Íme, a Sony A9 III, a világ első, elektronikus központi záras, full frame szenzoros fényképezőgépe!

A Sony már évek óta kijelöli az utat, míg a többi gyártó jellemzően csak követi azt (egy-két kivétel azért akad az ellentáborban is) – most épp az elektronikus központi záras, full frame méretű lapka köré épülő fényképezőgépek előtt nyitotta meg a jövőt: a Sony A9 III 24 MP-es felbontást, 120 kép/mp-es képkiesés nélküli sorozatfelvételt kínál valós idejű arcfelismerő autofókusszal, dedikált MI feldolgozó egységgel. Az A9 III a sebesség jegyében született, így hát nem is csoda, hogy a gyártó maga is a „nagysebességű témákhoz” ajánlja.

Kép forrása: Sony

Sokáig elérhetetlen vágyálomnak tűnt az elektronikus központi zár, aminek előnyei közt említhetjük a dülöngéléstől mentes képet (jello-hatás), a mechanikus, idővel meghibásodásra hajlamos redőnyzár mellőzését, a rendkívül gyors kiolvasási sebességet, aminek egyik velejárója az A9 III esetében az akár 1/80 000mp-es záridő, a tetszőleges záridőre szinkronizálható vaku, a teljesen villódzásmentes kép. Szóval, ahogyan azt már fentebb említettem, az A9 III-mal 120 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség érhető el – autofókusszal és fényméréssel párosítva! A fotógép puffere 1,6 mp-es felvételre elég, azaz majdnem 200 képet képes tárolni, míg a rendszer ki nem írja az adatfolyamot memóriakártyára.

Kép forrása: Sony

Érdekesség: a Sony A9 III két memóriakártya foglalattal rendelkezik, amelyek képesek az SD mellet a CFexpress Type A formátumú kártyák fogadására. A 136,1 x 96,9 x 82,9 mm terjedelmű váz 702 grammot nyom akkuval és memóriakártyával, „üres” tömege 617 gramm. A csatolófelület része egy Ethernet, egy HDMI, egy vakuszinkron aljzat, egy mikrofon be- és egy fejhallgató kimenet, egy USB-C (töltés és adatátvitel), illetve egy MTP dugalj. A készülék egy kihajtható és elforgatható, 3,2” képátlóval rendelkező, 2,095 millió képpontos kijelzővel rendelkezik, ami érintésérzékeny, míg az elektronikus keresőben egy 9,437 millió képpontos Quad-XGA OLED panel található. A szenzormozgatásos, 5-tengelyes képstabilizátor a CIPA mérései szerint 8 FÉ előnyt képes nyújtani.

Kép forrása: Sony

A Sony A9 III, sajnos, csak tavasszal kerül a boltok polcaira, ára 6000 dollár lesz. Pár szó még a gyártótól, idézem a Sony magyar weboldalán olvasható információkat:

Új korszak kezdődik a felvételkészítésben
Az α9 III a világ első1 Full Frame rétegelt 24,6 MP-es2 CMOS képérzékelőjét használja, globális zárrendszerrel. A gördülő záras érzékelővel ellentétben, amely egymás után rögzíti a képeket a legfelső pixelsortól a legalsóig, az Exmor RS™ képérzékelő egyszerre exponálja és olvassa az összes pixelt, így a fényképezőgép teljesen torzításmentesen örökíthet meg gyorsan mozgó témákat. Az 1/80000 másodperc (1/16000 másodperc sorozatfelvétel készítésekor) maximális zársebességgel kombinálva3 az α9 III forradalmi újítást jelent a profi fotózásban.
(1) Képpontterület (2) Nagy sebességű jelfeldolgozó áramkör (3) Képfeldolgozó processzor

Elsötétedésmentes sorozatfelvétel akár 120 fps sebességgel
Az α9 III egyszerre gyors és pontos, így könnyedén rögzíti a fontos pillanatokat. Akár 120 fps sebességgel, teljes AF/AE-követéssel képes sorozatfelvételt készíteni4, a képkereső elsötétedése nélkül, rendkívül fejlett Mi-feldolgozóegysége pedig döbbenetes pontossággal és megbízhatósággal ismeri fel a témát.

