Frissült a Nikon Capture NX-D és a ViewNX

Frissítést kapott a Nikon két képfeldolgozó szoftvere, a Capture NX-D és a ViewNX, melyeket mindenképp érdemes letölteni és a régi helyére telepíteni, hiszen több javítás és funkcionális bővítés szerepel a frissítési listán. Idézem a Nikon magyar honlapján található szöveget:

nikonnxd

Nikon Capture NX-D (v1.0.3):

  • Ha a képek szerkesztése a következő módok bármelyikének megfelelően zajlott az Edit (Szerkesztés) paletta funkcióinak segítségével, a Capture NX-D újraindítását követően a módosítások hatása nem szerepelt a képeken. Ezt a hibát kiküszöböltük.
    – Ha a fehéregyensúly finomhangolására került sor a Use Gray Point (Szürkepont használata) kiválasztása vagy a Gray Point Sample Tool (Szürkepont mintavételi eszköz) használata után
    – Ha módosult a Quick Adjust (Gyorsbeállítás) értéke a Picture Control alatt
    – Ha a fényértékgörbét módosították a feketepont bemeneti csúszkájának „0”-tól eltérő értékre állításával, miközben az LCH esetében kiválasztott érték Master Lightness (Vezérlő fényesség)
    – Ha a krómagörbét módosították a kimeneti csúszka „0”-tól eltérő értékre állításával, miközben az LCH esetében kiválasztott érték a Chroma (Króma)
    – Ha a tónusgörbét módosították a Levels & Curves (Szintek és görbék) bemeneti csúszka „0”-tól eltérő értékre állításával
  • Ha a rendszer mentett egy beállításfájlt, amely módosította a Picture Control alatti Quick Adjust (Gyorsbeállítás) beállítást, a Quick Adjust only (Csak gyorsbeállítás) mentett értéke „0”. Ezt a hibát kiküszöböltük.
  • Ha módosult olyan RAW-kép, amely az Edit (Szerkesztés) paletta Noise Reduction (Zajcsökkentés) elemének Better Quality 2013 (Jobb minőség 2013) opcióját támogató fényképezőgéppel készült, és a Luminance (Fényerősség) alatti Intensity (Erősség) beállítás valamikor „0” értéket kapott, az Intensity (Erősség) beállítás azt követő módosításai nem jelentkeztek a felvételen. Ezt a hibát kiküszöböltük.
    Ha a kimeneti csúszka „0”-tól eltérő beállításra van állítva, és az Edit (Szerkesztés) paletta LCH eleméhez a Chroma (Króma) opció van kijelölve, nem lehetett rögzítési pontot adni a krómagörbéhez a kívánt helyeken. Ezt a hibát kiküszöböltük.
  • Ha több kép készült módosított felhasználói egyéni görbe mellett, az alkalmazott Picture Control beállítást nem támogató fényképezőgéppel, a fényképezés közben a felhasználói egyéni görbén eszközölt módosítások hatása nem jelentkezett a görbe módosítása után készített képeken. Ezt a hibát kiküszöböltük.

További módosítások a Windows-verzióban

  • Ha a Capture NX-D szoftvert egykijelzős rendszeren indították el azután, hogy korábban többkijelzős rendszeren használták, hibaüzenet jelent meg, és az alkalmazás nem indult el. Ezt a hibát kiküszöböltük.
  • Kiküszöböltük azt a hibát, amelynek következtében billentyűzettel vezérelt műveletek végrehajtása közben a Capture NX-D alkalmanként lefagyott az Edit (Szerkesztés) paletta használatakor.

További módosítások a Macintosh-verzióban

  • Ha a felhasználó a (SHIFT + 0) billentyűparancs segítségével törölt értékelést, a rendszer az értékelés helyett a címkét törölte. Ezt a hibát kiküszöböltük.

Nikon ViewNX (v2.10.2):

  • A COOLPIX S6900 fényképezőgép támogatása.
  • Képfájlok ViewNX 2 szoftverben történő áthelyezésekor, másolásakor, illetve törlésekor a rendszer a képfájlokhoz társított kiegészítőfájlokat is áthelyezi, másolja, illetve törli. Ha azonban a képfájlok áthelyezése vagy másolása nem a ViewNX 2 szoftveren belülre történik, hanem például az asztalra, a képfájlokhoz társított kiegészítőfájlok áthelyezése, illetve másolása elmarad.

