Ilyen halszemobjektívet még nem látott a világ: F1.4-ről indul a Sigma újdonsága!

Szinte hihetetlen, amit a japán gyártó mérnökei összehoztak: a 15 mm-es halszemoptikájuk F1.4-ről indul és nem cirkuláris, hanem diagonális képet rajzol a full frame (36 x 24 mm-es) képérzékelőkre! A Sigma 15 mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye | Art olyan felbontóképességgel rendelkezik, ami felborít minden eddigi elméletet, ami a halszemobjektívek kapcsán született. A gyártó maga például csillagfotózáshoz is ajánlja új lencserendszerét, ahol pedig csakis a legjobb rajzú optikákkal lehet kimagaslót alkotni. A 180°-os látószöggel bíró objektív optikai formulájában minden lehetséges aberrációt korrigáltak a mérnökök, így az teljesen nyitott blendével is rendkívülit rajzol. Lássuk a műszaki adatokat!

Az említett optikai formula 15 csoportba rendezve összesen 21 lencsetagot tartalmaz, ahol 4 db FLD, 3 db SLD, 2 db pedig aszférikus kialakítású. Az élességállítás belsőlegesen zajlik, nincs forgó frontlencse és az objektív hossza sem változik fókuszáláskor. A blende íriszét ennél a terméknél is tizenegy lekerekített alakú lamellából építették fel, ami különösképp a csillagok leképezését teszi esztétikussá. A legkisebb tárgytáv 38,5 cm, a legnagyobb nagyítási arány 1:16-hoz. A 104 x 157,9 mm terjedelemhez 1360 grammos tömeg társul. Mivel a frontlencse elé nem helyezhetünk szűrőket, a hátsó lencsetag után található egy gél-filtereknek kialakított keret.

A gyors és néma élességállításért ennél a Sigma objektívnél is egy lineáris HLA (High-response Linear Actuator) motor felel. Csakúgy, mint az összes többi újabb Sigma lencserendszer, így a 15 mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye | Art is támogatja az összes létező Sony fókuszfunkciót, és kompatibilis a vázon belül bekapcsolható korrekciós módokkal (JPEG állományokra van kihatása). A frontlencse olaj- és víztaszító bevonattal is el lett látva, ami nem csak megnehezíti a szennyeződés megtapadását az üvegfelületen, hanem meg is könnyíti annak tisztítását. Az üvegfelületek Super Multi-Layer Coating bevonattal való felgőzölése jó hatással van a képminőségre, hiszen ez a speciális bevonat növeli a kontrasztot és eliminálja a becsillanásokat, a szellemképeket.

A Sigma 15 mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye | Art tubusán megtalálható elemek a következők: fókuszgyűrű, rekeszgyűrű („A” automatikus állással ellátva, választható, hogy fokozatmentesen, vagy fokozatosan, azaz „kattanósan” forogjon), blenderögzítő kapcsoló, MFL (Manual Focus Lock – kézi élességállítás rögzítése) kapcsoló, AFL gomb, melegítőgyűrűt rögzítő perem, fókuszmód váltó, ARCA-SWISS kompatibilis állványcsonk.

A Sigma 15 mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye | A természetesen por- és cseppálló kivitelnek örvend; az elülső lencsekupak retesszel van ellátva, így táskában zötykölődve sem csúszik le az objektívről. A kupakban továbbá két szűrőlapnak van kialakítva tároló rekesz. A 15 mm F1.4 DG DN Diagonal Fisheye | Art – hasonlóan az 500 milliméteres objektívhez – március 14.-től lesz kapható, ára bruttó 819 990,- Ft.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...