Rápróbálnál a gépedre egy 105 mm f/0.75-ös objektívet?

Jason Ahms ezt megtette. A szóban forgó objektív a De Oude Delft 105 mm f/0.75 volt, amit némi ügyeskedéssel sikerült felcsavarni egy Nikon D610 dSLR vázra. Aki optikai témakörben doktorandusz és jártas a szakmában, az héba-hóba belebotolhat egy érdekes eszközbe, mint ahogyan ez Jason esetében is történt. Ifjoncunk ugyanis abban a kutatócsoportban, ahol dolgozik, fellelte a fentebb megnevezett lencserendszert, s bár nem vásárolhatta meg, engedélyt kapott arra, hogy hosszasan eljátszadozzon vele.

105mm_1

Bár ez a 105 milliméteres optika erősen emlékeztet arra az 50 mm f/0.75-ösre, amit Röntgen gépekben használtak, de Ahms egyelőre nem tudta kideríteni, hogy ezt a 105 mm-est is hasonló célra használták, vagy pedig a légi felderítés alkalmazta. Alaphelyzetben a végtelenre fókuszált állapotban van rögzítve az objektív, és a szenzort nagyon közel kell illeszteni a hátsó lencsetaghoz, hogy éles képet kapjunk.

105mm_3

Jason első kísérletében egy Sony NEX-3 vázra próbálta feladapterezni ezt az óriást, azonban ez nem sikerült. A következő „áldozat” egy Nikon D610 váz volt, amihez végül csak sikerült hozzáilleszteni a behemótot. Ráadásul nem is volt szüksége semmiféle adapterre, hanem a fényképezőgépet élőképes módba kapcsolta, majd az optikát egyszerűen a bajonett elé tartotta, és így lőtt pár tesztképet a szettel. Sajnos, erről az egzotikus objektívről a mai napig nem sikerült semmi érdemlegeset kideríteni, így akinek van bármiféle információja róla, az keresse fel Jason Ahms-t. Flickr oldala itt tekinthető meg. (Forrás: petapixel.com)

105mm_4 105mm_5 105mm_7 105mm_10 105mm_11

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...