Új szűrők érkeztek Hasselblad fémjelzéssel

A Hasselblad új szűrőket jelentett be, mégpedig lesz CPL, ND8, illetve UV a portfólióban. A gyártó ezeket a filtereket – nyilván – az XCD objektívjeihez ajánlja, de ettől azért még bármilyen más lencserendszerre is fel lehet őket csavarni, hiszen szabványos méretben érkeznek: mindhárom szűrő kapható lesz 62, 67, 72, illetve 77 milliméteres szűrőmenet átmérővel. A termékek minőségére jellemző, hogy Schott B270 üvegből készülnek és spéci, víz- és olajtaszító nano-bevonattal vannak ellátva. Az üvegfelületek karcállóak, és nem töltődnek fel statikusan.

Képek forrása: Hasselblad

A gyártó elmondása szerint a CPL több mint 99,9%-os hatékonysággal polarizálja a fényt, így szinte az összes tükröződés kivédhető vele. Az üvegfelületet tükröződés-gátló (AR) bevonattal is felgőzölték. Érdemes még megemlíteni, hogy a szűrő színszórása elenyésző lesz. Az ND8-as semleges szürkeszűrő kétoldalas ND bevonatot kapott, így három FÉ-nyi fényt blokkol a szenzor elől. Ez a filter is AR bevonattal van ellátva, színszórása szintén elenyésző. Végül, de nem utolsósorban, a Hasselblad UV filtere kétoldalas, 30 rétegből (!) álló bevonatot kapott, a lencse fényáteresztő képessége ennek ellenére is tekintélyes 98,5% körüli. Az ultraibolya tartományt 300-410 nanométerben vágja a filter.

A csúcsminőségnek azonban magas ára van: az ND8 és az UV szűrők 230 dollárról indulnak, míg a CPL 340-ről startol. Előbbi kettőnél tíz-tíz dollárral kell többet fizetni méretnövekedésenként, míg utóbbinál ennek a dupláját kell befizetni a kasszába. Bővebb infó az újdonságokról a Hasselblad weboldalán olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...