A metaadatok kibővítésével segítnék a vakokat és gyengénlátókat

Egy egészséges ember számára elképzelhetetlen, hogy milyen lehet úgy élni, hogy nem látunk semmit környezetünkből, hogy jó esetben is csak árnyékokat, foltokat észlelünk a festői őszi tájból, hogy nem látjuk gyermekeink mosolyát, hogy nem merülhetünk el szerelmünk tekintetében. Bármennyire is elképzelhetetlen, azért – szerencsére – az élet nem áll meg, a vakok és gyengénlátók is élik mindennapjaikat, noha nem pont úgy, ahogyan mi, „látók”. A számítógép használata, a weboldalak böngészése is teljesen másképp történik számukra; az egészséges látókra szabott világban minden segítség jól jön a hátrányos helyzetűeknek.

A kép csupán illusztráció

A The International Press Telecommunications Council (IPTC) ötletével azt reméli, hogy hozzáférhetőbbé válnak fényképeink a vakok és gyengénlátók részére: a tanács kibővíti az EXIF adattáblát az „Alt Text” (alternatív, helyettesítő szöveg) és az „Extended Description” (kiterjesztett, részletes leírás) sorokkal. Nyilván soha nem fogjuk tudni átadni egy emlékezetes felvétel élményét a vakoknak, de annyiban segíthetjük őket, hogy rövid és kiterjesztett leírással látjuk el képeinket a világhálón. Kb. 250 millió vak és gyengénlátó veheti hasznát az IPTC újításának, amit november 4-én mutatnak be megvitatásra az IPTC Photo Metadata Conference konferencián.

A kép csupán illusztráció

Főleg a világjárvány idején vált egyre fontosabbá a világháló széleskörű elérhetősége az emberiség számára, így ezzel a bővítéssel még többen igazodhatnak majd el a digitális világban. Az IPTC sajtóbejelentése itt olvasható a témában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...