Portréágyúk – sokadik rész: Nikon Nikkor Z 85 mm F1.2 S

Idén február elején mutatta be portrécsodáját a Nikon: a Nikkor Z 85 mm F1.2 S a gyártó csúcskategóriáját képviseli minden szempontból, hiszen kimagasló építési és képminőség jellemzi. A full frame szenzoros, Z-bajonettes vázakhoz tervezett objektív optikai formulája tíz csoportba rendezve összesen 15 lencsetagot tartalmaz, amelyek közül 1 db ED, 2 db aszférikus kialakítású. A mérnökök nanokristály bevonattal is ellátták némelyik üvegtagot, ami segít a kontraszt növelésében, a szellemképek elkerülésében.

A lencserendszer legkisebb tárgytávja 85 cm, legnagyobb nagyítása 0,11-szeres, F1.2 és F16 közötti nyílásokra állítható blendeíriszét tizenegy lekerekített lamella alkotja. A szűrőmenet átmérője 82 mm, a termék teljes terjedelme 102,5 x 141,5 mm, tömege 1160 gramm. Az élességállítás belsőleg történik, így fókuszálás közben nem változik az optika hossza, a frontlencse pedig nem forog.

Gyárilag mellékelve van a HB-106 típusú napellenző, az LC-82B és az LF-N1 lencsevédő kupak, illetve a CL-C2 tok. A Nikon hazai képviseletétől egy full frame lapkás Z 5 vázat kaptam – a fenti kép jól mutatja, milyen szép darab a 85 milliméteres Nikkor. A kütyüimádók vigyázzanak, mert ha túl sokáig néznek bele a frontlencsébe, könnyen beleszerelmesedhetnek ebbe a lencserendszerbe (utoljára egy konkurens gyártó hasonló termékével jártam így majdnem..)!

A tubuson megtalálható az AF/MF kapcsoló, a programozható vezérlőgyűrű, illetve a fókuszgyűrű. A frontlencse alatti gumírozott felület csupán a fogást könnyíti, nem egy forgatható vezérlőt takar. A szokásos L-Fn funkciógombra is tetszőleges funkciót bízhatunk a fényképezőgép menüjében.

A bajonettet gumigyűrű veszi körbe, ami része az objektív szigetelésének:

A Nikon Nikkor Z 85 mm F1.2 S blendéjét egyébként elektromágneses mechanizmus mozgatja, ami lehetővé teszi, hogy egyrészt nagyon pontosan, másrészt nagyon gyorsan álljon be minden expozíció során a fényrekesz.

A fentebb említett vezérlőgyűrűvel például az ISO-t, a blendeértéket, vagy akár az expozíciókompenzációt állíthatjuk be igényeink szerint, a funkciógombbal pedig közvetlenül érhetünk el olyan funkciókat, mint például a témakövetés, a képlejátszás, az AF rögzítése stb. A gyors és teljesen néma élességállításért STM léptetőmotor felel, így nem csak álló-, hanem mozgóképek készítése során is folyamatos, zökkenőmentes a fókuszálás.

Lássuk, milyen a Nikon Nikkor Z 85 mm F1.2 S képminősége, hiszen végső soron úgyis az fogja eldönteni, hogy ezt az objektívet visszük-e magunkkal. A képeket RAW-ban fotóztam, se a vázban, se az utómunka során nem használtam képkorrekciós beállításokat, vagy profilokat. A hívs során az Adobe Camera RAW aktuális kiadása (15.2.0.1381) volt segítségemre, ami egyébként már ismeri is ezt az optikát, tehát kérhető automatikus javítás.

A geometriai torzítás vizsgálata során megállapítható, hogy a Nikkor Z 85 mm F1.2 S enyhe párnatorzítást mutat, ami könnyen korrigálható akár automatikusan, akár kézzel. A torzítás egyenletes ívű, nincsenek hullámvonalak („bajusz”).

A fókuszlégzés látható, de egyáltalán nem drámai mértékű, de érdemes lesz rá odafigyelnie annak, aki filmkészítésre szeretné használni ezt a terméket.

Ezúttal nem készítettem külön képsort a színhibákról, ugyanis a természetben lőtt képminták alapján megállapítottam, hogy a Z 85 mm F1.2 S nem igazán szenved ettől a jelenségtől. Alábbi képrészlet 100%-os nagyítás, a fotó F1.2 blendeértékkel készült. A lilás él-elszíneződés legfeljebb kb. pixelnyi lehet.

Kattints!

Az objektív gyári leírása nem túlzott azzal, hogy fenomenális a Nikon Nikkor Z 85 mm F1.2 S képminősége: a kép közepe már F1.2 értéken is kontrasztos, éles – csupán minimális javulás vehető észre alaposabb „pixelkukkolás” árán a szűkebb rekeszen lőtt fotókhoz képest. Az extrém sarkokban is gyakorlatilag csak a peremsötétedés miatt kell számolni a némileg gyengébb rajzzal. Apropó peremsötétedés: F2.2-nél már csak minimális, F4.0 mellett pedig már egyáltalán nem látható a jelenség, ami részben a Z-bajonett óriási nyílásának köszönhető. A képmintákat ide töltöttem fel.

Kattints!

Értékelés

A Nikon Nikkor Z 85 mm F1.2 S egy valóban nagyon izgalmas objektív, hiszen fényerejének és gyors autofókuszának hála nem csak statikus, felépített (stúdió) portréfotózásra használható, hanem akár rendezvények, teremsport események megörökítésére is. Az ellenfényt jól kezeli (nanokristályos bevonat), a háttérelmosás álomszerű, „krémesen lágy”, ugyanakkor a képélesség már-már óvatosságra inti a fotóst, hiszen nemkívánatos, finom részleteket is feltárhat a portréalany bőrén..

Valószínűleg már nem kell külön kiemelnem, hogy milyen minőséget képviselnek a Nikon „S” jelölésű csodái: nem csak a képminősége kiváló a Nikkor Z 85 mm F1.2 S-nek, hanem az építési minősége is az abszolút csúcskategóriát képviseli. Már csak az ára tarthatja vissza az átlagfotóst: bruttó 1,4 millió forintot kérnek érte itthon a boltokban. Mi mást adhatnék neki, mint a „Kedvenc” bilétámat?

Nikkor Z 85 mm F1.2 S

A Nikon Nikkor Z 85 mm F1.2 S objektívet és a Nikon Z 5 vázat a Nikon hazai képviseletétől kaptam a bemutatóra. A termék honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...