Örökítsd meg a másodperc töredékének pillanatait
Az α9 III maximális zársebessége 1/80 000 másodperc3, így bármilyen helyzetben könnyen rögzíthetsz gyorsan mozgó tárgyakat. Sőt, egy kompatibilis Sony vaku (pl. a HVL-F60RM2 vagy a HVL-F46RM)5 minden zársebességnél képes szinkronizálni, megelőzve a nagy sebességű szinkronizáláskor (HSS) fellépő hirtelen, nem lineáris megvilágítás-csökkenést, egyenletes megvilágítást biztosítva a kép egészén.

Exmor RS képérzékelő a globális zárrendszerrel
Az új Full Frame, globális zárrendszerű képérzékelő 24,6 millió tényleges képponttal, rétegelt CMOS-felépítéssel és beépített memóriával rendelkezik. A nagy felbontás, szédületes sebesség és egyidejű képpontkiolvasás révén a gyorsan mozgó témák is torzításmentesen fotózhatók. Az érzékelő rétegelt kialakítása és fejlett A/D konverziója nagy sebességű feldolgozást tesz lehetővé, így a késés minimális.

BIONZ XR™ képfeldolgozó processzor
A korábbi verziókhoz képest akár nyolcszor6 nagyobb teljesítményű BIONZ XR minimalizálja a feldolgozási késleltetést, miközben jelentősen növeli a képfeldolgozási teljesítményt. Az újonnan kifejlesztett Exmor RS™ képérzékelő által generált nagy adatmennyiség valós időben dolgozható fel, még akár 120 fps4 melletti sorozatfelvétel esetén is. Ez jelentősen javítja a képminőséget a nagyobb színgradáció és valósághűbb színreprodukció, valamint a képzaj csökkentése révén. A fényképezőgép az összes állóképkészítési módban kiváló minőségű 14 bites RAW-képeket készít.

A kompozit RAW-ban való felvételkészítés csökkenti a zajt
A Kompozit RAW-felvételkészítés funkcióval több kép (4, 8, 16 vagy 32, választható) rögzíthető, amelyeket a Sony Imaging Edge Desktop™ számítógépes alkalmazás szoftvere egyesít teljes felbontású, nagyon alacsony zajjal rendelkező képekké.7 Így nagy zársebességgel lehet élővilágot fotózni, vagy rossz fényviszonyok között portrét készíteni, a képminőség pedig még magasabb ISO-értéknél is kiemelkedő lesz. Sőt, alacsony érzékenységi szintnél az α9 III kihasználhatja a kézi felvételnél jelentkező rázkódást, és a Kompozit RAW funkcióval csökkenteni tudja a képek színhibáit és az egyenetlenségeit.
(1) Standard (2) Kompozit RAW

Fejlett optikai öttengelyes képstabilizálás
Magabiztos, kézi felvételkészítés. Az α9 III nagy precizitású képstabilizáló egysége, fejlett giroszkópos érzékelői és optimalizált képstabilizáló algoritmusok hatékonyan korrigálják a rázkódást, 8.0-lépéses8 stabilizálást nyújtva. Ezt a beépített képstabilizálással rendelkező, kompatibilis objektívek9, valamint a váz és az objektívek közti még jobb kommunikáció is támogatják, így még telefotós fókusztávolság esetén is elmosódásmentesek lesznek a képek.
[1] Lengés [2] Elfordulás [3] Billenés

Akár 120 AF/AE követési számítás másodpercenként (10)
Bízd a gépre a követést – az új képérzékelő nagy kiolvasási sebessége révén az α9 III az elődjéhez képest kétszer annyi, 120 AF/AE követési kalkulációra képes másodpercenként10. Az AF minden eddiginél pontosabban követi a téma összetett mozgását és jósolja meg annak váratlan mozdulatait, míg az AE könnyen reagál a fényerősség hirtelen változásaira. Az α9 III még sorozatfelvétel során is folytatja a követést, hozzájárulva a még nagyobb pontossághoz.
(1) AF/AE-számítások (2) 120 képkocka/mp

A Pre-Capture-rel semmiről sem maradsz le (11)
A Pre-Capture a zár kioldása előtti pillanatokat örökíti meg. A 0,005 és 1 másodperc között állítható be12, és minden fájlformátumban elérhető 120 fps-ig4, teljes AF/AE-követéssel. Így könnyebb lefotózni a másodperc törtrésze alatt lejátszódó jeleneteket, például felröppenő madarakat, még ha a zár kicsit későn oldódik is ki.

