Két tilt/shift objektívvel bővül a FujiFilm középformátumú rendszere

30 és 110 milliméteres gyújtótávolsággal érkeznek a FujiFilm legújabb, középformátumú lencserendszerei. A szóban forgó Fujinon GF 30 mm F5.6 T/S és a Fujinon GF 110 mm F5.6 T/S Macro optikákra már régóta várnak a rajongók. Nézzük, mi áll a sajtóközleményben e két újdonságról:

Sajtóközlemény

Régóta várt Tilt Shift objektívek a GFX szériához

A Fujifilm bemutatja a “FUJINON GF30mmF5.6 T/S” és a “FUJINON GF110mmF5.6 T/S Macro” objektíveket

A GFX széria kiváló képminősége a professzionális fotózási igények kielégítése érdekében

A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a “FUJINON GF30mmF5.6 T/S” (GF30mmF5.6 T/S) objektív 2023. október xx-én, valamint a “FUJINON GF110mmF5.6 T/S Macro” (GF110mmF5.6 T/S Macro) makró objektív 2023. november xx-én történő megjelenését. Az új, tilt-shift fotózásra alkalmas objektívek csatlakoznak a GF objektívek, azaz a Fujifilm GFX szériába tartozó, nagyméretű, a 35 mm-es full-frame szenzorhoz képest 1,7-szeres méretű szenzorral*1 felszerelt tükör nélküli digitális fényképezőgépekhez készült cserélhető objektívek sorához.

A GF30mmF5.6 T/S és a GF110mmF5.6 T/S Macro az optikai tengelyük párhuzamos elmozdításával az optikai tengely képsíkhoz való viszonyának megváltoztatására, valamint a fókusz és a perspektíva területeinek szándékos manipulálására szolgál. Ez megfelel azon professzionális fotósok igényeinek, akik szabadon szeretnék felfedezni a kompozíciót és a felvételi pozíciókat az építészeti, tájképi és kereskedelmi fényképezésben. A tilt shift objektívek optikai kialakítása kb. 85 mm-es képkört biztosít, hogy az eltolás beállítási tartományát ±15 mm-ig lefedje. A dőlés- és eltolási irányok változtatásának forgó műveletét a T/S forgó művelettel kombinálták, amelyben a dőlésmechanika forgatható, hogy a dőlés- és eltolási irányokat a merőleges és a párhuzamos szögek között bármilyen szögben beállíthassa, hogy lehetővé tegye a speciális fotózási stílust, miközben megőrzi a GFX széria kiváló képminőségét.

A GF30mmF5.6 T/S egy 30 mm-es gyújtótávolságú (35 mm-es filmformátumban 24 mm-nek megfelelő) széles látószögű, tilt shift objektív. Elnyomja a nagylátószögű objektíveknél jellemző torzítást és szellemképesedést, így magas szintű képfelbontást ér el. Ez az objektív megfelel a professzionális igényeknek a tájképfotózásnál, ahol a képkockán belül minden fókuszban van, az előtérben lévő füvektől a távoli hegyekig, vagy az építészeti fotózásnál, ahol a magas építmények fotózásakor jellemző torzítás korrigálva van.

A GF110mmF5.6 T/S Macro egy közép-teleobjektív, 110 mm-es gyújtótávolsággal (ami 87 mm-nek felel meg 35 mm-es filmformátumban) és 0,5-szeres maximális reprodukciós rátával. A fejlett képfelbontás elérése érdekében elnyomja a különböző típusú aberrációkat, beleértve a torzulást, az oldalsó kromatikus aberrációt és az axiális kromatikus aberrációt. A téma fókuszpozíciója közelképben szabadon szabályozható, hogy megfeleljen a kereskedelmi fotózás igényeinek.

E termékek bejelentésével egy időben a Fujifilm bemutatta a GF objektívek fejlesztési ütemtervét is, amely olyan újdonságokat tartalmaz, mint egy nagyon keresett ultra-teleobjektív és egy erősen zoomolt objektív, amely képes kiszélesíteni a videós kifejezési lehetőségeket.

*1 55 mm átmérőjű képérzékelő (43,8 mm x 32,9 mm), amelynek területe körülbelül 1, 7-szer nagyobb, mint egy 35 mm-es teljes képkockás érzékelőé.

*2 Általános kifejezés, amely olyan műveletekre utal, amelyek megváltoztatják az optikai tengelynek a képalkotó síkhoz való viszonyát (Szabályos felvételkészítésnél az objektív optikai tengelye merőlegesen éri el a képalkotó sík közepét).

