Nagyító alatt az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO!

Végre személyesen is „nagyító alá vehettem” az OM System profi makró objektívjét, az M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO-t, amivel – egy csellel – akár nyolcszoros nagyítás is elérhető! A gyártó az M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO-t idén február elején mutatta be a nagyérdeműnek. Az ekvivalens 180 milliméteres gyújtótávolság egy közkedvelt fókusztáv a „makrósok” táborában, hiszen nem kell annyira közel menni a témához, hogy azt elriasszuk, ugyanakkor termékfotózásnál is remekül kamatoztatható a hatékonyabb szeparáció.

Érdekessége az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO-nak, hogy kisfilmes rendszerre átszámolva, kétszerező használatával akár nyolcszoros nagyítást is el lehet vele érni. Ebből a mondatból adódik, hogy az optika kompatibilis a gyártó 1,4x és 2x telekonvertereivel, de közdarabok használata nélkül is kétszeres (ekv. 4x) nagyítás érhető el vele a makrózás során. Nos, nézzük a részleteket: az M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO természetesen védett az időjárás viszontagságaitól, szigeteléseinek hála por-, csepp- és fagyálló (IP53 besorolású). A beépített képstabilizátor önmagában 5 FÉ előnyt nyújt a fotósnak, de ha olyan OM System vázon használjuk az objektívet, aminek saját, beépített IS egysége is van, akkor legfeljebb 7 FÉ előnyt is elérhetünk a stabilizáció terén.

Kép forrása: OM System

A frontlencse fluorin bevonatú, ami könnyen tisztítható, hiszen olaj- és víztaszító hatású. A meglepően könnyű, csupán 453 gramm tömegű, 136 x 69,8 mm terjedelmű objektív optikai formulája is lenyűgöző: 13 csoportba rendezve összesen 18 lencsetagot tartalmaz a tubus (a lencsék közül nyolc különleges kialakítású, ezek a színszórást és az egyéb torzításokat, becsillanásokat eliminálják). Az ekvivalens 180 mm gyújtótávolság főleg rovarok és egyéb, könnyen elijeszthető téma esetében jelent nagy előnyt. A legkisebb tárgytáv még így is 22,4 cm!


A fotón látható, hogy a hátsó lencsetag mélyen a tubus belsejében kapott helyet

A hét darab lamellából álló blende nyílását F3.5 és F22 közti értékekre állíthatjuk, a szűrőmenet átmérője pedig 62 mm, ami lehetővé teszi, hogy még viszonylag kedvező árakon megúszhassuk az objektív szűrővel való felszerelését. Csakúgy, mint a korábbi Olympus márkanév alatt futó, PRO jelölésű objektívek, így az M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO is megkapta az AF/MF „kuplungot”, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fókuszgyűrű hátrahúzásával azonnal kézi élességállításra vált a rendszer anélkül, hogy a vázon bármit állítani kellene.

Megjegyzés: AF-ről MF-re való váltáskor az élesség arra a távolságra fog váltani, ami a gyűrű manuális részén van előre beállítva, tehát az objektív nem tartja meg az előzőleg automatikusan beállított távolságot. A kézi élességállítás elektromechanikus módon történik, a fókuszgyűrű nem közvetlenül mozgatja a lencsetagokat, hanem a fókuszmotornak ad parancsokat a mozgáshoz. A manuális élességállítás minimális késlekedéssel, kissé „érdesen” történik, de a távolsági skála pontos, amelyik értékre állítjuk a gyűrűt, az a távolság mérhető a valóságban is. A távolsági skála mellett – természetesen – a nagyítási mértéke is fel van tüntetve a felületen.

A lencserendszer eleje jelöletlen, azaz teljesen diszkrét, homogén felületű. Bár azt hihetnénk, hogy ennek nincs nagy jelentősége: fényes, tükröződő téma közeli fotózásakor így nem látunk viszont nem kívánatos feliratokat.

Az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO meglehetősen nagy testű objektív, de szerencsére a tömege kellően visszafogott ahhoz, hogy akár egy OM-5 méretű vázon is jó egyensúlyt nyújtson a fotós kezében. Bár a tubus hosszú, élességállításkor ez a hossz már nem változik, hiszen a fókuszálás belsőleg történik.

