A (nem is olyan távoli) jövő fényképezőgépe előfizetéses lesz?

Igen, ezt a cikket az ideg íratja velem. És igen, tele van a hócipőm az új módival, ami – bárki bármit is mondjon – kizárólag a gyártó érdekét szolgálja: fizess elő a termékre, a szolgáltatásra, a szoftverre! Nos, kedves gyártók, fejlesztők, továbbra sem akarok előfizetni semmire, amit a boltban (webshopban) megvásárolok. Sőt, reklámokat sem akarok nézni azon az eszközön, amiért kifizettem az árcédulára vésett árat! A receptúra, ami alapján pedig ránk tudják kényszeríteni ezt a modellt a következő: szoktasd rá az embereket a termékedre, vásárold fel a teljes konkurenciát, válj „ipari szabvánnyá”, majd hintsd el, hogy a felhasználók érdekeit szolgálva előfizetéses lesz a korábban teljes értékű, „egy egészként” megvásárolható jószág, hiszen így sokkal gyakrabban, a piaci igényekre azonnal reagálva érkezhetnek a frissítések, javítások, új funkciók. „Kedves felhasználóink, kérlek, értsétek meg, hogy a termékfejlesztés pénzbe kerül, fizetni kell a szerverbérletért, a fejlesztők bérét ki kell fizetni, és vannak egyéb működési költségek, amelyekkel számolnunk kell” – és le is van tudva a téma. Nos, eddig is pénzbe került mind ez, akkor miért nem a kezdetek óta így lett kalkulálva a költségoldal? Az autószerelőnek sem havidíjat fizetek, hanem csak akkor, ha igénybe veszem a szolgáltatásait. Bár, az egyre durvábban „agyondigitalizált” autókban is itt-ott már elő kell fizetni bizonyos funkciókra – jó hogy nem előzés közben jön az üzenet a műszerfalra, hogy „bocsi, lejárt az előfizetésed, most elvesszük a teljesítmény felét és 80 km/ó sebességre korlátozzuk a maximális tempót”. És hidd el, lesz ilyen, ha tovább hagyjuk eszkalálódni ezt a helyzetet!

„Fizess, gyökér!”

Pont ma reggel olvastam valahol (a nagy idegben továbblapoztam, már nem találom melyik oldal volt az), hogy valamelyik gyártó állítólag azt tervezi, hogy az új fényképezőgépeinek MI funkcióiért majd havonta fizetni kell! Mivel még pletyka a „hír”, ezért direkt nem írom ki a gyártó nevét, nem akarom elásni egy esetleges kacsa alapján. Aztán, ha beválna a módszer, nehogy azt hidd, hogy a többi gyártó nem venné át ezt az üzleti modellt! Először azzal hintáztatnának majd, hogy „csak az extrafunkciókért kell havonta fizetni, hiszen azok rengeteg számítási kapacitást igényelnek, online szerverparkot kell fenntartani stb., az alapgép – természetesen – teljes funkcionalitásnak örvend továbbra is..”, aztán ha rákaptál a mókára, majd mindenért fizetned kell. Nem lesz elég kifizetni a milliós tételt a boltban, még havonta is megfejnek majd!

De operációsrendszerrel kapcsolatban is azt olvastam, hogy egy bizonyos nagyvállalat beépített reklámokat kíván futtatni magában az OS-ben! Igen, abban, amit megvásároltál, amiért fizettél! Mert ha ingyen adná, még megértem, valamiből be kell hozni a fejlesztési költségeket, de ha már kifizetted a rendszer árát, akkor hogy merészelik? És az a baj, hogy nincs választási opció. Nem lehet megvásárolni – adott esetben magasabb áron – a terméket, hanem rá vagy kényszerítve az előfizetésre, sosem érezheted magadénak azt a szart, amit kifizettél a kasszánál. A végén tényleg beteljesíti a világgazdasági fórum (csakazért se írom nagybetűvel a nevüket) azt a tervét, hogy „2030-ra nem lesz semmid és boldog leszel” (aki nem hiszi, csak olvassa el a WEF honlapján található infót).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...