A FujiFilm következő nagy dobása hivatalosan is elstartolt! Íme, a GFX100II!

A „nagy dobás” most nem csak képletesen értendő, hiszen a FujiFilm legfrissebb középformátumú fényképezőgépe, a GFX100II (vagy GFX100 II – kinek hogy tetszik) – bár kisebb elődjénél – nem nevezhető zsebgépnek. Ez nem is baj, hiszen akkor vesz kézbe szívesen egy szerszámot a jómunkásember, ha azzal lehet is dolgozni – rossz ergonómiával elátkozott (amúgy pedig nagyon jó) gépből van elég, sőt, túl sok is, de itt erre nem lesz panaszunk. Nyilván majd még kézbe kell venni a masinát, de a termékfotókról is lerí, hogy a gyártó ezt a szépséget munkavégzésre csiszolta. Nincs fölösleges csicsa és bolondok aranyára hajazó ragyogás, a GFX100II-nél minden oda került, ahol azt az ember (azaz fotós) keze-ujja megkívánja.

Kép forrása: FujiFilm

A FujiFilm GFX100II azonban nem csak kívülről vonzó, hanem a tudása is ott van a szeren: 8 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség (ne feledd, ez egy középformátumú váz!), mesterséges intelligencia támogatású autofókusz, 8K felbontású videofelvétel, az elődmodellnél kétszer gyorsabb kiolvasású képérzékelő 102 MP-es felbontással, ötödik generációs „X-Processor 5” képfeldolgozó egység, ISO 80-12800 alap érzékenységi tartomány (kiterjeszthető ISO 40-102400 közé). A gyártó elmondása szerint a teljesen új tervezésű képszenzor nagyobb fényérzékenységű, aminek főleg a szenzor szélein vehetjük hasznát, ahol ezáltal sokat javult a képminőség.

Kép forrása: FujiFilm

A gyorsabb kiolvasási sebességnek és a gyorsabb processzornak hála a GFX100II témafelismerő autofókuszát a mesterséges intelligencia, a gépi mélytanuláson alapuló technológia hajtja, így az képes rendkívül hatékonyan és megbízhatóan követni a célkeresztbe vett témánkat. A sebességnövekedés mellett komolyabb lett a videós részleg teljesítménye is: 8K-ban legfeljebb 30, míg 4K-ban akár 60 kép/mp lehet a képfrissítési frekvencia. Az 5,8K-ban is legfeljebb 30 kép/mp-et elérő rendszer esetében választható az Apple ProRes 4:2:2 10-bites formátuma is csakúgy, mint az Apple ProRes 422, az Apple ProRes 422 LT, vagy a Blackmagic RAW. A készülék nem csak a belső memóriakártyára, hanem az USB-C aljzatra kötött külső SSD-re is képes a mozgóképek mentésére. A teljes méretű HDMI mellett rendelkezésünkre áll egy RJ45 aljzat is.

Kép forrása: FujiFilm

A GFX100II dizájnja a GFX100 és a GFX100S ötvözéséből született – a tervezők mindkét masina legjobb elemeit gyúrták bele az újdonságba. A fotógép elektronikus keresője elforgatható, dönthető, vagy kár le is vehető. A 9,44 millió képpontos OLED kereső egyszeres nagyítású. Sokan üdvözölhetik, hogy a GFX100II-en dedikált módválasztó tárcsa is található, így nem csak a vezérlőtárcsák és a tetőlemezen található státuszkijelzőre hagyatkozhatunk. A beépített, öttengelyes képstabilizátor 8 FÉ előnyt nyújthat a fotósnak, ami azért komoly teljesítmény, ha azt vesszük, hogy egy 44 x 33 mm-es lapkát kell mozgatnia a rendszernek. A filmszimulációk kedvelői is örülhetnek, hiszen a GFX100II-ben az új REALA ACE-szel immár húszféle közül választhatunk.

Kép forrása: FujiFilm

A FujiFilm GFX100II idén ősszel lesz megvásárolható, ára 7500 dollár, idehaza 3 070 000 forintot kérnek érte. Az opcionális portrémarkolat (VG-GFXII) külön 500 dollárba kerül. Bővebb infó a hivatalos sajtóközleményből:

Sajtóközlemény

Zászlóshajó modell az újonnan kifejlesztett nagysebességű 102MP-es “GFX 102MP CMOS II HS” szenzorral és az X-Processzor 5-ös processzorral felszerelve

A Fujifilm bemutatja a “FUJIFILM GFX100 II” tükör nélküli digitális fényképezőgépet.

