A világ talán legkisebb középformátumú rendszere érkezett

A Hasselblad bemutatta legújabb középformátumú rendszerét, ami nem csak múltidéző, de szinte már „lehetetlenül kicsi” is. A CFV 100C – ahogyan neve is utal rá – 100 MP felbontású. A digitális hátfalat a már meglévő V-sorozatú vázakkal, vagy a 907X kamerával és az XCD objektívekkel együtt lehet használni. Mivel az új hátfal szinte az összes funkciót, kezelőszervet tartalmazza, ezért a 907X váztest szinte már csak egy kioldóval felszerelt adapter szerepkörét tölti be. Az új hátfalban is a már jól ismert 44 x 33 mm-es képérzékelő található, így nem csoda, hogy natívan az XCD optikákat csavarhatjuk fel a rendszerre (opcionálisan és a megfelelő átalakítókkal a HC/HCD, az XPqan, illetve a V-sorozatú lencserendszereket is használhatjuk).

Kép forrása: Hasselblad

Az X2D 100C-ből ismert BSI CMOS szenzor a gyártó szerint 15 FÉ dinamikatartományt nyújt, de fázisérzékelőkkel is fel van szerelve, így megfelelően fürge élességállítást kínál. A hátfalban 1 TB kapacitású beépített tárat helyeztek el, de CFexpress Type B típusú memóriakártyával is bővíthetjük a kapacitást. A hátfalon egy 3,2”-os, 2,36 millió képpontos érintőkijelző található, ami dönthető; a CFV 100C-re vakusaru adaptert is felhelyezhetünk, ami TTL fényformálásra alkalmas a Nikon (és vele kompatibilis) vakukkal.

Kép forrása: Hasselblad

A hátfal érzékenységi tartománya natívan ISO 64 és ISO 25600 közé esik; a rendszer 16-bites RAW fájlokat ment, de választható a 10-bites HEIF formátum is. Ha az újdonságot a 907X váztesttel kombináljuk, olyan kompakt, autofókusszal is rendelkező középformátumú rendszert kapunk, ami a Hasselblad klasszikus 6×6 filmes gépeire emlékeztet. Jelenleg összesen 14-féle objektívvel szerelhetjük fel ezt az egységet, de – értelemszerűen – a jövőben ez a szám csak növekedni fog. A CFV 100C a 907X váztesttel együtt is csupán 620 grammot nyom (780 gramm akkuval és memóriakártyával).

Kép forrása: Hasselblad

Mivel az új hátfal a Hasselblad standard csatlakozásával van felszerelve, ezért gyakorlatilag a legtöbb Hasselblad vázzal használható – akár a kézi élességállítású 500-as és 200-as sorozat tagjaival is. A CFV 100C párosítva a 907X váztesttel 7800 euróért lesz megvásárolható Európában. Bővebb infóért irány a gyártó weboldala!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...