SmallRig VB50 – a zsebtelep, ami számtalan akkut helyettesít

A minap jártam ismét a Tripontban, és megakadt a szemem egy érdekes kis fekete dobozon, ami a SmallRig márkanéven kívül a sejtelmes „50” feliratot hordozta. Miután kiderítettem a rejtélyes doboz titkát, azonnal kértem belőle egyet bemutatóra! Íme, a SmallRig VB50, ami – szerintem – számtalan akkumulátort helyettesíthet.

Ahogyan már neve is sugallja, ez egy olyan akkupakk, ami szabványos V-mounttal (retesszel) van ellátva, így kompatibilis a fotó és videó ipar számtalan eszközével, ami energiát igényel. De mi is az a V-mount? Röviden: a V-mount akkukat kamerák, LED lámpatestek, élőkép-monitorok, mikrofonok és számtalan egyéb eszköz tápellátására használják. Általában nagyobbak és nehezebbek, mint az adott eszközhöz tervezett „gyári” akkumulátor, cserébe sokkal hosszabb üzemidőt biztosítanak. Eredetileg a Sony fejlesztette ki ezt a szabványt, s nevét onnan kapta, hogy a retesz, amivel az eszközökhöz csatlakoztathatjuk, egy V-betűre hasonlít (V-alakú reteszelő mechanizmus):

A SmallRig VB50 50 Wh teljesítményt kínál, s a gyártó felhozatalában ő a legkisebb. Ha nagyobb teljesítményű, „izmosabb” áramforrásra van szükségünk, akkor választhatjuk még a 99, illetve a 155 Wh-s verziót – ezek azonban nagyobbak (vastagabbak) és nehezebbek is, mint a kis ötvenes. Nézzük, mik a VB50 legfontosabb műszaki paraméterei:

A kis áramforrásban négy darab Li-ion 18650 MJ1 akkucella található (3500 mAh cellánként), amelyek stabil, egyenletes teljesítmény leadást és felvételt tesznek lehetővé. A biztonságos üzemért pedig az intelligens vezérlés és a tűzálló műanyag külső felel. A VB50 legfeljebb 45 W teljesítménnyel tölthető.

A SmallRig VB50 többféle aljzattal van felszerelve, így nem csak a „sajátos” csatlakozókkal ellátott kamerák és fényforrások üzemeltethetők róla, hanem szabványos USB-A, USB-C, illetve DC csatlakozó is rendelkezésünkre áll.

A kis dobozka bal oldalán található bekapcsoló gombbal aktiválható a rendszer: az előlapon egy kis OLED kijelző az aktuális töltöttségi szintet mutatja százalékban. Természetesen egyszerre több eszköz áramellátása is lehetséges, de ügyeljünk arra, hogy az összesített áramfelvétel ne haladja meg a VB50 teljesítményét (ha mégis túllépjük ezt a számértéket, az egység lekapcsol, nem történik baj).


A SmallRig töltés közben


A kijelzőn láthatjuk, hogy melyik kimenet van épp használatban (leterhelve), mennyi az aktuális töltöttségi szint, illetve mekkora az aktuális feszültség.

A SmallRig VB50 előnyei közé tartozik a kompakt méret mellett az USB és a DC aljzatok felhozatala – főleg az USB konnektoroknak hála az árammal ellátható eszközök száma gyakorlatilag végtelen.. Hasznos lehet még a V-mount reteszben található kétféle szabványos fotós csavarmenet, így nem csak a retesszel, hanem csavarokkal is felfogathatjuk az akkut. S mivel a VB50 USB-C aljzaton keresztült tölthető is, nincs szükség óriási, egyedi töltőkre!

Mivel a VB50 már önmaga is tartalmazza azokat az érintkezőket, amelyek általában csak egy közbenső V-mount lapon találhatók, így azt el is hagyhatjuk. Cserébe sokkal olcsóbb, egyszerűbb reteszlapokat használhatunk az akku felszereléséhez.

Pár ötlet, hogy mi mindent láthatunk el energiával a SmallRig VB50-nel: hangfelvevő, LED lámpa, külső élőkép-monitor, fényképezőgép (dummy akkuval), videokamera (konverterrel), notebook, telefon, táblagép stb.

Értékelés

A SmallRig VB50 egy rendkívül sokoldalú külső áramforrás, amivel számtalan eszközt láthatunk el árammal – egyszerre akár többet is. Kompakt méretének és kis tömegének köszönhetően szinte bárhol elfér, gyakorlatilag mindenre felszerelhető, amin szabványos fotós csavarmenet, vagy V-mount található. A jó minőségű felépítés, az alaposan megtervezett elektronika garancia a hosszú élettartamra. Egyedül az árával nem vagyok kiegyezve: a SmallRig VB50 bruttó 85 500 Ft körül vásárolható meg. Összességében jár neki az „Ajánlott” biléta.

SmallRig VB50

A SmallRig VB50 külső akkut a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A termék honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...