És igen, a Sigma valóban megcsinálta, megépítette a csillagfotósok álmát!

Nem is húzom tovább, a Sigma bemutatta a világ egyedülálló csodáját, azt az objektívet, ami ötvözi a rektilineáris ultra nagylátószöget az F1.4-es fényerővel: június 23-tól lesz megvásárolható a Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art, amit a gyártó Leica L- és Sony E-bajonettel kínál. A teljes kisfilmes képkört rajzoló optika 15 csoportba rendezve összesen 19 lencsetagot tartalmaz (köztük 3 db FLD, 1 db SLD, illetve 4 db aszférikus elem), a belső élességállítást HLA lineáris motor végzi (nagyon gyors, gyakorlatilag néma).

Kép forrása: Sigma

Amint az a fenti termékfotón látható, az újdonság érdekessége többek között, hogy levehető állványcsonkkal (TS-141) is ellátták a mérnökök. A kézi élességállítás pontossága kritikus pont a csillagfotózásnál, ezért a Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art úgynevezett MFL manuális fókusz zárral is kényezteti a fotóst. Ezzel a kapcsolóval az előre beállított pozícióban rögzíthetjük az élességet, így az a fényképezés során ugyanott marad, véletlen ráfogással nem állítódik el.

Kép forrása: Sigma

Csillagfotósok rémálma a páralecsapódás a frontlencsén, ezért a Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art úgy lett kialakítva, hogy a virágszirom alakú, beépített napellenző mögé objektív melegítő szalagot helyezhessünk el. A perem meggátolja, hogy a melegítő előrecsússzon és peremsötétedést okozzon. Bár az objektív hatalmas, íves frontlencséje miatt nem rendelkezik szűrőmenettel, a hátsó lencsetag mögé zselatinszűrőket illeszthetünk a speciális foglalatba. A foglalat retesszel akadályozza meg a szűrő kimozdulását.

Kép forrása: Sigma

Teljesen új fejlesztés a Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art lencsevédő kupakja is, ami rögzítő mechanizmussal és szűrőtartó rekeszekkel is el lett látva. Utóbbiakból kettőt találunk az eszközön.

Kép forrása: Sigma

A Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art természetesen kompatibilis a vázak képkorrekciós funkcióival (peremsötétedés, geometriai torzítás, színhiba korrekció – mind JPEG formátumnál választható), a különféle élességállítási módokkal (DMF, AF+MF stb.). Az objektív frontlencséje a szokásos többrétegű képminőség-javító bevonat mellett olaj- és víztaszító réteggel is el lett ellátva, ami nagymértékben megkönnyíti a tisztítást.

Kép forrása: Sigma

A Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art fókusz- és blendevezérlő gyűrű mellett AF/MF, AFL gombokkal is fel van vértezve, illetve megtalálható a tubuson a már említett MFL kapcsoló csakúgy, mint a blendevezérlő gyűrű fokozatos/fokozatmentes váltója. Apropó blendevezérlő: a gyűrűt lezárhatjuk, forgástartományát korlátozhatjuk (manuális tartomány és „A” között válthatunk). A Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art Leica L-bajonettes verzióját ráadásul lineáris és nem lineáris fókuszműködéssel is használhatjuk.

Csakúgy, mint a többi, az Art kategóriába tartozó objektívek, a Sigma 14 mm F1.4 DG DN | Art is el lett látva a megfelelő szigetelésekkel, így a lencserendszer por- és cseppálló. A blende íriszét tizenegy lamellából alakították ki, ami kellemes háttérelmosást, és szép csúcsfény-csillagokat garantál. A 114,2°-os látószöget kínáló optika legkisebb tárgytávja 30 cm, legnagyobb nagyítási aránya 1:11,9, terjedelme 101,4 x 149,9 mm, tömege 1170 gramm. A termék ára bruttó 619 990,- forint lesz június 23-tól.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...