyítást kínál, így kvázi makró optikaként is bevethető. Az olvasottak alapján a FujiFilm X és a Sony E verziók műszaki paraméterei tehát megegyeznek.

A 18 milliméteres állásban rögzíthető zoomgyűrű és az elektromechanikus élességállító gyűrű mellett már csak a „LOCK” feliratú reteszkapcsoló található a tubuson, a beépített képstabilizátort és az AF/MF közti átváltást az adott fényképezőgép menüjéből, illetve kapcsolóin keresztül érjük el. A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD kompatibilis a váz képkorrekciós funkcióival, ezért a JPEG-ben fotózók ezek előnyeit teljes mértékben kiélvezhetik (pl. színhiba vagy torzítás korrekció). Az objektív 75,5 x 125,6 mm-es terjedelméhez 620 grammos tömeg társul, a szűrőmenet átmérője 67 mm. Az optika legkisebb tárgytávja a gyújtótávolság függvényében 15-99 cm között változik.

A bajonettet egy kellően jól szigetelő gumigyűrű veszi körbe, a hátsó lencsetag viszont nem lát el záró/szigetelő szerepkört, hanem zoomoláskor a tubus belsejébe húzódik. Az automatikus élességállításért egy VXD lineáris motor felel: tapasztalataim szerint az AF némán és sebesen végzi a dolgát statikus témáknál, de követőfókuszt használva egy gyorsabban repülő madarat már nehéz vele lekövetni (hozzá kell tennem, hogy az AF sebessége azért némileg függ a használt váztól is). Mozgóképfelvétel során a beépített képstabilizátor a Mesterséges Intelligenciát veti be az optimális eredmény elérése érdekében (70 milliméteres gyújtótávolságig).

A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD tubusa három részből áll: a külső tubusból, amin a két vezérlőgyűrűt és az említett kapcsolót találjuk, illetve a két belső tubusból, amelyek zoomolás során kibújnak a külső egységből. Az illesztések pontosak, lötyögésnek nyomát sem érezni, ugyanakkor nem szorul a mechanika, a zoomolás egyenletesen, akadások nélkül hajtható végre.

A lencserendszer hossza teljesen kizoomolt állapotban, azaz 300 milliméteren: kb. 205 mm (bajonett nélkül, a váz bajonett-nyílásának síkjától számítva). Ahhoz képest, hogy a Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD egy hatalmas átfogású objektív, a gyártó a terjedelmét sikeresen visszafogta, még az aprócska Fuji X-T30 vázon sem tűnik óriásinak. A kis tömegnek köszönhetően pedig kellemes a párossal dolgozni, a szett még 300 mm-es állásban sem akar kibucskázni a fotós kezéből.

Mivel variábilis F-értékű objektívvel állunk szemben, megnéztem, hogy milyen gyújtótávolsági értékeken csökken a fényerő: 23 mm-től F4.0, 45 mm-től F4.5, 64 mm-től F5.0, 100 mm-től F5.6, illetve 200 mm-től F6.3 a legtágabb blendeérték. Ezek a számok némileg eltérnek a Sony bajonettes verziónál mértektől – a Fuji javára.

A paraméterek és a külsőségek után lássuk az objektív képminőségét, illetve stabilizátorának hatékonyságát. Kezdem is a stabilizátorral, amit a váz rendszerétől elkülönítve nem lehet be/ki kapcsolni. A Fuji X verzió stabilizátora ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a Sony E kiadás – esetemben az 1/30, 1/15 mp-es záridővel készült képek még nem voltak elmosódottak. Íme:

Kattints!

A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD geometriai torzítása sem olyan mértékű, amire gondoltam volna. 18 mm-en kisebb a hordózása, mint azt feltételeznénk, s ez ráadásul olyan 70 mm környékén teljesen meg is szűnik, hogy majd kb. 150 millimétertől átváltson enyhe párnatorzításba. Az utómunkálatok során ez a torzítás könnyűszerrel korrigálható a képminőség romlása nélkül.

Az optika fókuszlégzése is csekély mértékű, aminek a filmkészítők örülhetnek:

A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD FujiFilmes verziója sem parfokális, ahogyan ez az alábbi képen is látható.

Kattints

Fentebb említettem, hogy a Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD tubusrendszere pontos illesztésű – valószínűleg ennek is köszönhető, hogy zoomolás során csak minimális mértékben mászik el az előre beállított középpont.

A kép élességéről és a színhibákról nem készítettem külön tesztábrás felvételeket, a való világban lőtt fotók mindent elárulnak a Tamron univerzális optikájáról, ami ezeken a területeken is jól teljesített. A képmintákat és a peremsötétedésről készített animációkat itt találjátok.

Kattints!

Értékelés

Bevallom, mindig is tartottam a hatalmas átfogású objektívektől, hiszen minél nagyobb a zoomtartomány, annál nehezebben korrigálható az optikai formula, hogy (közel) tökéletes maradhasson a képminőség. A Tamron Sony E-s verziója után már gondoltam, hogy a Fuji X-es sem lesz nagyon más; ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy lehetetlen vállalkozás lenne olyan lencserendszert tervezni, ami 16,67-szeres tartomány mellett is mindenhol makulátlanul teljesít – főleg ennyi pénzért. A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD a maga árkategóriájában (bruttó 300 000 Ft) jól teljesített, ráadásul makrózni is tudtam vele. Hab a tortán a beépített, nagyon hatékony képstabilizációs rendszer, ami óriási segítséget jelent a tele-tartományban. Továbbra is „Ajánlom” APS-C lapkás gépekhez!

Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

A Tamron 18-300 mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD objektívet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam a bemutatóra, a termék weboldala itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...