A GFX széria történetének legnagyobb sorozatfelvételi, AF- és videóteljesítményét nyújtó, a teljes képkockás szenzor méreténél 1,7-szer nagyobb nagy formátumú érzékelővel felszerelt fényképezőgépe, amely kiszélesíti a felhasználás határait.

A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a FUJIFILM GFX100 II (GFX100II) bemutatását 2023. szeptember XX-án. Ez lesz a tükör nélküli digitális fényképezőgépek GFX szériájának legújabb tagja, amely nagy formátumú képérzékelőt*1 tartalmaz, amely körülbelül 1,7-szer nagyobb, mint egy 35 mm-es teljes képkockás érzékelő.

A GFX100 II az újonnan kifejlesztett 102MP-es nagysebességű képérzékelővel, a “GFX 102MP CMOS II HS” és a nagysebességű képfeldolgozó motorral, az “X-Processor 5”-el rendelkezik, amely a jelenlegi modellhez képest akár kétszeres jelkiolvasási sebességet biztosít*2. Ez a GFX sorozat új zászlóshajó modellje, amely jelentős teljesítménynövekedést biztosít a sorozatfelvétel, az AF és a videofelvételek terén.

A GFX100 II kiváló képminőséggel büszkélkedhet a nagy formátumú érzékelő használatának köszönhetően, amely gazdag tónusvisszaadással és erős háromdimenziós megjelenítéssel rendelkezik. Emellett a legújabb nagysebességű képérzékelő a nagysebességű képfeldolgozó motorral párosulva lehetővé tette, hogy a Deep Learning technológiával kifejlesztett AI-alapú témafelismerő AF, valamint az X-H2S esetében kifejlesztett legújabb predikciós AF-algoritmus most először a GFX sorozatba kerüljön. A sorozatfelvételi teljesítmény is javult a jelenlegi*4 5,0 képkocka/másodpercről 8,0 képkocka/másodpercre*3 , hogy a divat-, reklám- és tájképkategóriáktól a sport- és hírfotózásig szélesítse a műfajok körét, ahol a nagy sebességű teljesítmény elengedhetetlen.

Az új érzékelő használata a videofelvételi teljesítmény jelentős javulását is eredményezte. A fényképezőgép belsőleg 4K/60P 4:2:2 10 bites videót tud rögzíteni, és a GFX sorozatban először támogatja a 8K/30P videót. Emellett új “Video Format” üzemmódokat is kínál a nagy formátumú érzékelő tulajdonságainak kihasználására. A fényképezőgép a foglalatadapteren keresztül érzékeli a felszerelt objektív formátumát, azaz a Premista, a 35 mm-es és az anamorfikus (35 mm-es) objektívet, és optimális beállításokkal rögzíti a videót. Ez sokoldalúan alkalmazkodik a videofelvételhez, amit a megnövelt érzékelőkiolvasási sebesség és a követő AF is kiegészít.

A teljesítménynövelés a rendszer bővíthetőségét is elősegíti. A GFX100 II váza Ethernet-porttal, valamint HDMI Type A és USB-C csatlakozókkal rendelkezik a külső eszközök további csatlakoztathatósága érdekében. A “Frame.io Camera to Cloud” felhőszolgáltatás támogatása és az ATMOS AirGlu™*5 BT-vel történő időkód-szinkronizálás egyszerűsíti a felhasználók munkafolyamatát.

A képminőség is javult a nem kiterjesztett ISO80 érzékenység és a “REALA ACE” filmszimulációs üzemmód bevezetésével. A hardveres fejlesztések közé tartozik az akár 8 fokozatú*6 öttengelyes, vázon belüli képstabilizátor (IBIS), az 1,0x kereső nagyítás, valamint a 9,44 millió képpontos, nagy nagyítású és nagy felbontású EVF. A fényképezőgépváz új dizájnjellemzői közé tartozik a nagyméretű al-LCD, a megdöntött felső panel és az új textúra. A GFX100 II minden téren fejlődést jelent a jelenlegi modellhez képest, hogy megfeleljen a professzionális fotósok és videósok igényeinek.

*1: 55 mm átmérőjű képérzékelő (43,8 mm x 32,9 mm), amelynek területe körülbelül 1,7-szerese egy 35 mm-es teljes képméretű érzékelőnek.Compared to the sensor in the GFX100S
*2: Mechanikus zár használata esetén
*3: A GFX100S-hez képest
*4: Az AirGlu™ az Atomos védjegye és bejegyzett védjegye.
*5: A Fujinon GF63mmF2.8 R WR objektívvel szerelve megfelel a CIPA szabványnak a dőlés / görgetés irányában.

