Új kalandkamerákat állít hadrendbe a DJI és a GoPro

Végre megérkezett az igazi kalandkamerák következő generációja, a DJI Osmo Action 3, illetve a GoPro Hero 11 Black! Számomra különösen jó hír, hogy egyik sem moduláris felépítésű, hanem a jól bevált, „tégla” vonalvezetést követik, ami robusztusabb, jobban kezelhető, mint az ilyen-olyan modulok összedugásából származó förmedvények. Lássuk, mit nyújtanak az újoncok!

DJI Osmo Action 3

Régi kedvencem volt az Osmo Action, amit egy ostoba döntés következtében eladtam – a mai napig lenne helye és nagyon jó szolgálatot tett anno.. Na, de kár szomorkodni, hiszen a szerintem nem annyira menő második generáció után a DJI végre visszatért a klasszikus felépítésű kivitelhez. Az Action 3 lelke egy 1/1,7”-os képérzékelő (7,4 x 5,6 mm), amivel legfeljebb 120 kép/mp-es, 4K felbontású mozgóképeket vehetünk fel. Az újoncban nagyobb kapacitású akku (1770 mAh) gondoskodik az áramellátásról, de felvétel közben az USB-C aljzaton keresztül is táplálhatjuk a kis kamerát.

Kép forrása: DJI

Természetesen ide is bekerült a gyártó remek képstabilizációs rendszere („RockSteady 3.0”), de elérhető a „lapos”, tágabb dinamikatartományt nyújtó D-Cinelike Color Mode színprofil. A képérzékelőre rajzoló optika 155 fokos látómezőt kínál, ami már szinte minden igényt kielégíthet. A „HorizonSteady” stabilizáció nem csak a bemozdulásokat szűri ki, de a horizontot is vízszintben tartja, ha épp azt szeretnénk. A „HorizonBalancing” funkció mindkét irányban legfeljebb 45°-ban elforgatott kamera mellett is képes arra, hogy vízszintesen tartsa a horizontot (igaz, ennél a funkciónál megkötés a legfeljebb 4K @ 60 fps felbontás)!

Kép forrása: DJI

A DJI Osmo Action 3 az első verzióhoz hasonlóan két kijelzővel lett ellátva, ahol egy-egy található a hát-, illetve az előlapon. Értelemszerűen továbbra is a hátlapi érintőpanel a fő kijelzője a készüléknek, ugyanakkor az elülső segít a kompozícióban, és láthatjuk, milyen beállítások vannak érvényben. Természetesen az elülső, kisebbik monitor is érintésérzékeny, ami tovább segíti az operatőr munkáját. Összesen három beépített mikrofon veszi a hangot; WiFi-n keresztül legfeljebb 30 kép/mp-es Full HD felbontású élőképet közvetíthetünk más eszközökre, vagy a netre.

Kép forrása: DJI

Az Action 3 hanggal is vezérelhető, van digitális zoomolás, többféle timelapse mód, sőt, a DJI mikrofonnal is kompatibilis a kamera az USB-C aljzatának hála. A videokamerát a DJI Mimo, illetve LightCut alkalmazásain keresztül is vezérelhetjük Bluetooth, vagy WiFi vezeték nélküli kapcsolat segítségével. Természetesen, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a DJI egy sor kiegészítőt is bemutatott az újdonsága mellett, mint például búvártokot, nagyobb akkut, lencsevédőt, szelfibotokat, és különféle rögzítő bigyuszt. A lényeg, hogy a kamerát többféle kiépítésben lehet megvásárolni, az alaprendszer 330 dollárról indul, ami egy roppant baráti ajánlat! Bővebb infó a gyártónál olvasható.

GoPro Hero 11 Black

Másik kedvencem a kalandkamerák feltalálója, a GoPro, aminek bár az évek során volt pár mellényúlása, időközben ismét önmagára talált és jobbnál jobb cuccokkal kényezteti rajongótáborát. A legújabb videokamerájuk a Hero 11 Black, ami többféle modellt takar: van egyszer a „sima” Hero 11 Black, van egy mini változat, a Hero 11 Black Mini, illetve a Hero 11 Black Creator Edition, ami – ahogyan neve is utal rá – tartalomkészítők igényeire lett kiélezve. Mindhárom kamerában ugyanaz az 1/1.9”-os lapka csücsül, ami konkrétan 6,4 x 5,6 mm terjedelmű. Bár valamivel kisebb, mint a DJI Osmo Action 3-ban található lapka, a GoPro szenzorja akár 5,3K felbontású mozgóképek felvételére képes, ahol a maximális képfrissítés 60 kép/mp lehet.

Kép forrása: GoPro

Érdekes az új oldalarány is, hiszen a szokványos méretek mellett rendelkezésünkre áll például a 8:7 oldalméret is. Ami a színmélységet illeti, a videók színcsatornánként akár 10-bitesek is lehetnek; a stabilizáció is komoly fejlődésen ment keresztül, a gyártó hatékonyabbat ígér, mint ami az elődmodellben volt. Megnövelték a látószöget is, így a 16:9 oldalaránnyal, az úgynevezett „HyperView” módban érjük el a legnagyobb látóteret (sajnos, nem közöltek konkrét számokat erre vonatkozóan).

Kép forrása: GoPro

Mindhárom Hero 11 Blackben elérhető a HyperSmooth 5.0 technológia, aminek része a 360°-os horizont-zárolás, három újfajta éjjeli felvételi mód (timelapse), aminek elsősorban éjjeli baglyok és csillagfotósok örülhetnek majd, a TimeWarp 3.0 (hyperlapse), illetve az újfajta „Enduro” akkuk, amikkel akár 38%-kal hosszabb ideig videózhatunk. Tehát a Hero Black 11 a „standard” modell, amiben a Hero 10 Black összes funkciója szintén megtalálható, ráadásul a formavilága is szinte teljesen megegyezik az elődmodellével. A Hero 11 Black Creator Edition szintén a standard modellt rejti, de itt szettben jár a készülék mellé számos kiegészítő, amivel a vloggerek szívritmusát növeli a GoPro. A Hero 11 Black Mini – ahogyan neve is mondja – egy kisebb variáns, amiről lespórolták a mérnökök az elülső kijelzőt és pár kezelőszervet, ami a standard modellen alaptartozék.

Kép forrása: GoPro

Mindhárom kamerát mától meg lehet vásárolni, az áraik következőképpen alakulnak: a Hero 11 Black 500, a Hero 11 Black Creator Edition 700, míg a Hero 11 Black Mini 400 dollárba kerül. Ezeket az árakat csökkenthetjük, ha előfizetünk a GoPro online szolgáltatásaira. Bővebb infó a GoPro weblapján található.

Kép forrása: GoPro

Kép forrása: GoPro

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...