Tíz ok, hogy miért jó (üzleti) buli a babafotózás

Manapság az esküvőfotózás mellett talán az újszülött-fotózás a – több értelemben véve – legmenőbb szegmense a fényképészetnek, s a (már ahol) növekvő születésszámnak köszönhetően egyre nagyobb az igény az új, tehetséges fotósok iránt. Stephanie Cotta, aki maga is egy jól ismert újszülött-fotós, összegyűjtött tíz okot, hogy miért vágjunk bele a babafotózásba, íme:

baba3

  1. Ha jól végezzük dolgunkat, s a kliens elégedett a munkánkkal, máris szereztünk magunknak egy életre szóló kapcsolatot, ami garantálni fogja, hogy a jövőben is legyen munkánk. Az elégedett család gyakran visszatérő ügyfél, így a fél- és egyéves kori képek elkészítése mellett jó eséllyel a mi szolgáltatásainkat veszik majd igénybe a későbbiekben is (pl. a születésnapokon, vagy akár más családi eseményeken).
  2. Az újszülöttek fotózásának művészete egyben egy tudomány is. Ellenben más fotográfiai feladatokkal, a babafotózást újra és újra ugyanúgy lehet végezni – ezért is olyan kikerülhetetlen Stephanie alapműnek számító útmutatása feltörekvő és tapasztalt fotósok számára egyaránt. Leírja, milyen utasításokat adjunk a szülőknek még a fotózás előtt, és a fényképész rendelkezésére bocsát minden egyes lépést, amit követni kell, hogy sikeres munkát végezhessünk.
  3. Az újszülött nem felesel. Célja a babafotózásnak, hogy sikeresen pózoltassuk az alvó kicsit. Ha ez sikerül, a fotós követheti a leírtakat, és összes figyelmét a baba pózoltatására koncentrálhatja ahelyett, hogy egy energikus csöppséget kellene üldöznie, vagy minden erejével azon kellene lennie, hogy legalább egy kis csalfa mosolyt kicsikarjon egy duzzogó ötévesből.
  4. Sosincs holtszezon a babafotós világában! Kisbabák ugyanis – bármennyire is hihetetlen – az év minden napján születnek. A fotósnak így sosem kell szezonális akciókkal „kilincselnie”, hiszen nem ér véget mondjuk ősszel a szezon, mint az esküvőfotósoknál.
  5. Nem lesz szükséged többmilliós felszerelésre. Már egy óriási fényvisszaverővel és egy „pózzsákkal” is elindulhatsz a babafotózás kalandos ösvényén. A kiegészítők terén is elég lesz egy pár takaró, pokróc.
  6. Új szülők, új baba = több tonnányi érzelem. A babafotózásnál nincs jobb műfaj arra, hogy töménytelen mennyiségű nyers, tiszta érzelmet csaljunk ki az emberekből (gyakran könnyeket is!). És ezáltal nem csak te, mint fotós fogod magad remekül érezni, hanem az újdonsült szülők is, akik hálából, hogy megörökítetted az új családtagot, legszívesebben a nyakadba ugranának majd (persze, az sem elhanyagolandó, hogy az albumuk összes fotóját meg szeretnék majd vásárolni, hogy emlékezzenek, milyen apró is volt apródjuk azokban az első hetekben).
  7. Nem kell stúdió. Az ő házuk, a te házad – mindegy hol fényképezed le a kisbabát. Csupán egy apró szobára és egy ablakra lesz szükséged, hogy megtörténjen a varázs.
  8. A babás családoknak általában van más babás családi ismerősük. És akinek már van egy kisgyereke, valószínűleg fog majd akarni még egyet. Érted, ugye?
  9. Az időbeosztás. Mivel egy újszülöttet általában könnyű elálmosítani, így bármikor megtartható a fotózás (sőt, giccses naplementére sem lesz szükséged). Tényleg akkor fényképezhetsz, amikor az neked beleillik az időbeosztásodba.
  10. Ez az új művészeti irányzat. Jelenleg a babafotózás a fényképészet legfelkapottabb zsánere, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar ez megváltozna. Az újszülöttek folyamatos érkezése, az alacsony „beszállási költségek” (lásd fentebb) mind azt igazolják, hogy ez jelenleg a legjobb, legbiztosabb üzletág, amibe érdemes belevágni.

Az fstoppers.com oldalon megjelent cikk azonban még folytatódik, így akit érdekelne ezek után Stephanie Cotta titka (azaz útmutatója), az most kedvezményesen juthat hozzá a tananyaghoz. Ennek összeállítása során a jómunkások több mint két hetet töltöttek összesen hat babafotózás filmezésével, felvettek egy kétnapos workshopot, bemutatják az utómunkálatok menetét, tippeket adnak az árazás és promóciók kapcsán, és összeállítottak egy interaktív pózoltatási útmutatót. Alábbi két videó betekintést nyújt a babafotózás rejtelmeibe és szépségébe, de megmutatja a díjnyertes Cotta munkamenetét, tananyagát egyaránt:

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...