A sorozatfelvétel sebességnövelése
A Sorozatfelvétel sebességfokozója13 a sorozatfelvétel idejére megnöveli a felvételkészítési sebességet, hogy semmiről se maradj le. Ez sportesemények és más gyors tempójú tevékenységek fotózásánál jön jól, amikor nehéz megjósolni, mikor lesz a döntő pillanat.

Valós idejű felismerésen alapuló AF (14)
Innovatív, MI-alapú feldolgozóegységének köszönhetően az α9 III a téma alakjának adatait felhasználva pontosan felismeri a mozgást. Az emberi póz becslése nemcsak a szemek, hanem a test és a fej helyzetét is nagy pontossággal felismeri. Ez lehetővé teszi, hogy a kamerától elforduló vagy az arcát eltakaró témát rögzítse és kövesse. Egy távoli emberi téma – amely csak egy kis területet foglal el a képkockából (még kisebbet, mint a valós idejű felismerés AF korábbi iterációinál) – felismerhető, ha a téma a fókuszterület közelében van, amikor a zár félig van lenyomva a folyamatos AF-fel való fényképezés során. Ez felgyorsíthatja a fókuszálást például egy távolról közeledő sportolóra egy atlétikai versenyen vagy egy síversenyen.

Többféle témát ismer fel megbízhatóan
Az Mi-feldolgozóegység támogatja a még jobb Ember, Állat, Madár, Rovar, Autó/vonat és Repülőgép14 felismerést. Az Autó/vonat kategóriában most már képes felismerni sisakokat, például a Formula-1-es versenyzők által viselt típusokat. Az állatfelismerés a kutyák, macskák és hasonló felépítésű állatok szeme, feje és teste mellett már néhány legelő állat és kisállat szemét is felismeri. A madárfelismerés is frissült: könnyebben azonosítja számos madárfajta szemét, valamint testét. Emellett az új Állat/Madár beállításnak köszönhetően nem kell váltani a két beállítás között, aszerint, hogy mit szeretnél fotózni.

Széles, gyors és precíz autofókusz és témakövetés
Az α9 III 75915 fázisérzékelő ponttal rendelkezik egy nagy sűrűségű fókuszsík-fázisérzékeléses AF-rendszerben, amely a képterület kb. 95,6%-át fedi le. A képérzékelőből érzékelőből érkező nagy mennyiségű adatot a fejlett BIONZ XR processzor nagy sebességgel dolgozza fel, míg a magas szintű pontosságot és sűrűséget optimalizált algoritmusok biztosítják. Ez a Fast Hybrid AF a fázisérzékeléses AF sebességét és követését a kontrasztérzékeléses AF pontosságával ötvözi, így megbízhatóan követi nyomon a gyorsan és/vagy véletlenszerűen mozgó témákat.

A téma mozgásának megfelelő AF-követési reakció
Legyen szó mozgó, álló vagy változó sebességű témáról, az AF-követés mindig lépést tart. A téma és a felvételkészítési helyzet alapján választhatod a [Stable] (Stabil), a [Standard] (Standard) és a [Responsive] (Reagáló) beállítást.

Személyre szabható fókuszterület
Fókuszban tartja azt, amit kell, a beállítások köre pedig az XL és az XS fókuszterületekkel bővült. Az XS természetfotózásnál lehet hasznos, például amikor az ember próbál nem az előtérben lévő ágakra fókuszálni. Szükség esetén egyedi méretű és függőleges képarányú fókuszterületet is létrehozhatsz. Például olyan terepfutáson, ahol a résztvevők egymás mellett állnak fel, az AF-keretet egyedi vízszintes formátumra állítva könnyebb az élen lévő futóra fókuszálni.”

Bővebb infóért kattints ide!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...