Három iszonyatosan idegesítő és sértő mondat, amit egy fotósnak mondhatsz

Talán a következő három mondat a legidegesítőbb, amit egy profi fotósnak mondhatsz, ezért inkább ne tedd. Azonban ismerd meg a hátteret, hogy melyik miért sértő, vagy mérgesítő. Íme, a három „kedvencem”:

1. „Nagyon szépek a képeid, biztosan nagyon jó fényképezőgéped van!”

Na, ettől biztosan sokaknak feláll a szőr a hátukon! Ez olyan, mintha egy szakácsnak az ízletes vacsora befejezte után azt mondanád „nagyon finom volt az étel, biztosan nagyon jó tűzhelye van”. Szóval, nem, nem az eszköz, a „szerszám” készíti sem a képet, sem a vacsorát, hanem a szakember a sokéves tapasztalatával, szívével, lelkével! A fényképezőgép csupán eszköz, mint toll a kezedben íráskor.

2. „Ezt a képet fotosoppolták!”

Persze, a digitális képalkotás korában minden fotón csinosítunk itt-ott egy-egy apróságot, tehát valóban, a fotók jellemzően „fotosoppoltak”, de egy szép kép, ahol stimmel a kompozíció, ahol élénkek, teltek a színek, ahol tökéletesen el lett kapva az a bizonyos pillanat, ami érzelmeket vált ki, az nem az utómunka miatt olyan, amilyen, hanem a fotós jó szeme, tapasztalata, valamint adott esetben a „jókor jó helyen” szerencséje miatt.

3. „Csak megnyomsz egy gombot, és kész is a fotó, igaz?”

Hát persze! Ez ilyen egyszerű. Nem is csoda, hogy manapság a 8 milliárd fotós korát éljük, ahol boldog-boldogtalan telefonnal a kezében járja a világot, s közben ezernyi „digitális szemét” kategóriába tartozó képpel árasztja el a közösségi médiát, az internetet. Igen, a képalkotási folyamatnak valóban van egy olyan része, ahol „csak megnyomok egy gombot és elkészül a fotó”, de ezt a pillanatot akár több hetes, hónapos, sőt, van, hogy több éves munka, felkészülés előzi meg.

Ha tehát vérig szeretnél sérteni egy igazi fényképészt, „fotóst”, akkor nyugodtan süsd el neki a fenti három mondatot, de készülj fel lelkileg egy ízes válaszra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.