Emlékszel még a Nikon D700-ra? Na, a Nikon Z 8 léphet a helyébe!

Emlékszem, mennyire vártuk anno a Nikon első full frame szenzoros dSLR vázát, a D3-at! Sokan nem is igazán a „nagy tömb” zászlóshajóra vágytak, hanem csak a 36 x 24 mm-es lapkára, ami köré az épült, de mégis örömmel vettük meg a D3 gépet, hiszen éheztünk rá már évek óta. Aztán jött a D700, ami még több ember számára elérhetővé tette a full frame profi gép álmát. Most valahogy ugyanezt látom a Z 8-ban megtestesülni, hiszen a Z 6/7 II vázak – bár nagyon jó teljesítményű masina mindkettő – sokaknak nem eléggé „profik”, ugyanakkor a Z 9 magas ára és mérete nem mindenkinek megfelelő.

A már többször bemutatott D3 szettem régről

A Nikon hamarosan hivatalosan is bemutatja a Z 6/7 II utáni következő lépcsőfokot, ami a Z 8 jelölést viseli majd. A kiszivárgott képek és műszaki paraméterek alapján pedig ez lehet az a gép, ami betölti a D700 szerepkörét; a Nikon valószínűleg nem győzi majd gyártani a meleg zsemleként fogyó készüléket. Sőt, szerintem a használtpiacot el fogják özönleni a Z 6/7 II masinák 🙂

No, de lássuk azt a Z 8-at, mire számíthatunk! A nikonrumors.com információi szerint a fényképezőgép egy több rétegből álló, 45 MP-es CMOS lapka köré épülhet, aminek alap érzékenységi tartománya ISO 64-25 600 közé esik (szerintem e tartomány kissé konzervatívan lett megjelölve – a felső határértéke mindenképp). RAW fájlok esetében 20, JPEG állományokat mentve akár 120 (!) kép/mp lehet a sorozatfelvétel csúcsa (opció lesz a HEIF formátum is). Ez azt feltételezi, hogy a Z 9 mintájára itt is az elektronikus zár kaphatja a főszerepet. A beépített képstabilizátor 6 FÉ előnyt nyújt, a zársebességet 1/32 000 – 900 mp közé állíthatjuk. Az AF-rendszerhez 493 fókuszmező tartozik. Mozgóképeink legfeljebb 8,3 K felbontásúak lehetnek, ám a képfrissítés akár 60 kép/mp-ig „csavarható”.

A 144 x 118 x 83 milliméteres váztest tömege 1 kg alatt marad, a váz szigeteltsége olyan lesz, mint a D850-é. Az adatokat SD/CFexpress típusú kártyákra írja a rendszer. A hátoldalon egy 3,2”-os dönthető kijelző, illetve egy 9 millió pontos elektronikus kereső található a komponáláshoz. Számos, fel nem sorolt paraméter ugyanaz lesz, mint a Z 9 esetében, innen is gondolom a D3/D700 párhuzamot. Szóval, várjuk szeretettel!

Kép és címlapfotó forrása: nikonrumors.com

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...