Kedvező árú, jó minőségű állványok a Hama-tól

Biztos vagyok benne, hogy anno ti is egy Hama állvánnyal kezdtétek fotós pályafutásotokat! A fotós boltban az eladó szinte azonnal a kis alumínium tripodokra bökött, amikor valami „kicsi, könnyű, olcsó” megoldást kerestetek az utolsó forintokon megvásárolt fényképezőgép mellé. Nem tagadom, én is valami kis méretű, ezüst színű kelekótyával kezdtem, ami bár nem volt túlzottan bizalomgerjesztő, ügyes súlypontelhelyezéssel mégis megtartotta Nikon F60 + Tamron 70-300 mm szettemet. Azóta azonban sokat fordult a világ és a Dunán is sok víz folyt le: kíváncsiságból megnyitottam a Hama állványokról szóló weblapját, és meglepődve lapozgattam az újdonságok közt. Ki is választottam három érdekesebb példányt, és elhoztam, hogy alaposabban szemügyre vehessem őket. Konkrétan a „Solid”, a „TAR DUO 165 Tri+Mono”, valamint a „Traveller Prémium Duo 144” nevűek jöttek velem. Íme!

Hama Solid

A három közül a legkisebb a „Solid” névre hallgató egység, ami többféleképp vethető be: használhatjuk asztali állványként, de akár szelfi „botként” is megnyújthatjuk vele karunkat. A gyártó ezt a modellt az okostelefonokkal és a kis kompakt gépekkel való használatra tervezte; a beépített gömbfej tetőlapja úgy van kialakítva, hogy fényképezőgép helyett akár a közepes méretű okostelefonokat is befoghassuk – de erről majd kicsit lentebb.

A kis tripod tele van érdekességekkel: a lábait például ötféle fokozatban nyújthatjuk meg, ami nem csak állványként való használatkor, hanem szelfizés közben is hasznunkra lehet. A láb alsó szekciójának kihúzásához először nyomjuk be annak hátoldalán található fekete, recézett reteszét, majd ezt nyomva tartva húzzuk ki a kívánt hosszra a lábat.

A lábak végén gumi tappancsokat találunk, szóval az egység exponálás közben nem fog csúszkálni az asztalon (vagy más sima felületen). Persze, a lábakat akár egyenként is tetszőleges hosszra húzhatjuk, így akár sziklás talajon, kőkerítésen is szintbe hozható fotózáshoz.

Ha szelfizni szeretnénk, csak fogjuk össze a lábakat, és úgy tartsuk ki magunk elé a háromlábat:

Ha telefont szeretnénk befogni, hajtsuk fel a gömbfej felső részét, aminek vége egy erős rugóval ellátott, gumival bevont karom. Ezt húzzuk szét a kívánt méretre, és illesszük be a telefont úgy, hogy a karmok ne nyomjanak rá a telefon oldalsó gombjaira.

Ha pedig kompakt fényképezőgéppel akarjuk folytatni a fényképezést, hajtsuk vissza ezt a felnyíló befogó toldatot, és vegyük le a gumiborítást a szabványos állványmenetről. Ha ezzel a pár mozdulattal megvagyunk, csavarjuk rá a menetre a fényképezőgépet.

A gömbfejben egy folyadékkal töltött szintező is jelen van, így ennek a segítségével a gépet bármikor szintbe állíthatjuk.

A műanyagból kialakított, 260 grammos Hama Solid kettő az egyben állvány magasságát 16-19 cm között állíthatjuk. A befogó egység 5,9-9 cm széles telefonok fogadására képes, így elsősorban a közepes okostelefonokkal kompatibilis a rendszer. A Solid teherbírásáról nem nyilatkozott a gyártó, de szerintem akár az 500 grammos gépeket is elbírja, ám ekkor már ügyelnünk kell a megfelelő súlyelosztásra, hogy ne boruljon fel a háromláb! A Hama Solid bruttó 7500-8000 Ft környékén vásárolható meg; aki ilyen jellegű háromlábat keres, az ne hagyja ki! Tőlem jár neki az „Ajánlott” plecsni!

Hama Solid

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...