Megjegyzések:

Fájlátvitel a Nikon Transfer 2 programmal:
– A Nikon Transfer 2 programmal nem lehet képet továbbítani a következő fényképezőgépekről. Kártyaolvasó segítségével viheti át a tárolni kívánt képeket számítógépre.
COOLPIX 910, 900, 600, 300, 100
– A Nikon Transfer 2 programmal nem lehet képeket átvinni, ha a következő fényképezőgépek valamelyike csatlakozik a számítógéphez. Használjon kártyaolvasót a képek átviteléhez.
– D1, D1X, D1H
– COOLPIX 990, 950, 880, 800, 700
Korlátozások a Nikon Movie Editor programban
1. Legfeljebb 60 perc hosszúságú videó szerkeszthető a Windows-verzióban, illetve legfeljebb 30 perc hosszúságú videó szerkeszthető a Macintosh-verzióban.
2. Az egy projekthez hozzáadható videók és állóképek számára az alábbi korlátozások vonatkoznak.
Windows
– Egy legfeljebb 10 videót, vagy összesen 30 videót és állóképet tartalmazó projekt megnyitható előnézetre és exportálható.
– Ha néhány másodperc hosszúságú, áttűnési effektust is tartalmazó videót ad a forgatókönyvhöz, a videofájl exportálása nem feltétlenül zajlik megfelelően akkor sem, ha a projekt nem lépi túl a videókra és állóképekre vonatkozó korlátozásokat.
Macintosh
– Egy legfeljebb 4 db H.264 (1920 × 1080) videót és 2 állóképet tartalmazó projekt megnyitható előnézetre és exportálható. Ha azonban a H.264 videókat 720p vagy annál kisebb felbontásban rögzíti, akkor az egy projektben használható videofájlok és állóképek száma nő.
– Továbbá, ha csak Motion JPEG (1080p) videókat használ, akkor akár 30 videót tartalmazó projekt is megnyitható előnézetre, illetve exportálható.
3. Az 1080/60i beállítással rögzített videókat 1080/30p videóként kezeli a program.
NRW (RAW) képek
Ha Auto (Automatikus) fehéregyensúly-beállítással és NRW (RAW) képminőséggel készített képeket a ViewNX 2 segítségével dolgoz fel, akkor a művelet eredménye eltérhet a fényképezőgép beépített NRW (RAW) feldolgozásának eredményétől.
D4S, D810, D3300, illetve D5300 géppel készült képek megjelenítése
A D4S, D810, D3300 vagy D5300 fényképezőgéppel készült képek 25%-osnál alacsonyabb nagyítással történő megjelenítése esetén eltérhet egymástól a RAW-kép előnézetének és a TIFF formátumú kimenetnek a fényereje.
COOLPIX fényképezőgépen megadott értékelés
A COOLPIX fényképezőgép visszajátszás módjában megadott értékelés nem használható se a ViewNX 2, se más, értékelést támogató alkalmazásban.
H.264 videók visszajátszása Macintosh rendszeren
A színek világosabbak lesznek, ha Macintosh rendszerű számítógépen játszik le videókat.
MPO-formátumú 3D képek megjelenítése
Az MPO-formátumú, 3D-ben rögzített képeket csak a 3D képeket támogató nézegető alkalmazásban lehet megjeleníteni.
COOLPIX L19, L20, S550 és S560 Mosoly mód
A Mosoly módban készített képek esetén a Metadata (Metaadatok) palettán a motívumprogram adatai hibásan jelennek meg. A többi funkció azonban hibátlanul működik.
Képek kiegészítőfájllal
A ViewNX 2 a képek feldolgozását kiegészítőfájl használata nélkül végzi. Emiatt a végeredmény különbözik a Capture NX-D segítségével feldolgozott képekétől.
Capture NX és Capture NX 2
– A szoftver telepítésekor a rendszer telepíti a Picture Control Utility 2 segédprogramot. Azonban a Picture Control Utility 2 programot nem lehet elindítani sem a Capture NX, sem a Capture NX 2 alkalmazásból.
– Azok a RAW-képek, amelyek mentésekor a Thumbnail only (Csak kiskép) opció be volt kapcsolva az Embed Preview When Saving NEF/NRW (Előnézet beágyazása NEF/RAW mentésekor) beállításnál a Capture NX 2 (2.3.0-s vagy újabb verziójának) Preferences (Beállítások) ablakában, a ViewNX 2 programmal való megjelenítéskor, illetve ViewNX 2 programmal történő nyomtatáskor szemcsések.
A Macintosh-verzióban megtalálható Synchronize camera date and time to computer when camera is connected (supported cameras only) (A fényképezőgépen beállított dátum és idő szinkronizálása a csatlakoztatott számítógéphez (csak támogatott fényképezőgépek esetén)) opció
A fényképezőgépen beállított dátum és idő nem szinkronizálódik a számítógéphez még akkor sem, ha a Synchronize camera date and time to computer when camera is connected (supported cameras only) (A fényképezőgépen beállított dátum és idő szinkronizálása a csatlakoztatott számítógéphez (csak támogatott fényképezőgépek esetén)) opció be van jelölve a Nikon Transfer 2 Preferences (Beállítások) paneljén, amennyiben a számítógép Rendszerbeállítások alkalmazásában a Nyelv és szöveg > Formátumok panelen a Naptár opció értéke nem Gregoriánus.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...