Laowa 10 mm F2.8 Zero-D – ingatlanfotósok álma

A Venus Optics egy kínai gyártó, aki az elmúlt években nem csak a különleges fotós feladatokra szabott objektívjeivel, hanem az úgynevezett „Zero-D”, avagy zéró torzítású ultra nagylátószögű lencserendszereivel hívta fel magára a figyelmet. Ráadásul a Sony E- és újabban Nikon Z-bajonettre is elérhető optikák zöme autofókusz motorral van felszerelve, így immár „teljes értékű” objektíveket kínálnak fotós és filmkészítős feladatokhoz. Most épp a Venus Optics Laowa 10 mm F2.8 Zero-D FF objektívhez volt szerencsém, amit Sony A7 III vázammal párosítva tehettem próbára. Rendszeres olvasóim már tudják, hogy imádom az ultra nagylátószögű optikákat, és jelenleg egy Sigma 14-24 mm F2.8 DG DN | Art büszke tulajdonosa vagyok. Az utóbbi időben elkezdtem ingatlanokat fényképezni, ahol általában 16-35 mm-es zoomokkal dolgoznak a kollégák, de a kisebb lakások, illetve a kisebb helyiségek kívánják a tágabb látószöget – nem ritkán futok bele olyan lakásba, ahol még a 14 mm is „túl sok”. Elkezdtem hát olyan lencserendszert felkutatni, ami Sony E-bajonettel szerelt, blendéjét a vázról lehet vezérelni, és ideális esetben beépített AF motorral is rendelkezik, hogy ne kelljen nagyítóval lesve manuálisan élességet állítani munka közben. De már megint előre szaladok, húzzuk be egy kicsit a féket, és nézzük meg a Venus Optics termékének műszaki paramétereit.

Ami egyből szembetűnik, hogy az objektív fém tubusa nem fekete, hanem sötétkékes-szürkés eloxálású. A beépített napellenző műanyagból lett kialakítva, ezt a foglalat felé a kellemesen széles és jól textúrázott fókuszgyűrű követi. A gyártó ebbe a gyűrűbe egy „Laowa” feliratú, kissé homorú kialakítású felületet is belevitt, ami külön fészket kínál hüvelykujjunknak. Tovább haladva a foglalat felé már csak egy AF/MF kapcsolóval találkozhatunk. A Laowa 10 mm F2.8 Zero-D tubusa a foglalatba illeszkedő végénél kissé túlhizlalt lett, ami azt eredményezi, hogy főleg a középső ujjunk nem fog beférni a markolat és a tubus közé. A váz fogása így nem lesz tökéletes, de szerencsére nem kell akkora súlyt fognunk, ami kifordulna kezünkből.

Még röviden visszatérve az objektív elejéhez: annak ellenére, hogy a Laowa 10 mm-es gyújtótávolságot kínál full frame szenzoros vázakon, a frontlencsét szűrőmenet veszi körbe, így teljesen hagyományos, csavarmenetes szűrőket (77 mm) helyezhetünk fel az objektív tubusára! Nem kell bíbelődni méregdrága lapszűrőkkel és felfogatóikkal, hanem megvásároljuk kedven CP filterünket és felcsavarjuk az objektívre – kész!


77 mm-es a szűrőmenet átmérője

Igen ám, de ha elölről szemléljük a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D frontlencséjét, akkor azonnal fel fog tűnni, hogy szokatlanul kicsi annak az átmérője. Ez hogy lehet? Hiszen a 10 mm és az F2.8 párosítás egy „hatalmas félgömböt” feltételezne – nézzük csak a lenti képen a Sigma 14-24 mm F2.8 DG DN | A frontlencséjét, ami a Laowáéhoz képest hatalmas:

Hogy hosszában is nagyobb a Sigma zoomja, az nem csoda, hiszen variábilis gyújtótávolságú a lencserendszer, ráadásul „kvázi” belső zoomolású.

Szóval, nem tudom a választ, hogy miféle sötét mágia bújik meg a viszonylag kicsi frontlencse története mögött, de biztos megvan annak az oka, hogy a Sigma mérnökei jóval nagyobb átmérőjű „buborékkal” szerelték a 14-24 mm-es optikáját. No, lássuk, hogy a Laowa milyen optikai formulával van szerelve: kilenc csoportban összesen 15 lencsetagot rejt a fém tubus, ahol 2 db aszférikus, 6 db UHR, három pedig ED kialakítású. A blende íriszét a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D autofókuszos változatánál öt lamella alkotja, az MF verzió kérhető 14 lamellás írisszel is. A Laowa 10 mm F2.8 Zero-D Sony E- és Nikon Z-bajonettre AF motorral vásárolható meg, míg Canon RF- és Leica L-bajonettel csak MF verzióban kapható. A 36 x 24 mm-es szenzorokkal szerelt gépeken 130,4°-os látószöget kapunk, a legkisebb tárgytáv pedig 12 cm lehet. A 82 x 72,8 mm-es terjedelemhez 420 grammos tömeg társul.

Látható, hogy a Sony A7 méretű vázakkal jól harmonizál a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D. Kár, hogy a foglalathoz közel is viszonylag buci a tubus, így a szett fogása nem tökéletes. Szerencsére a nagy cseretalpak gond nélkül elférnek, így ezekkel nem kell sakkozni állványra szereléskor.