(1) A GFX széria történetének legnagyobb sorozatfelvételi és AF teljesítménye a teljesen új nagysebességű képérzékelőnek, a “GFX 102MP CMOS II HS” és a nagysebességű “X-Processor 5” képfeldolgozó motornak köszönhetően.
・A GFX100 II az újonnan kifejlesztett 102 megapixeles képérzékelővel, a “GFX 102MP CMOS II HS” képérzékelővel van felszerelve, amely a jelenlegi modellhez képest akár kétszer gyorsabb jelkiolvasással büszkélkedhet, így akár 8,0 képkocka/másodperc sorozatfelvételt tesz lehetővé. A felhasználók a megerősített puffermemóriának is köszönhetően teljesen stresszmentesen élvezhetik a gyors sorozatfelvételeket. A GFX100 II a sportfotózás területén, amely korábban a korábbi GFX széria modelljeivel nehézségekbe ütközött, megragadja a döntő pillanatokat, miközben megőrzi a nagy formátumú érzékelő szinonimájaként ismert nagy felbontást és kiváló képminőséget.

・A továbbfejlesztett algoritmus használata továbbfejlesztette az arc/szem AF-et, és bevezette a Deep Learning technológiával kifejlesztett, mesterséges intelligencia alapú témafelismerő AF-et. A mesterséges intelligencia erejének köszönhetően a fényképezőgép mostantól képes felismerni az állatokat, madarakat, autókat, motorkerékpárokat, kerékpárokat, repülőgépeket, vonatokat, rovarokat és drónokat*7. Az észlelt téma automatikusan követésre kerül, miközben fókuszban marad, így a felhasználók a beállítási lehetőségekre és a komponálásra koncentrálhatnak. A továbbfejlesztett prediktív AF-algoritmus további könnyebbséget nyújt a felhasználóknak azokban a műfajokban, amelyekben fejlett követési képességet igényelnek a gyorsan mozgó témákhoz, például a sportfotózáshoz.

・A fényképezőgép nagy nagyítású és nagy felbontású, 9,44 millió képpontos EVF-fel van felszerelve, 1,0x nagyítással. Ez elnyomja a parallaxist és a torzítást, amely jellemzően akkor keletkezik, amikor a kereső használata közben a szem pozíciója elmozdul, ezáltal kiemelkedő láthatóságot biztosít. Az EVF kb. 120 képkocka/mp-es képfrissítési sebességgel büszkélkedhet a téma gyors mozgásának pontos azonosítása érdekében.

・A fényképezőgép zóna AF funkciója mostantól testre szabható. Az AF-terület alakja a pontosabb autofókuszálás érdekében a felvételi helyzethez igazítható.

*6: Használja a “Madár” beállítást a rovarok észleléséhez és a “Repülőgép” beállítást a drónok észleléséhez..

(2) Szélesebb körű fényképezés a nem kiterjesztett ISO80 érzékenységgel és az új “REALA ACE” filmszimulációs üzemmóddal.
・A pixelszerkezet javítása növelte az új érzékelő telített elektronjainak számát, így lehetővé tette az ISO80 szabványos érzékenység használatát. Ha az érzékelő érzékenysége ISO80-ra van állítva, a fényképezőgép nagyobb dinamikatartományban és alacsonyabb zajszint mellett képes képeket készíteni, mint az előző modell*7.

・Az új érzékelő mikrolencséit továbbfejlesztették, hogy növeljék a fényhasznosítás hatékonyságát az érzékelő széleinél, így javítva a képminőséget a széleken és az AF pontosságát az előző modellhez képest.

・A GFX100 II összesen 20 filmszimulációs üzemmóddal rendelkezik, köztük az új “REALA ACE” üzemmóddal, amely a képek jellegzetes tónusainak változatos skáláját adja. A “REALA ACE” hű színvisszaadást és nagy kontrasztú tónusokat kínál, így bármilyen témához és helyzethez alkalmas.

・A kamera a Pixel Shift Multi-Shot funkcióval rendelkezik, amely 4x-es felbontást és pontos színvisszaadást tesz lehetővé. Az IBIS-mechanizmus pontosan vezérelt, hogy a képérzékelőt 0,5 pixellel eltolja, és gyors egymásutánban 16 RAW-képet készítsen. Ezután a dedikált “Pixel Shift Combiner” szoftver segítségével a 16 RAW-fájl kombinálásával egy 400MP-es képet hoz létre. Ez tökéletes választás kereskedelmi fotózáshoz vagy kulturális értékek digitális archiválásához.

