A Nikon ingyen cseréli a D600 vázak zárszerkezetét

Külföldi fotós szakmai oldalakon lehetett a napokban olvasni, hogy a Nikon cseréli a D600 tükörreflexes fényképezőgépek zárszerkezetét, mivel korábban számos felhasználó erős szenzorszennyeződést tapasztalt a fotómasina használata során, amit a hagyományos tisztítási eljárásokkal nem lehetett maradéktalanul eltávolítani. A szennyeződés – korábbi vizsgálatok szerint – a zárszerkezet működése során keletkezhet (kikerülő kenőanyag és/vagy kopás által). A Nikon Magyarország Kft. közleményében írja le, hogy (idézem):

d600.jpg

„Amint a 2013. február 22-én kiadott, „A Nikon D600 digitális tükörreflexes fényképezőgép felhasználóinak” című közleményünkben megírtuk, a Nikon átvett fényképezőgépeket átvizsgálás és javítás céljából olyan esetekben, amikor több sötét, zavaró pont (porszemcsefolt) jelent meg a képeken.

Mostani közleményünkben bejelentjük, hogy ezt a szolgáltatást a termék jótállási idejének lejárta után is díjmentesen biztosítani fogjuk felhasználóinknak.

Habár a digitális tükörreflexes fényképezőgépek felépítése miatt rendkívül nehéz teljes mértékben kiküszöbölni az ilyen sötét porszemcsefoltok megjelenését a képeken, tudomásunkra jutott, hogy bizonyos ritka esetekben ezeknek a pontoknak a nagy száma már zavaróan hathat a képeken. A Nikon ezért ismételten tájékoztatja a felhasználóit egy szolgáltatásról, amely ezt a problémát hivatott elhárítani.

Megoldás
Ha ön megtisztította a képérzékelőt a fényképezőgépben lévő „Képérzékelő tisztítása” funkcióval, illetve kézileg egy légfúvó pumpa segítségével, amint az le van írva a fényképezőgép használati útmutatójának „Az aluláteresztő szűrő” című szakaszában, de még mindig láthatók zavaró, sötét porszemcsefoltok a képeken, akkor arra kérjük, hogy forduljon a legközelebbi Nikon szervizközponthoz. A Nikon szervizközpontban elvégzik a fényképezőgép szervizelését, beleértve az átvizsgálást, a tisztítást, valamint a zár és a hozzá tartozó más alkatrészek cseréjét. Ez a szolgáltatás díjmentes.”

A teljes közlemény a Nikon magyar oldalán olvasható.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • FrenkyPub

  Szerintem mar ideje volt meglepnie a Nikonnak ezt. Elegge lejarattak magukat a D600 problemajaval. Foleg ahogy kezeltek. Ha mar perrel fenyegetik oket, akkor van ingyenes javitas. (Tudom egy tisztitas eddig is ingyen kijart)
  Nem az a baj, ha 1-1 termek szeria hibas, mert elofordul. Hanem az; ahogy kezelik egyes gyartok a problemat.

  Nehol kicsit mokasan fogalmaz a sajtokozlemeny: “…bizonyos ritka esetekben ezeknek a pontoknak a nagy száma már zavaróan hathat a képeken.”
  Nem tudom ki hogy van vele, de engem 1-2 porszem is zavar.

 • madgie

  Mindenki bokémániázik a fullfrémmel, efegynégyen meg semmilyen porszem nem látszik 😀

 • @madgie: ja, én sem értem a sok nyafogást =)

 • fejetlen bárd

  @madgie: Én az 5Dmk3 vázammal szoktam hosszú záridős tájfotókat készíteni, nagyon csípné a szemem ha a homogén felületeken jól láthatóan foltos lenne a kép. Ez a váz meg eleinte fény beszivárgással küzdött, ami engem például kifejezetten kellemetlenül érintene, de akkor a Canon az alig 1-2 hónapos gép hibás sorozatait visszahívta, javította és a későbbi gyártásúakat eleve hiba nélkül értékesítette. Én egy javításon átesett, refurbished példányt vettem (azt is kéz alól, az előző tulaj belerakott néhány ezer expót, aztán vette egy dényócázat, nekem meg a patent, garantáltan hibamentes gép a bolti ár felébe került). Nincs vele gondom.

  Pedig gondolkoztam, hogy legyen inkább egy vadiúj D600, de nem bántam meg! 😀 A Nikon ahogy ezeket kezeli az katasztrófa. Szegény D7000 tulajok, nem irigylem őket…

 • fejetlen bárd

  @MLaca: Te hivatalosan is azért nem érted, hogy elsőként kapj D4S tesztpéldányt. 😀

 • @fejetlen bárd: mi a baj a d7000 gépekkel? nekem 2 is volt, mindkettő szuper masina volt.

 • @fejetlen bárd: én bevallom őszintén, kevés vagyok a d4s teszteléséhez, mert nem vagyok se sportfotós, se fotóriporter, de a lóversenyre sem járok ki 🙂

 • fejetlen bárd

  @MLaca: A D7000 remek gép, leszámítva, hogy van néhány Nikon objektív amivel nem szeretik egymást (pl: 35mm f/1.8) és hiába kalibrálják az objektívet és a vázon lévő AF szenzort is, egyszerűen az istennek sem akar működni rendesen.

  PH fórumon térj be a Nikon topikba és kérdezz csak rá. Jön majd féltucat megkeseredett ember akik pórul jártak és a Nikon szerviz csak a kezét tudja széttárni. A “hiba nem létezik”, pedig közben létezik.

 • @fejetlen bárd: hmm, mondjuk a 35/1.8as dx-et pont nem néztem, de volt az enyimen tamron 17-50/2.8-tól kezdve 60as makróig minden és szépen vitte, pontos volt az af is.

 • fejetlen bárd

  @MLaca: Én is használtam a D7000-et pár hónapig (Sigma 10-20mm, 50mm f/1.8, 18-105mm VR), az akkor használt objektívekkel nem volt gond, de sok fórumozó (külföldi fórumokon is) panaszkodott rá, hogy a 35mm f/1.8 alapdarab nem működik megfelelően. Aztán végül ezért döntöttem, hogy az eredetileg megőrzésre kapott gépet nem veszem meg, nekem kell az ekvivalens 50mm.

 • Gulyo

  Király !
  Ideje volt …

 • In Motion

  Mivel kollektiven bepereltek oket, igazabol csak elore menekultek.

 • VinceDiLion

  A D7000-nél is ugyanez a hiba.. A saját gépemmel már megjártam a szervízt párszor, több külföldi fórum beszélgetést, hasonlóan meglepően sok kosz/olaj foltról panaszkodó felhasználó kommentjét kinyomtattam, elküldtem a szervíznek. Cserébe lekezelő stílust kaptam, és csak egy tisztítást, ami nem oldja meg a problémát. (“Gyere be a szervízbe és öt perc alatt kipucoljuk”…jah, csak 200kmre lakom…) 1év után feladtam. Legtöbbször videózásra használom, dolgozom vele, és igen idegesítő tud lenni ha ott vannak a pöttyök a felvételen, mivel videóról nem tudod úgy leszedni,mint képről. Enyhén tartom felháborítónak, hogy 300ezer forintért ezt a magatartást kaptam cserébe.Nem érdekel, hogy olaj, vagy por, oldják meg, javítsák ki a hibát. De örülök, hogy legalább a D600-nál elismerték a dolgot.