Megérkezett a FujiFilm legújabb középformátumú fényképezőgépe!

A FujiFilm bemutatta legújabb, 102 MP-es, 44 x 33 mm-es képérzékelővel szerelt középformátumú fényképezőgépét, a GFX 100S II-t. Az újdonság az előző verzió továbbfejlesztett kiadása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a váz nem csak gyorsabb lett (elsősorban sorozatfelvétel szempontjából), hanem nagyobb felbontású elektronikus keresőt, témafelismerő autofókuszt, nagyfelbontású módot, továbbfejlesztett filmkésztői funkciókat és hatékonyabb képstabilizációt is kapott.

Kép forrása: FujiFilm

Bár a képérzékelő nem ugyanaz, mint ami a nagyobb és drágább GFX 100 II-ben található, a mérnököknek így is sikerült gyorsítani a sorozatfelvételen: az újonccal már akár 7 kép is készülhet másodpercenként. Ami azonban sokkal lenyűgözőbb adat, hogy a beépített képstabilizátor immár 8 FÉ előnyt kínál a fotósnak, ami döbbenetes érték (a GFX 100S rendszere 6 FÉ-re volt képes). Növeltek az elektronikus kereső felbontásán is, hiszen az új készülék egysége már 5,76 millió képponttal kápráztatja el használóját. De nem csak a felbontás, a nagyítás is nőtt, hiszen az új EVF nagyítása 0,84x. A képfrissítésen is csavartak egy jót, most már a 120 kép/mp-et is eléri ennek a frekvenciája.

Kép forrása: FujiFilm

Filmkészítők is örülhetnek, hiszen a GFX 100S II filmes tudása is javult. Bár a maximális felbontás továbbra is 4K (UHS, vagy DCI), és az ebben a képméretben elérhető képfrissítés sem nőtt (maradt 30 kép/mp), a színmélység és tömörítés 10-bit 4:2:2, az adatsűrűség pedig legfeljebb 720 Mbps lehet, ráadásul a masina akár Apple ProRes 4:2:2 adatfolyam küldésére is képes külső SSD-re az USB-C aljzatán keresztül.

Kép forrása: FujiFilm

De említendő még a filmes szekcióban a „Tap to Track”, azaz mutass rá a kijelzőn és az AF-rendszer követi a témát, hullámforma és vektorszkóp kijelzés, újabb F-Log2 profil. A váz továbbá kompatibilis az Atomos AirGlu BT Bluetooth időkód szinkronrendszerével, és a HDMI aljzaton küldött képanyag ProRes RAW, vagy Blackmagic RAW formátumban menthető az Atomos, vagy a Blackmagic külső felvevőivel.

Kép forrása: FujiFilm

A számos képprofil (filmszimuláció) között már a Reala ACE is megtalálható. Érdekesség: a FujiFilm GFX 100S II-ben olyan felhőfunkció is található, ami képanyagaink közvetlen feltöltését is lehetővé teszi az Adobe Frame.io platformjára. A készülék két SD formátumú memóriakártya foglalattal rendelkezik, és sajnos, nem lehet rá portrémarkolatot csatlakoztatni. A 883 grammos, 150 x 104,2 x 87,2 mm terjedelmű váz 16-bites színmélységű képeket készít, legrövidebb zárideje 1/4000 mp (elektronikus zárral 1/16 000 mp). A három irányban is dönthető kijelzője 3,2” átlóval és 2,36 millió képpontos felbontással rendelkezik; a váz tetején egy 1,8”-os státuszkijelző található. WiFi és Bluetooth modulokkal is fel van vértezve a fényképezőgép, így akár okoseszközről is távvezérelhető. Ha megtetszett a masina, 5000 dollárért megvásárolhatod. Bővebb infó a gyártó weboldalán található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...