・A kamera támogatja a HEIF fájlformátumot, amely 10 bites színmélységet biztosít, miközben a fájlméretet a JPEG-adatok 70%-ára csökkenti, így lehetővé teszi a nagyobb képminőségű és hatékonyabb képtárolást.

*7: 16 bites RAW rögzítés esetén

(3) Kiterjedt videóteljesítmény, amely megfelel a professzionális videokészítés igényeinek
・Az új érzékelő használata lehetővé tette a 4K/60P videó, sőt, a 8K/30P 4:2:2 10 bites videó belső rögzítését is. Az érzékelő kiolvasási sebessége megnőtt, hogy a mozgó téma természetes filmezése érdekében elnyomja a gördülő zár effektust. A még jobb képminőségű filmezéshez a videó üzemmódban ISO100 is elérhető.

・A GFX100 II három Apple ProRes*9 kodeket támogat: Apple ProRes 422 HQ, Apple ProRes 422 és Apple ProRes 422 LT. Apple ProRes formátumban történő felvételkészítéskor a kamera képes proxy videofelvételt használni, mint például az Apple ProRes 422 Proxy, ami csökkenti a videószerkesztés munkaterhelését, és így egyszerűsíti a teljes munkafolyamatot a filmezéstől az utómunkálatokig.

・A kamera támogatja a Premista, a 35 mm-es és az anamorfikus (35 mm-es) videóformátumokat. Ha a foglalatadapteren keresztül érzékeli ezeket az objektíveket, a videófelvétel optimalizált beállításokkal készül, amelyek különböző videókifejezésekhez alkalmazkodnak.

・A videofelvételhez hozzáadtuk a követő AF funkciót. A felhasználók a képernyő megérintésével megadhatják a követendő témát, miközben az AF-C + Wide / Tracking AF módban filmeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a fényképezőgép a megfelelő témát kövesse olyan helyzetekben, amikor több téma van a képben.

・Ez az első GFX széria fényképezőgép, amely F-Log2 funkcióval rendelkezik, a dinamikatartomány pedig 14+ fokozatra bővült*10. Ez a fejlesztés gazdagított tónusú videofelvételt tesz lehetővé, ezáltal jelentősen kiszélesítve az utómunka lehetőségeit.

・A GFX100 II akár 8K/30P 12 bites RAW videót is képes rögzíteni HDMI-n keresztül. A kamera képes videót rögzíteni Apple ProRes RAW formátumban, ha az ATOMOS NINJA V+ monitorával, illetve Blackmagic RAW formátumban, ha a Blackmagic Design Video Assist 12G monitorával használja.

・A kamera támogatja az ATOMOS AirGlu™ BT-vel történő időkód szinkronizálást. Ez lehetővé teszi a zökkenőmentes időkód-szinkronizálást több kamerával, kielégítve a különböző videoprodukciós helyszínek igényeit.

A következő funkciók újdonságai megkönnyítik a videókészítést:
(1) A hullámforma vektorszkóp megjelenítése
(2) Az új MF-asszisztens funkció fókusztérképének hozzáadása
(3) F-log2 D tartományprioritási mód hozzáadása*11

*8: Az Apple ProRes az Apple Inc. az Egyesült Államokban és más országokban bejegyzett védjegye.
*9: F-log2 D tartomány prioritás mód használata esetén, a Fujifilm házon belüli mérése szerint
*10: Csak a GF/Premista mód használatakor érhető el DCI4K/4K és 29.97P/25P/24P/23.98P esetén; Ez gördülő zár effektust okozhat.

(4) A rendszer széleskörű bővíthetősége
・A fényképezőgép váza Ethernet-porttal, valamint HDMI Type A és USB-C csatlakozókkal van felszerelve, amelyek jelentősen kiszélesítik a külső eszközökkel való csatlakoztathatóságot a különféle perifériakombinációkhoz.

・USB-C-n keresztül külső SSD csatlakoztatható, hogy közvetlenül a külső SDD-re rögzítse az állóképeket és a videóadatokat bármilyen üzemmódban vagy formátumban, beleértve a 4K/60P és 8K/30P formátumot is. *12

・A kamera támogatja a “Frame.io Camera to Cloud” felhőszolgáltatást, így az Apple ProRes Proxy fájlok és számos más videofájl közvetlenül feltölthető a Frame.io-ra, ami jelentősen egyszerűsíti a munkafolyamatot a felvételtől a szerkesztésig.

