Jövőre jön a Canon MILC rendszere?

A mirrorlessrumors.com pletykalap híre szerint az impressjapan japán magazin készített egy interjút a Canon menedzsereivel, melynek során kiderült, hogy a Canon 2012-ben szándékozik bejelenteni saját tükör nélküli rendszerét. Azonban semmiféle részletesebb információról nem esett szó, így se felbontásról, se funkciókról, se szenzorméretről. Annak, aki tud japánul, itt van a hírben említett riportanyag pdf-ben.

Frissítés: Közben az említett rumor oldal frissítette az anyagát és további érdekességekre is fény derült, íme:

Kérdés: Ki fogtok adni tükör nélküli kamerát?
Válasz: Nos, a C300 is már tükör nélküli, csupán igen nagy. Amúgy jövőre megvizsgáljuk a piac mozgását és igényét, hogy a legjobb döntést hozhassuk.

K: Ha azt mondjátok „megvizsgáljuk a piaci igényeket”, akkor mennyire törődtök azzal, mennyire tartotok attól, hogy a MILC gépek esetleg befolyást gyakorolhatnak a dSLR eladásokra?
V: Igazából nem félünk ettől, mert ha megnézzük a jelenlegi MILC rendszereket, illetve azt, hogyan és mire használják őket, nagyon sok eltérést láthatunk.

K: Például?
V: A MILC fényképezőknek bizonyára nagy érdem, hogy cserélhető az optika. De gondold csak végig: valóban csak a cserélhető objektívek jelentik a MILC gépek egyetlen értelmét, létjogosultságát, ha figyelembe vesszük a bajonett általi méretnövekedést? Ha épp fotózol, akkor rendben van az átlagos fényképezőgép mérete, de ha nem..

K: Igaz, még mindig túl nagyok.
V: Ráadásul minden oldalon kihívások elé állítjuk magunkat azzal, hogy kisebb dSLR vázakat akarunk építeni és azt szeretnénk, hogy a kompaktok képminősége javuljon. Így felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e egy tükör nélküli termékre, hogy kitöltsük az egyre csökkenő űrt a két rendszer közt. Persze, ha emellett úgy döntünk, könnyedén meg tudnánk építeni egy MILC rendszert.

K: Szóval úgy gondoljátok, hogy a jelenlegi MILC gépek átfedik a dSLR-ek és a kompaktok piacait?
V: Igen.

K: De ez ugye nem azt jelenti, hogy nem adnátok ki olyan MILC-et, ami más piacokat is átfed, ugye? Említetted, hogy 2012-ben ki fogtok adni egy MILC rendszert.
V: Nos, be szeretnénk mutatni egy tükör nélkülit jövőre. De jövőre a többi gépek piacai is változni fognak: valószínűleg lesznek majd kisebb dSLR vázak és jobb képminőségű kompaktok egyaránt. Ez utóbbiak akár a MILC-ek piacára is „bepofátlankodhatnak” majd.

Röviden összefoglalva az interjú fontosabb gondolatait: „Valóban szüksége van egy MILC masinának cserélhető objektívekre?”, „a dSLR vázak és a kompakt gépek kannibalizálhatják a MILC-ek piacának egy részét”, „sokat javulhat a kompaktok képminősége az elmúlt évhez képest”.

Véleményem: látszik, hogy az interjú mindkét oldalán japán emberke ül, mert még mindig a méreten rugóznak. Mikor értik már meg végre odaát Japánban, hogy NEM akarunk kezelhetetlenül apró fényképezőgépeket? Mikor értik már meg végre, hogy a tükör nélküli gépek lényege elsősorban NEM a méretcsökkenés, hanem a már igen elavult, filmes világból átmentett tükörreflexes felépítés leváltása? Oh, boy..

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.