Mondhatni, a Panasonic lerántotta a leplet a m4/3 rendszer új királyáról, a G9 II-ről

Már egy ideje attól volt hangos a világháló fotós részlege, hogy a Panasonic egy újabb, csúcskategóriás m4/3 vázat fog bemutatni, mégpedig a DC-G9 utódját, a DC-G9 Mark II-t. Sokan találgattak, hogy vajon milyen lesz az új masina, de bizonyos paramétereket még az is eltalálhatta, akinek nagyjából köze nincs a fotógépekhez. Ilyen paraméter például az, hogy a G9 II-ben fázisérzékelő autofókusz rendszer dolgozik, vagy hogy az érzékelője 25 MP-es. Öröm az örömben, hogy a G9 II végre a fotósokat szólítja meg – a GH6 után már ideje is volt annak, hogy az állóképek szerelmesei is új csúcsgéphez jussanak.

Kép forrása: Panasonic

A DC-G9-et hat évvel ezelőtt mutatták be, ami azért nem kis idő a digitális „szakmában”. Tény, hogy sokat kellett várnunk, de a G9 II méltó utódja lehet a sokak által kedvelt G9-nek. Ahogyan már említettem, a készülék lelke egy 25 MP-es képérzékelő, amiről egy új, a korábbinál erősebb feldolgozó egység szedi le az adatokat. A fázisérzékelő AF rendszer – természetesen – témafelismeréssel is kényeztet; a sorozatfelvételi sebesség csúcsa – ami szintén az izmosabb CPU-nak köszönhető – pedig 60 kép/mp. A készülék natív érzékenységi tartománya ISO 100-25600 között van, de ezt lefelé, ISO 50-ig még ki is terjeszthetjük. Mozgóképek felvételekor ez a tartomány 100-12800-ra szűköl, sőt, V-Log képprofilt használva ISO 500-12800 között használhatjuk csak a gépet.

Kép forrása: Panasonic

A fentebb leírt 60 kép/mp csak az elektronikus zárral érhető el, cserébe van folyamatos AF is! Ha megelégszünk a rögzített élességgel, akár 75 kép/mp is készülhet teljes felbontás mellett! Persze, a mechanikus zárral sem kell szégyenkeznie a gyártónak, még a redőny mozgatásával is 14 kép/mp érhető el (autofókusszal 10 kép/mp), ami azért a csúcskategóriás dSLR vázak territóriuma volt még pár évvel ezelőtt. A természet- és sportfotósok is örvendhetnek, hiszen a már más gépekből ismert expozíció előtti felvételek készítése is elérhető, ami azt jelenti, hogy a kioldó teljes lenyomása előtti 1,5 mp-ben minden rögzül a pufferben, majd kiíródik a memóriakártyára kioldáskor. Apropó puffer: kb. 200 fotó (vegyesen RAW és JPEG) fér el benne.

Kép forrása: Panasonic

A DC-S5 II-ben megismert fázisérzékelő fókuszrendszer végre megérkezett a m4/3 világába is, de ez nem jelenti azt, hogy a kontrasztérzékeléses rendszer előnyeiről le kellene mondanunk: a Panasonic hibrid rendszerrel olvasztotta össze a két megközelítést. Persze, itt is említenek mindenféle mókolást a mesterséges intelligenciával, meg a gépi mélytanulással, de maradjunk annyiban, hogy a témafelismerést ide is beemelték. A DC-G9 Mark II-nek összesen 315 kontrasztérzékelője, illetve 779 fázisérzékelője van – ezek a mezők majdnem a teljes szenzorfelületet lefedik. Attól, hogy a G9 II-t fotós igényekre szabták, még nem jelenti azt, hogy csacska kacsa lenne mozgóképek terén. A Panasonic újdonságával 4:2:0 10-bit színkódolású, 5,8K felbontású videókat is rögzíthetünk képvágás nélkül, a teljes szenzort használva. 5,7K-ban 17:9 oldalarányt kapunk; elérhető a 4:2:0 10-bit C4K/4K videó maximum 120 kép/mp-es frekvenciával is. Hab a tortán: a G9 II-ben ott figyel az Apple ProRes formátum is.

Kép forrása: Panasonic

A G9 II beépített képstabilizátora legfeljebb 8 FÉ előnyt nyújt. Az IS rendszerrel elérhető a HiRes, avagy nagyfelbontású mód is, ami több képkocka egyesítésével 100 MP-es fotók készítését engedi. A G9 II egy új fejlesztése a „fejlett” monokróm képkészítés, amit a gyártó a Leicától kölcsönzött (Leica Monochrome mód). De ne csak a motorháztető alatt kutakodjunk, hiszen a G9 II külsőleg is élvezetes: a váz némi hunyorgással az S5 II-re emlékeztet, sőt, nem csak emlékeztet, hanem valós vonásokat is átvett onnan (az S5 II portrémarkolata is felmegy a G9 II-re). A váz 134,3 x 102,3 x 90,1 mm terjedelmű, tömege 658 gramm. A hátoldalon egy 120 Hz képfrissítésű, 0,8-szoros nagyítású, 3,68 millió képpontos OLED keresőt, illetve egy 3”-os kihajtható és elforgatható kijelzőt találunk (1,84 millió pöttyös felbontással). Van teljes méretű HDMI, USB-C, két UHS-II kompatibilis kártyafoglalat, WiFi és Bluetooth. A G9 II váza magnéziumötvözetből készült, s természetesen kellően szigetelt a por és a cseppek ellen.

Pluszpontok az elődmodellhez képest:

  • Nagyobb felbontás
  • Alacsonyabb értékről induló érzékenység
  • Nagyobb HiRes felbontás
  • Sokkal jobb AF rendszer
  • Sokkal gyorsabb sorozatfelvétel
  • Nagyobb puffer
  • USB-C
  • Hatékonyabb stabilizáció
  • Nagyobb felbontású videó
  • ProRes formátum

A Panasonic DC-G9 Mark II november elejétől lesz megvásárolható 1900 dolláros áron.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...