Jöhetnek a gyártóidegen, autofókuszos objektívek Canon RF-bajonettel!?

Eddig talán az volt a legfrusztrálóbb dolog a Canon EOS R rendszere kapcsán, hogy nem vásárolhattunk hozzá gyártóidegen, autofókuszos lencserendszereket, mert a Canon nem engedte az efféle optikák forgalmazását. Most úgy tűnik, belátták a japánok, hogy talán mégsem akkora ostobaság odaengedni a vályúhoz a többi szereplőt – nem ritkán egy maréknyi, egyébként gyártóidegen objektív hozhatja meg a kedvét a vásárlóközönségnek. Akad olyan eset is bőven, ahol egy-egy speciális optika hiányzik nagyon a kínálatból – ilyenkor a gyártóidegen termékekhez szokás nyúlni.

A Camera Beta illetékesei megkeresték a Canon szakembereit, hogy öntsenek végre tiszta vizet a pohárba a kérdés kapcsán, de a válasz, amit kaptak, csak tovább borzolhatja az idegeket: a Canon engedi is meg nem is, hogy mások is forgalomba hozzanak RF-bajonettes autofókuszos objektíveket. Engedik, ugyanis kérhető tőlük licenc, de minden esetben egyéni elbírálás előzi meg a licenc megadását. Ráadásul semmiféle vezérfonalat nem ad a Canon, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy idegen gyártónak ahhoz, hogy termékötlete engedélyt kapjon. Sőt, még az sem tisztázott, hogy a licenc kapcsán minden szükséges műszaki leírást odaad-e a Canon, vagy majd az AF algoritmusokat mindenki maga kell, hogy kitalálja. Az sem egyértelmű, hogy a vázak firmware frissítés után kompatibilisek maradnak-e az adott gyártóidegen lencserendszerrel.

Hab a tortán, hogy a Canon továbbra is azt hangsúlyozza, hogy az EOS R rendszer – és így az RF-bajonett – 2018-as bemutatkozása óta folyamatosan érkeznek az újabbnál újabb objektívek (immár 37-féle kapható a Canon kínálatában), ezért inkább azok közül válasszunk magunknak megfelelőt. Szóval, a köd és homály továbbra sem szállt fel teljesen, de látni fogjuk, hogy a közeljövőben elkezdenek-e érkezni a különféle kínai RF-bajonettes AF-es üvegek, vagy sem. (Forrás: canonrumors.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...