Mivel az ultra nagylátószögű objektívek tesztelése mindig problémás (értsd: 14 mm alatt), azaz számomra kivitelezhetetlen a meglévő tesztábráimmal, ezért ezekről le is mondtam a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D próbájakor, de igyekeztem olyan motívumokat, témákat felkutatni, amelyekkel megfelelően be tudom mutatni az egyes optikai jelenségeket, tulajdonságokat. Mint mindig, úgy most is kizárólag RAW-ban fotóztam, a képeket az Adobe Camera RAW 16.5-ös beépülő moduljával alakítottam 10-es minőségű JPEG állományokká. A konverzió során csakis az expozíciós értékeket módosítottam, semmiféle egyéb korrekciót nem alkalmaztam. Az ACR még nem ismeri a Laowa objektívjét, így korrekciós profil nem áll rendelkezésünkre.

Mivel a szokásos négyzethálós tesztábrám túl kicsi lenne a 10 mm-es gyújtótávolsághoz, így hát olyan témát kerestem, amivel szemléltetni tudom a rektilineáris ultra nagylátószögű lencserendszer geometriai torzítását. A Venus Optics „Zero-D” felépítése szinte teljesen kiegyengeti a függőleges és vízszintes vonalakat. Hogy ezt „beégetett” profillal, vagy optikai megoldásokkal érik el, azt nem tudom, de a végeredmény elismerésre méltó.

Nagyjából minden hasonlóan ultra nagylátószögű objektív érzékeny az oldalirányból érkező fényre, úgy a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D sem kivétel. Ez a optika azonban különösen rossz néven veszi, ha erős fényforrást komponálunk a képbe. Érdekesen hajlítja a rendszer a fényt.

100%-os részlet

A színezés is tetten érhető, még F8-as blendeértéken is a kép sarkaiban jelen vannak a lilás-zöldes szellem-élek. Egyébként nem feltűnő a jelenség, csupán 1-2 pixelnyi színezéssel találkoztam a felvételek szélein.

A peremsötétedés viszont igen erős a teljes blendeérték-tartományban. Szerencsére könnyen és gyorsan meg lehet szabadulni tőle, de mindenképp beavatkozást igényel. Valószínűleg ez az ára a kis átmérőjű frontlencsének..

Kattints!

Csillagfotózáskor valamelyest rekeszelni kell a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D képét, ugyanis a sarkokban asztigmia tapasztalható, tehát a pontszerű fények (csillagok), nem pontszerűek, hanem több irányban elnyúltak, „csóvásak”.

Kattints!

A képélesség, részletesség, kontraszt középen nem rossz, de messze nem éri el például a cikk elején is említett Sigma 14-24 mm F2.8 DG DN |Art szintjét. Érdekes, hogy a rajz minősége a sarkokban nagyjából konstans, tehát olyan F4.0-tól F8-ig egyformán jó, majd F11 után már kezd látszani a diffrakció hatása. Itt is látszik, hogy rekeszeléssel nem nyerünk a peremsötétedés ellen. A képmintákat ide töltöttem fel.

Kattints!

Értékelés

Megosztó és érdekes objektív a Venus Optics Laowa 10 mm F2.8 Zero-D FF, hiszen olyan eszméletlenül nagy látószöget kínál, amilyennel nem nagyon találkozunk a hétköznapokban. Igaz, az elmúlt évek során más gyártók is belekóstoltak a 10 mm-ről induló, full frame lencserendszerek világába (pl. Canon RF 10-20 mm F4 L IS STM), de azok az optikák jellemzően méregdrágák, és rajzuk nem, vagy nem sokkal jobb, mint a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D-é. Nagyon rétegtermék az ekkora látószög, de ahová kell, oda általában nagyon, szóval..

Tehát a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D autofókusz motorral is fel van szerelve, ami meglepően sebesen végzi a dolgát. Bár profil nincs az objektívhez, a Sony A7 III vázon bekapcsolhatjuk a korrekciós funkciókat, amelyek aztán a váz által készített JPEG állományokra vannak hatással. A Laowa 10 mm F2.8 Zero-D FF rajza elfogadható minőségű, de nem éri el a nála drágább ultra nagylátók felbontóképességét, vagy kontrasztját. Jelen van a színezés is, noha nem radikális mértékben. A peremsötétedés is rendkívül erős, így ezt gyakrabban kell majd az utómunkálatok során korrigálni.

Mivel az objektív tubusa a bajonett felé kissé vaskos, ezért a vázat nem fogjuk tudni rendesen megfogni. Persze, aki állványról használja majd ezt az optikát, annak ez nem számít. A Laowa 10 mm F2.8 Zero-D felépítésébe nem lehet belekötni, minőségi anyagokat alkalmazott a gyártó, a kivitelezés kifejezetten igényes. Hogy mennyire lesz tartós a termék, azt majd idővel megtudjuk, pár hét használat után erre nem lehet választ adni. Nos, szerintem csillagfotózásra rekeszelve használható, de akadnak nála erre a célra jobb megoldások is, tájfotóra már kissé radikális, ráadásul oda érdemes nagyobb felbontóképességű lencserendszert választani. Én kifejezetten ingatlanok fényképezésére kezdtem el használni, itt – egyelőre – nagyon jól teljesít a Laowa 10 mm F2.8 Zero-D, hiszen nincs olyan szűk tér, amit ne tudna befogni. A termék ára igen jónak mondható, hiszen a Fotoplus Kft.-nél bruttó 374 690 forintért megvásárolható. Tőlem a tapasztaltak alapján jár neki a „Jóféle” plecsni!

Venus Optics Laowa 10 mm F2.8 Zero-D FF

A Venus Optics Laowa 10 mm F2.8 Zero-D FF objektívet a Fotoplus Kft.-től kaptam próbára, a termék honlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...