Nikon Z f – klasszikus életérzés kimaxolva!

Második oldal – folytatás

Terveim szerint a Nikon Z f-ről szóló cikksorozatom háromrészes lesz: a jelenlegi, azaz első rész egyfajta ízelítő, kedvcsináló szeretne lenni, a második részben a funkciókról és a szolgáltatásokról lesz szó, míg a harmadikban a filmkészítői képességeket veszem majd nagyító alá, illetve összegzem a gépről kialakult véleményemet. Sajnos, azért is kell ennyire szétszabdalnom az írásomat, mert a Z f a célközönség által egy nagyon várt, vágyott készülék, így a hazai képviselet sem tudja hetekre nélkülözni. Szerencsére, a fotós szaküzletekben találkozhattok majd a fotógéppel, így azt mindenki maga is kipróbálhatja majd pár perc erejéig.

Kattints!

Hogy addig is valamelyest enyhítsem az információéhséget, azért készítettem pár tesztképet és képmintát, amit most megosztok veletek. Előbb azonban nézzük, melyek a Nikon Z f legfontosabb műszaki paraméterei:

  • Bajonett: Nikon Z
  • Szenzor: 35,9 x 23,9 mm-es full frame BSI-CMOS lapka
  • Felbontás: 6048 x 4032 pixel (24,4 MP)
  • Képformátumok: NEF, JPEG, HEIF
  • Érzékenységi tartomány: ISO 100-64000 (kiterjesztve ISO 50-204800)
  • Beépített képstabilizátor: van, szenzormozgatással, 8 FÉ-s hatékonyság
  • Fókuszrendszer: kontraszt- és fázisérzékelő hibrid rendszer 273 fókuszmezővel, érzékenységi tartomány -10 és 19 FÉ közt
  • Elektronikus kereső: 100%-os képfedés, 0,8-szoros nagyítás, 3,69 millió képpontos felbontású OLED panel
  • Kijelző: kihajtható és elforgatható érintőképernyő 2,1 millió képpontos felbontással, 3,2”-os képátlóval
  • Zár: mechanikus redőnyzár és elektronikus zár, 1/8000-900 mp közti záridő
  • Sorozatfelvételi sebesség: max. 14 kép/mp (30 kép/mp lehetséges elektronikus zárral)
  • Videofelvétel: max. 3840 x 2160 @ 23,98, 25, 30, 50, 60 fps (H.265/HEVC (8 bit/10 bit), H.264/AVC (8 bit))
  • Adattárolás: SD és microSD kártyákon (UHS-II és UHS-I komp.)
  • Csatlakozók: USB-C 3.2 Gen 1 (5 Gb/mp, áramellátás és akkutöltés lehetséges), microHDMI, mikrofon és fejhallgató aljzatok
  • WiFi és Bluetooth: van/van
  • Tömege: 710 gramm
  • Mérete: 144 x 103 x 49 mm

A fényképezőgépet a próbák során RAW (veszteségmentesen tömörített) és legjobb minőségű JPEG formátumokkal használtam, a zajszűrést és az egyéb képkorrekciós opciókat kikapcsoltam, a fehéregyensúlyt „hangulatmegtartó” automatikusra állítottam (se a meleg, se a hideg színek nem kaptak kiemelést). A nyersfájlok hívásakor az Adobe Camera RAW 15.5-ös kiadásával dolgoztam, meghagytam az alapparamétereket, csupán az expozíciót korrigáltam igény szerint. Lássuk hát a zajos képeket!

Kattints!

Szokás szerint balra a fényképezőgép által létrehozott JPEG, míg jobbra az ACR által konvertált, NEF-ből mentett, 10-es minőségű JPEG látható. A készülék saját JPEG fájljai alapján szerintem ISO 6400-ig a finomabb részletek is megmaradnak, míg a RAW-konverzió során körülbelül egy FÉ nyerhető. Utóbbi esetben a képek nem zajtalanabbak, csupán kevésbé mosódnak össze a pixelek, így a részletek jobban előtérbe kerülnek.

A Nikon Z f fel van vértezve a pixel-eltolásos felvételi móddal, aminek kapcsán 12096 x 8064, azaz 97,5 MP-es képeket építhetünk. Igen, építhetünk, ugyanis maga a gép nem készíti el a kompozit képet, azt nekünk kell elvégeznünk a Nikon NX Studio-ban. Ha a menüben kiválasztottuk ezt a módot, akkor a fotómasina RAW fájlokat készít a beállított paramétereknek megfelelően:

A felvételi módot mindenképp állványról használjuk, mert az egyes expozíciók közti szenzorléptetés igen parányi, a bemozdulás esélye nem kicsi. A Nikon NX Studio programon belül aztán kiválaszthatjuk az összes kompozit fájlt, majd a „Pixel Shift Merge” opció használatával létrehozhatjuk a végleges kompozitot NEFX formátumban.

Természetesen JPEG állományt is exportálhatunk ebből a NEFX fájlból (amit egyébként az Adobe Camera RAW is kezel), és a tapasztalataim alapján mindenképp jobban járunk a Nikon saját szoftverével, mert így kapjuk a legjobb képminőséget. Alábbi képeken az alap képmérettel, illetve a NEFX-ből konvertált képek részletei láthatóak:

Kattints!

További képmintákat ide töltöttem fel. A cikk – reményeim szerint – a közeljövőben folytatódik, ahol a Nikon Z f funkcióiról és szolgáltatásairól lesz szó.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...