A Canon elkezdi gyártani a metalencséket

Eddig általában csak valamilyen eldugott egyetemi kísérlet kapcsán hallhattunk ezekről a rejtélyes metalencsékről, ám most a Canon is belecsap a lecsóba: elkezdi gyártani saját metalencséit, sőt, azokat a berendezéseket is, amelyek a metalencsék előállításához szükségesek. Némi frissítés, mi is az a metalencse? A metalencse egy olyan áttetsző, sík lap, aminek felületét az emberi hajszál vastagságánál sokkal-sokkal kisebb nanostruktúrák borítják. Ezek az apró alakzatok úgy csűrik-csavarják a fénynyalábokat, hogy a végén egy kép rajzolódjon ki a képérzékelő felületen. Gyakorlatilag egyetlen vékony lappal lehet elérni ugyanazt a hatást, amit egy több lencsetagból álló, klasszikus objektívvel.

A kép csak illusztráció

Persze, félreértés ne essék, itt (egyelőre?) szó sincs arról, hogy a cserélhető objektíves gépek elé hamarosan már csak szimpla „üveglapokat” fogunk csavarni – ezekkel a metalencsékkel az okostelefonok kameramoduljaiban lehetne lecserélni a bonyolult és általában ormótlan optikát. A technológia még meglehetősen új, hiszen az MIT kutatói csupán pár évvel ezelőtt álltak elő az első prototípussal. Idővel aztán a Samsung és a Metalenz váltak a metalencsék éllovasaivá, igaz, a koreai Samsung elsősorban a technológia telefonokban való alkalmazásában érdekelt.

A Canon saját, magánjellegű kiállításán, a Canon Expo 2023-on mutatta be saját metalencse technológiáit. A sokéves tapasztalat pedig azt mutatja, hogy amit a Canon itt bemutat, az már jellemzően rajtra kész állapotban van, azaz lassan elindulhat a piac meghódítása. Bár egyelőre nem teljesen egyértelmű a japán gyártó terve, de az biztos, hogy izgalmas jövő elé nézünk! (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...