Kép forrása: FujiFilm

(1) Széles látószögű tilt shift objektív “GF30mmF5.6 T/S” (ára: bruttó 1 727 000,- forint)

① Fejlett optikai kialakítás, amely minimalizálja az aberráció különböző formáit, miközben kiváló képfelbontási teljesítményt nyújt
・ Az objektív 16 lencsetagból áll 11 csoportban, köztük három aszférikus elem, két ED elem és egy Super ED elem. A nagyszabású konfiguráció, amely egy nagy rekesznyílású aszférikus elemet használ elülső elemként, valamint három ED elemet, olyan fejlett optikai kialakítást biztosít, amely kiküszöböli a torzítás és az oldalsó kromatikus aberráció elektronikus korrekciójának szükségességét. A szférikus aberráció, a kóma aberráció és a mezőgörbület a lehető legnagyobb mértékben elnyomott, így még eltoláskor is élesség érhető el.
・ A Fujifilm egyedülálló Nano GI Coating technológiájának alkalmazása mérsékelten szabályozza a törésmutatót a lencse felületén, hogy gátolja a felesleges fényvisszaverődést és csökkentse a szellemképeket és a tükröződéseket, amelyek jellemzően a nagylátószögű objektíveknél jelentkeznek.
② Billentő és eltoló mechanizmusok, amelyek a nagy formátumú érzékelő előnyeit a lehető legjobban kihasználják.
・ A ±8,5°-os billentés és az akár ±15 mm-es eltolás szabályozza a fókuszsíkot és a téma perspektíváját. A ±90°-on belüli dőlés- és eltolási irányváltoztatás forgatható a T/S forgatható művelettel, ahol a dőlés- és eltolási irány szöge a merőleges és a párhuzamos szög között 0°- 90°-on belül állítható, így nagyfokú felvételi szabadságot biztosít.
・ Az objektív beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az elmozdulás és a forgómozgás mértékét. Ezek az adatok ellenőrizhetők az Élő nézetben, és rögzítésre kerülnek a képadatokba, így a RAW-feldolgozás*3 során felhasználhatók.
③ Kompakt kialakítás, amely figyelembe veszi a könnyű használatot a forgatás során
・ A nagy látószögű objektívek hajlamosak nagyméretűvé válni. Ez az objektív azonban a kb. 85 mm-es képkört lefedő optikai rendszert mindössze 138,5 mm hosszúságban és 1.340 g tömegben tartotta a 16 lencsetag optimális elhelyezésével 11 csoportban, beleértve az aszférikus elemeket és az ED elemeket is. Továbbá egy nagy rekesznyílású aszférikus elemet használnak elülső elemként, hogy az objektív szűrőmenete sokoldalú 105mm*4 legyen, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy különböző szűrőket használjanak a helyzeteknek megfelelően, beleértve a tájképeket is.
・ Az objektívhez egy kifejezetten hozzá tervezett állványgallér tartozik. A gallér még elmozdulás közben is segít megtartani a téma helyzetét az objektívhez képest, így megakadályozza a parallaxist, és megkönnyíti a több kép pontos összeillesztését.

Kép forrása: FujiFilm

*3 A funkció az egyidejűleg kiadott “FUJIFILM GFX100 II” és újabb fényképezőgépekkel használható. A FUJIFILM GFX100, FUJIFILM GFX100S, FUJIFILM GFX50S II, FUJIFILM GFX 50S és FUJIFILM GFX 50R modellekhez a jövőben firmware frissítés szükséges.

*4 Használja a mellékelt adaptergyűrűt 105 mm-es szűrő használatához.

Kép forrása: FujiFilm

(2) Közép-teleobjektív “GF110mmF5.6 T/S Makró” (ára: bruttó 1 535 000,- forint)

① Optikai kialakítás, amely hihetetlen képélességet biztosít
・ Ez az objektív 11 lencsetagból áll kilenc csoportban, köztük egy aszférikus elemmel és két ED-elemmel. Az aszférikus elem szabályozza a kóma aberrációt és a mezőgörbületet, míg az ED-elemek minimalizálják az axiális kromatikus aberrációt. Továbbá, a lencse konfigurációja a rekesz közepénél elnyomja a torzítást és az oldalsó kromatikus aberrációt, így az élesség széltől-peremig tartó élesség érhető el anélkül, hogy elektronikus korrekcióra lenne szükség.
・ Ez az objektív 0,5-szeres maximális nagyítási arányt ér el a közeli fényképezéshez. A felhasználók élvezhetik a szabad fókuszvezérlést a tárgyhoz közelítéssel, ami hasznos a kereskedelmi fotózásban.
② Dönthető és eltolható mechanizmusok, amelyek a nagy formátumú érzékelő előnyeit maximálisan kihasználják.
・ A ±10°-os billentés és az akár ±15 mm-es eltolás szabályozza a fókuszsíkot és a téma perspektíváját. A ±90°-on belüli dőlés- és eltolási irányváltoztatás forgatható a T/S forgatható művelettel, ahol a dőlés- és eltolási irány szöge a merőleges és a párhuzamos iránytól 0°-90° között állítható, így nagyfokú felvételi szabadságot biztosít.
・ Az objektív beépített érzékelővel rendelkezik, amely érzékeli az elmozdulás és a forgómozgás mértékét. Ezek az adatok ellenőrizhetők az Élő nézetben, és rögzítésre kerülnek a képadatokba, így a RAW-feldolgozás*3 során felhasználhatók.
③ Kompakt kialakítás, amely csökkenti a terhelést a forgatás során
・ Ez az objektív 149 mm-es és 1,255 g súlyú, 72 mm-es szűrőmenettel. Olyan fókuszrendszert használ, amely az elülső csoportot meghosszabbítja, hogy az objektív teljes mérete kompakt maradjon.
・ Nagy figyelmet fordítottak a kezelőrészek kialakítására a rendkívül funkcionális kialakítás elérése érdekében, amely csökkenti a felhasználók terheit a hosszabb forgatás során.

Kép forrása: FujiFilm

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...