・A fényképezőgép két kártyafoglalattal rendelkezik, amelyek támogatják a CFExpressTM Type B és SD kártyákat. A gyors írási sebességű CFExpressTM B típusú kártya használata kihozza a GFX100 II teljes videós teljesítményét.*13 *14

IPTC metaadatok*15 adhatók a képekhez felvétel közben. A metaadatok a “FUJIFILM XApp” digitális fényképezőgép alkalmazásban ellenőrizhetők és szerkeszthetők.

*11: Az SSD típusától függően vannak olyan üzemmódok és formátumok, amelyek nem rögzíthetők. Kérjük, ellenőrizze az SSD-k kompatibilitási listáját.
*12: A CFexpress a The CompactFlash Association védjegye vagy bejegyzett védjegye,
*13: A Fujifilm weboldalán található a kompatibilis kártyák listája, amelyek helyes működését megerősítették.
*14: Az IPTC metaadatok az IPTC (Nemzetközi Sajtó-távközlési Tanács) által meghatározott szabványoknak megfelelő digitális képekben található metaadatokat jelentik.

(5) Erőteljes felvételek támogatását és a funkcionális szépséget megtestesítő dizájnt biztosító hardverek

・A GFX100 II új IBIS mechanizmussal rendelkezik, amely a képinformációk felhasználásával növeli a stabilizálás pontosságát a fényképezőgép rázkódásának érzékeléséhez. Az eredmény akár nyolc fényértékes, öttengelyes stabilizációs teljesítmény, ami a legjobb a Fujifilm fényképezőgépek között. A felhasználók még gyenge fényviszonyok között, például éjszakai tájképeknél is könnyedén készíthetnek kézből tartott felvételeket. Ezt az IBIS mechanizmust a képérzékelő nagy pontosságú eltolására is használják, hogy a Pixel Shift Multi-Shot funkcióban kb. 400MP-es képeket készítsenek.

・A fényképezőgép vázát a praktikumra törekedve a korábbi modellekhez képest számos fejlesztéssel tervezték. Az új BISHAMON-TEXTM*16 textúrát használjuk a fényképezőgép maximális fogása érdekében, amikor kézben tartva különböző szögekben tartjuk. A felső panel enyhén ferde a felhasználó felé, így a fényképezőgép beállításai egy nagyon gyors pillantással ellenőrizhetők. A felső részen található al-LCD monitor nagyobb, mint a korábbi modelleknél, és frissített grafikus felhasználói felület kialakítással rendelkezik a jobb láthatóság érdekében.

・A különböző gombok kezelhetősége javult. Három, fejlett kezelhetőségű Fn gombot helyeztek el a markolat tetején, hogy a fényképezőgép hibamentes működését biztosítsák, amikor a felvételi körülmények megváltoznak.

A BISHAMON-TEX a FUJIFILM Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye.

3. Opcionális tartozék
(1)  Függőleges akkumulátor markolat “VG-GFX II” (a GFX100 II-hez tervezték)
・Ez az akkumulátor markolat por- és időjárásálló, és akár -10 ℃ hőmérsékleten is képes működni. Két nagy kapacitású “NP-W235” akkumulátor tárolására alkalmas.
・A gombok elérhető helyeken vannak elhelyezve, hogy a fényképezés olyan könnyen és kényelmesen történjen, mintha a fényképezőgépet vízszintesen tartaná.

(2) Hűtőventilátor “FAN-001” (a GFX100 II, X-H2S, X-H2 és X-S20 modellekhez)
・A hűtőventilátor, amely segíti a hosszabb ideig tartó vagy magas hőmérsékletű környezetben történő videózást
・A kameraváz hátsó oldalára rögzíthető, és teljesen kábelmentesen kapja az áramot, hogy meghosszabbítsa a folyamatos videofilmezés időtartamát magas hőmérsékleten, a hő okozta meghibásodással kapcsolatos aggodalmak nélkül.

(3) EVF “EVF-TL1” dönthető EVF adapter (a GFX100 II, GFX100 és GFX 50S modellekhez)
・Ha ezt a tartozékot a fényképezőgép váza és az EVF egység közé szereli, az EVF rögzítési szöge vízszintes felvételkészítés esetén 0°∼90°, függőleges felvételkészítés esetén pedig -45°∼+45° között változtatható. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a kereső használata közben különböző szögekből fényképezzenek, jelentősen növelve a kameraállás szabadságát és a kifejezési lehetőségek körét.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...