Ha menni kell, hát menni kell – egy drón halála

A DJI drónok egyik leghasznosabb szolgáltatása az úgynevezett „Return to Home”, azaz „Én menni haza”. Ha a kvadkopterünk repülés közben esetleg hatósugáron kívülre kerülne, nem pottyan le nemes egyszerűséggel az égből, hanem a GPS adatokat használva egyszerűen „hazatér”, azaz automatikusan visszatér a távvezérlő pozíciójához. Jó, mi? De van egy apró probléma ezzel a roppant egyszerű (és buta) szolgáltatással: mi van akkor, ha egy hatalmas szikla torlaszolja el az útját? Nos, ilyenkor pontosan az történik, mint a lentebb látható videóban.

djicrash1

Az eset az Every Angle Films embereivel történt, akik épp egy mesés arizonai napkeltét szerettek volna lefilmezni, de egy 100 méternél is magasabb szikla került a pilóta és a drón közé. Mivel megszakadt a kapcsolat, ezért a DJI F550 automatikusan bekapcsolta a „Return to Home” vészprotokollt, és annak rendje szerint elindult haza. Csak a kis buta elfelejtette, hogy az épp megkerült sziklatömb útba esik..

djicrash2

„Az optika megsérült, az alsó részére egy vaskos karc került, aminek hatása látszik is a később készített videofelvételeken. A drón elektronikája túlélte, a karok és a propellerek nagy pofont kaptak, de van bőven tartalék alkatrészem. Ez nem az első alkalom, hogy ilyet csinál [a gép], ugyanis tavaly télen ugyanez történt. A GoPro [kamerát] hónapokkal később sikerült megtalálni hibátlan állapotban, de a tokja nélkül.”

S hogy hogyan lehet elkerülni egy ilyen balesetet? Állítsd be az eszközön, hogy hazatérés előtt emelkedjen vagy 30 métert, s csak utána élesítse a vészprotokollt. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...