Készítettem pár fotót az örök klasszikus M.Zuiko Digital ED 60 mm F2.8 Macro-val, hogy könnyebben elképzelhető legyen az újonc mérete:

Az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO tubusán megtalálható a beépített képstabilizátor dedikált kapcsolója (ON/OFF), a fókusztartomány korlátozó kapcsolója (teljes tartomány, 25-50 cm, illetve „Super Macro”), valamint egy a fényképezőgép menüjéből felprogramozható funkciógomb (L-Fn). Bár gyárilag nem adják mellé, az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO állványcsonkkal is felvértezhető, így nem csak a váz állványmenetét használhatjuk fényképezéskor (a 40-150 mm F2.8 PRO objektív csonkja kompatibilis vele). No, ennyi külső ismertető után lássuk, milyen képminőség érhető el ezzel a makróval!

Az objektívet a gyártó hazai képviseletétől kaptam csakúgy, mint a vázat, amivel együtt tesztelhettem: az OM-5 remekül viselkedett ezzel a lencserendszerrel. Kizárólag RAW-ban fotóztam, a nyersképeket pedig az Adobe Camera RAW beépülő moduljának (15.4.0.1508) segítségével konvertáltam 10-es minőségű JPEG állományokká. Az átalakítás során semmiféle korrekciót nem alkalmaztam, de ahol kellett, ott az expozíciós értékeket kompenzáltam. A fenti fotó mutatja, hogy mennyire „egyenes” az M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO képe – semmiféle torzítás nem látható. Ezt a rendszer valószínűleg a „beégetett” korrekciós profilnak köszönheti, de mindegy is, a végeredmény számít, ami meggyőző volt e téren!

A peremsötétedés mértéke is elhanyagolható, F5.6-on már alig látni valamit belőle.

Kattints!

Ami még rendkívül fontos egy makró objektívnél, hogy ne színezzen. Szerencsére az M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO sem a hosszanti, sem a kép síkjában jelentkező él-elszíneződést nem mutatott.

Kattints!

A kép élességére sem lehet sok panasz: bár teljesen nyitott rekesz mellett kissé lágy volt a rajz, F4.0-F4.5 körüli értéken már a kontraszt is kemény volt. Ugyanaz volt látható a kép extrém szélein is, mint középen, ami rendkívül egyenletes rajzról tanúskodik. A diffrakció hatása F11 környékén kezd jelentkezni, ezért ha tehetjük, ne állítsuk ennél szűkebbre a fényrekeszt, helyette inkább alkalmazzuk a fókuszrétegezést (amit egyébként számos Olympus és OM System váz automatikusan el is végez). A képmintákat ide töltöttem fel.

Kattints!

Értékelés

Sokak által vágyott objektív az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO, hiszen egy közkedvelt, makrózásra is használt gyújtótávolságot nyújt a gyártó a m4/3 rendszer részére. Makró objektívhez mérten gyors az autofókusz, nagyon jó a rajz (teljesen torzításmentes a kép), egyáltalán nem látni színhibákat, a peremsötétedés mértéke is minimális, de az sem elhanyagolható, hogy a lencserendszer védett a por és a nedvesség ellen, sőt, még akár -10°C-os hidegben is gond nélkül használható (speciális kenőanyagok és szigetelések). Praktikus a felprogramozható gomb, a fókusztartományt korlátozó kapcsoló, a beépített képstabilizátor, illetve az AF/MF váltás módja. Azonban a kézi élességállítás kissé érdes, ráadásul nem lehet gyakorlás nélkül olyan finoman végrehajtani, mint azt egyik-másik makró téma igényelné. Az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO bruttó 600 000 forintos ára sem könnyen emészthető – főleg annak tükrében, hogy szinte harmad áron ott van az M.Zuiko 60 mm F2.8 Macro, ami egy kimagaslóan jó optika, ráadásul többféle témára is használható (pl. portré). A tapasztaltak alapján azonban az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO megérdemli az „Ajánlott” bilétát.

OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO

Az OM System M.Zuiko Digital ED 90 mm F3.5 Macro IS PRO objektívet és az OM System OM-5 vázat a márka hazai képviseletétől kaptam bemutatóra. A termék honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...